Konvektomat - kde sa používa

Konvektomat je jedným z najdôležitejších spotrebičov v profesionálne organizovanej a vybavenej kuchyni. Zariadenie má mnoho výhod, vďaka ktorým sa proces prípravy pokrmov skracuje na nevyhnutné minimum a prestáva pripomínať beh na dlhú trať s prekážkami. Aké sú najdôležitejšie výhody konvekčných pecí a v akých gastronomických prevádzkach by sa mali používať? Poďme sa na ne pozrieť bližšie.

Hlavné výhody konvektomatov

Rúry s termocirkulačnou technológiou, medzi ktoré konvekčné rúry patria, sú vybavené množstvom riešení, vďaka ktorým je tepelné spracovanie pripravovaných potravín priam komfortné. To je dané fenoménom konvekcie, ktorý zaisťuje neustálu cirkuláciu horúceho vzduchu s núteným horizontálnym pohybom - teplota vo vnútri spotrebiča zostáva stále rovnaká a jedlo je rýchlejšie a dôkladnejšie pripravené z oboch strán bez toho, aby bolo nutné ho obracať. Medzi najdôležitejšie výhody konvektomatov patria:

  • funkcia termocirkulácia,
  • možnost variť niekoľko pokrmov naraz,
  • rovnomerné rozloženie teploty pečenia,
  • vynikajúca tepelná izolácia,
  • možnosť použitia rôznych typov tepelného zpracovania,
  • zníženie obsahu tuku,
  • eliminuje riziko vysušenia potravín,
  • úspora energie.

V porovnaní s bežnými rúrami znižuje použitie konvekčnej rúry spotrebu elektrickej energie až o 30 % a spotrebu vody až o 40 %, čo vám už v krátkom čase umožní dosiahnuť významné úspory.

Konvekčné rúry sú obvykle vyrobené z nerezovej ocele, ktorá je odolná proti mechanickému poškodeniu a ľahko sa denne čistí. Umožňujú tepelné spracovanie a prípravu rôznych pokrmov a ich pachy sa nemiešajú. Vstavané filtre zaisťujú, že vzduch je vyčistený ešte predtým, než opustí spotrebič, takže v kuchyni vybavenej konvektomatom sa neprelínajú ťažké pachy.

Použitie konvektomatov v gastronómii

Vynikajúca kvalita surovín a kuchársky talent šéfkuchára sa môžu ukázať ako nedostatočné, pokiaľ na ich prípravu nie je k dispozícii profesionálne vybavenie. Preto sa oplatí investovať do konvektomatu - univerzálneho spotrebiča, ktorý je užitočný ako v menších, tak aj vo väčších gastronomických zariadeniach, aj keď v druhom prípade sa konvektomaty odporúčajú viac. Konvekčné rúry, najmä menšie modely, sa najlepšie hodia do malých reštaurácií, snack barov, food truckov, cukrární, pekární a obchodov s jedlom so sebou. Nezabudnite, že správne zvolený konvektomat môže nahradiť niekoľko ďalších spotrebičov, čo je veľmi dôležité, keď je kuchynský priestor malý a záleží na optimálnom využití každého metra štvorcového. Okrem toho ušetríme čas potrebný na prípravu jedla alebo jeho ingrediencií pomocou iných gastronomických prístrojov. Pred konečným výberom konvektomatu je vhodné venovať pozornosť ďalším užitočným funkciám, ako je automatický systém čistenia alebo zvlhčovania.

Elektrický alebo plynový sporák

Konvekčné rúry sú buď elektrické, alebo plynové. Princíp fungovania je v oboch prípadoch rovnaký. Aké parametre sú teda rozhodujúce pri výbere rúry pre gastronomické priestory? Najprv je potrebné zvážiť typ inštalácie, ktorú máte v kuchyni, jej výkon a frekvenciu používania. Elektrické rúry sú obvykle účinnejšie a o niečo lacnejšie ako plynové, ale nezabudnite, že elektrina je drahšia ako plyn. Väčšina obľúbených modelov elektrických konvektomatov pracuje na trojfázovom napätí, preto by ste si pred výberom konkrétneho modelu mali overiť, či je k dispozícii vhodná zásuvka alebo možnosť jej inštalácie. Ak nie, vyberte si model so štandardným napájaním.

Pridaj komentár

Údaje označené (*) sú povinné Vaše údaje budeme spracovávať v súlade s našimi Zásadami ochrany osobných údajov.