Už dlho je známe, že na kvalite jedla podávaného v reštaurácii sa podieľa niekoľko faktorov. Iba zručnosti kuchára a výber vhodných surovín nestačí. To isté platí aj v prípade pizzérií, kde je "srdcom" podniku správna pec na pizzu. Na čo by ste mali pri jej výbere brať ohľad?

Čítať viac >

Ako vybrať pec na pizzu?

Pri zakladaní pizzérie rieši každú dilemu, akú pec na pizzu zvoliť. Najprv treba zvážiť, ako bude pizzeria vyzerať. Bude malá alebo veľká? S rozvozom alebo bez? Alebo snáď máte záujem o celý reťazec pizzérií?

Na začiatku vášho podnikania je potrebné si zodpovedať mnoho kľúčových otázok. Definovanie profilu vášho podnikania, priestorov a stratégie rastu je zásadné pre výber správnej pizzérie, ktorá splní vaše očakávania a potreby. Až po presnom definovaní týchto prvkov si môžeme byť istí, že prijaté rozhodnutia prispejú k úspechu vášho podniku.

Chcete, aby vaša pizza bola jedinečná, chutná a správne upečená a aby ju vaši zákazníci odporúčali ďalším potenciálnym zákazníkom? Presadiť sa na gastronomickom trhu vyžaduje viac, než len ponúkať výrobky rovnaké ako konkurencia. Vaša pizza musí byť výnimočná a jej jedinečnosť nie je daná iba schopnosťami kuchára (pizzeria), ale do značnej miery závisí aj na kvalite použitého vybavenia pre pizzerie.

Pece na pizzu – technológie

Trh ponúkajúci profesionálne pece na pizzu oplýva množstvom technologických riešení v rôznych variantoch, tu je niekoľko základných delení:

Pece na pizzu - rozdelenie podľa počtu komôr

Každá profesionálna pec na pizzu má aspoň jednu komoru na pečenie pizze - zariadenie s iba jednou komorou sa nazýva jednokomorová pec na pizzu. Výrobcovia tiež ponúkajú dvojkomorovú pec na pizzu, čo je variant, ktorý zákazníci volia najčastejšie. Výrobcovia ako Pizza Master alebo Moretti Forni ponúkajú aj trojkomorové a dokonca štvorkomorové pece na pizzu, rovnako ako päťkomorové pizza pece alebo pece na pizzu s možnosťou pridania ďalšej komory alebo rozdelenia komory.

Pece na pizzu - rozdelenie podľa spôsobe dodávky

Najobľúbenejšie sú elektrické pece na pizzu, ale mnoho výrobcov ponúka aj pizza pece plynové. Samostatnou kategóriou výrobkov sú tradičné pece na drevo, ktoré poskytujú výraznú chuť, vďaka ktorej má cesto taliansku chuť. Každý reštauratér a majiteľ reštaurácie by si však mal uvedomiť, že príprava dokonalého pokrmu a jeho výsledná chuť závisí od mnohých faktorov a pece používané na pečenie pizze sú hlavným z prvkov k úspechu.

Pece na pizzu - rozdelenie podľa kapacity a účelu

Rozlišujeme kontinuálne pizza pece (tunelové pece), ktoré sú nepostrádateľné pre sériové a priebežné pečenie pizze, nákypov alebo chleba aj menej skúseným personálom alebo štandardné pece na pizzu, ktoré sú obvykle vybavené pevnou alebo otočnou šamotovou komorou.

Je potrebné spomenúť aj pomocné vybavenie, ako je kvalitná pizza pec CounterTop od spoločnosti Pizza Master, ktorá je ideálna ako pomocné zariadenie v gastronomických zariadeniach, obchodoch a baroch rýchleho občerstvenia, ale aj ako vynikajúce riešenie pre domáce použitie alebo použitie na záhrade. Kopulovitá pizza pec na drevo sa často používa vonku.

Pece na pizzu a teplota - dostupné riešenie

Na trhu sú moderné pizza pece, ktoré sú určené na pečenie pri teplotách až 510 °C, čo umožňuje pripravovať výrobky, ako je napr. neapolská pizza. Bežná pizza sa pečie približne 2-3 minúty pri teplote približne 320-330 ° C, čo je dostatočné na to, aby cesto bolo chrumkavé a dobre prepečené - každá profesionálna pec na pizzu by mala ľahko zaistiť podmienky, ktoré umožnia vhodnú teplotu pečenia.

Pece na pizzu a vonkajší dizajn

Pri výbere pizza pece je potrebné venovať pozornosť aj estetickým vlastnostiam. Pokiaľ bude pizza pec viditeľná pre zákazníkov a tým skôr, pokiaľ bude ústredným bodom pizzérie alebo jedálne, mal by výber pizza pece zohľadniť jej dizajn. Charakteristické pece na pizzu na drevo sú spravidla vyrobené v ozdobnom retro štýle, ich odborný názov je kopulová pizza pece. Zaujímavé je, že kopulová pec na pizzu nie je vždy na drevo - existuje aj elektrická pizza pec alebo plynová pec na pizzu.

Pravá talianska pec na pizzu nemusí mať nutne kopulovitý tvar - vynikajúcim príkladom sú zariadenia talianskych firiem, ako sú Zanolli, Moretti Forni alebo Cuppone, ktoré majú obvykle podobu jedno- alebo dvojkomorového kubického telesa na podstavci alebo plechu na kysnutie cesta a sú vybavené integrovaným odsávačom pár . Nielen talianske pece na pizzu majú vysoké estetické kvality - na trhu je mnoho značiek, ktoré nepochádzajú priamo z Talianska. Príkladom sú vynikajúce švédske spoločnosti Bake Partner (značka Pizza Master) a Sveba Dahlen.

Pece na pizzu - rozmery komory

Veľkosť a počet komôr je individuálnou záležitosťou každého zákazníka a závisí výhradne na plánovanej kapacite priestorov. Tu sú uvedené najbežnejšie rozmery komôr na trhu (aj keď je potrebné vedieť, že sú k dispozícii aj zariadenia s komorami iných rozmerov):

  • cca 700x700 mm, kapacita pre 4 x pizze o priemere 330 mm.
  • cca 700x1050 mm, kapacita pre 6 pizz o priemere 330 mm
  • cca 1050x700 mm, kapacita pre 6 pizz o priemere 330 mm
  • cca 1050x1050 mm, kapacita pre 9 pizz o priemere 330 mm

Pokiaľ teda kupujete pec na pizzu pre gastronómiu a zvolili ste správnu veľkosť podľa vašich požiadaviek, ďalšou dilemou je cena a spôsob jej napájania. Naši zákazníci sa veľmi často pýtajú, prečo sú cenové rozdiely medzi výrobkom značky X a výrobkom značky Y s podobnými rozmermi a celkovým výkonom a to až o 400%. Nikto nechce preplácať len kvôli prítomnosti loga známeho talianskeho výrobcu na peci a často o kúpe najlacnejšieho variantu rozhoduje absencia 100% istoty, že vďaka vyššej cene pece bude naša pizza jedinečná a odlišná od výrobkov konkurencie.

Ako dovozca a distribútor pecí na pizzu môžeme s istotou vyhlásiť, že cena zariadenia sa vždy odráža na jeho kvalite, v kvalite vami vyrábanej pizze av konečnom dôsledku v spokojnosti vašich zákazníkov. Nižšie uvádzame niekoľko konkrétnych argumentov, ktorými tento názor zdôvodňujeme.

Najčastejšie nevýhody najlacnejších pecí na pizzu:

Medzery medzi šamotovými doskami. Omrvinky cesta časom pokryjú vykurovacie telesá pod šamotovými doskami, čo má priamy vplyv na ich životnosť. Omrvinky, ktoré sa pripaľujú na vykurovacích telesách neprospievajú pečeniu pizze, pretože vydávajú nepríjemnú spálenú arómu, ktorá sa prenáša na naše cesto.

Zle zavesené vykurovacie telesá a vykurovacie telesá z nekvalitnej ocele . Horné výhrevné telesá dutiny pece sa vplyvom veľmi vysokých teplôt deformujú, čo má za následok nerovnomerné rozloženie teploty v dutine pece. Najčastejším dôsledkom je spálenie pizze. Pec na pizzu pre pizzeriu je preto spotrebič, u ktorého je potrebné venovať osobitnú pozornosť kvalite vykurovacích prvkov, ako sú vykurovacie telesá.

Nesprávne údaje o teplote v komore rúry a závady na termostatoch . Rozdiely medzi skutočnou teplotou a hodnotami na ukazovateli teploty môžu dosahovať až 100 °C. Výsledkom je spálená alebo nedopečená pizza.

Ochranné sklo osvetlenia komory vypadáva. Sklo zahriate na niekoľko sto stupňov pri kontakte s chladnúcou lopatou na pizzu môže explodovať. Dôkladné čistenie porézneho povrchu šamotky od sklenených črepov je veľmi problematické a zaberie veľa času. Stačí malá neopatrnosť a máme v pizzi sklo!!!

Zlá kvalita použitých materiálov. Časté závady, vypaľovanie topných telies, poškodenie termostatov a závesov dverí komory. Pizza pec nebude pracovať v náš prospech. Nerobte si ilúzie, že privolanie servisu závadu okamžite odstráni. Následné série rovnakej lacnej pece na pizzu sa napriek zhodnému vzhľadu často líšia v komponentoch. V takom prípade náhradné diely musia byť vždy privezené av krajnom prípade doplnené.

Nesprávne zvolený výkon rúry. Pri pečení pizze má pizza pec tendenciu zahmlievať priestor trúby. Dôsledkom príliš nízkeho výkonu rúry na pizzu môže mať efekt varenia.

Takmer vždy sa vyššie uvedené chyby nízkorozpočtových pecí na pizzu vyskytujú súčasne. Je veľmi zriedkavé, aby nízkorozpočtová gastronomická pec na pizzu nemala žiadnu z vyššie uvedených závad.

Profesionálne pece na pizzu - výhody drahších riešení

Tesne priliehajúce šamotové dosky. Aj v peciach strednej cenovej kategórie (GGF z katalógu Stalgast sú veľmi kvalitné šamotové dosky. Absencia medzier zabraňuje kontaktu zvyškov cesta s vykurovacími telesami, čo predlžuje životnosť pece a tiež eliminuje zápach spáleniny. Chuť pizze je teda výsledkom vynaliezavosti kuchára a nie. pizza pec má spravidla každú komoru vybavenú troma alebo dvoma kvalitnými šamotovými kameňmi, ktoré sú rovnomerné a tesne priliehajú k sebe.

Patentovaná a funkční technologická řešení. Například ActiveStone od společnosti Pizza Group - systém topných těles umístěných v šamotu, který zajišťuje lepší rozložení teploty a rychlejší ohřev komory pece než u tradičního systému topných těles (úspora energie až 25 %). Dalším příkladem je Smart Deck od společnosti Moretti Forni - komora v každé zóně je vybavena speciálními senzory, které samy regulují teplo více než 100krát za sekundu v závislosti na množství a typu pečeného výrobku.

Vysoko kvalitné komponenty, napr pece na pizzu Pizza Master. Pizza pec pracuje podľa svojich špecifikácií – pizza pec dosiahne teplotu nastavenú pizzárom. Vďaka presnému elektronickému displeju môže dôjsť iba ku kozmetickým odchýlkam teploty. Pri peciach Pizza Group (dve teplotné sondy v každej komore) nedochádza k odchýlkam teploty. Kvalitnejšie materiály použité pri konštrukcii pece znamenajú dlhšiu životnosť spotrebiča - za týchto podmienok môžete piecť pizzu bez obáv.

Teplota - možnosť jemného nastavenia horného a spodného výhrevného telesa v peciach PizzaGroup a PizzaMaster umožňuje individuálne nastavenie pre každého zákazníka.

Pevne zavesené výhrevné telesá, vyrobené z vysoko kvalitnej ocele. Rozhodne lepšie rozloženie teploty v komore rúry počas pečenia zaručuje rovnomerné prepečenie pizze..

Vysoko kvalitné osvetlenie komory. Robustná konštrukcia a špecifický dizajn osvetlenia zabraňujú pádu sklíčok do komory.

Napájanie - elektrická alebo plynová pec na pizzu?

Táto otázka závisí predovšetkým na dostupných prípojkách vo vašich priestoroch, ventilácii a finančných prostriedkoch, ktoré máte k dispozícii na nákup pizza pece. Prívod plynu s ohľadom na samozrejmú hospodárnosť vyžaduje veľmi dobré vetranie miestnosti a časté technické kontroly. Prevádzkové náklady spotrebiča však tieto nevýhody plne kompenzujú.

Nižšie uvádzame priemerné ročné náklady na dodávku energie pre vykurovacie spotrebiče v závislosti od menovitého výkonu a ročnej spotreby energie v kWh. Výpočty boli vykonané pre 10 hodín prevádzky zariadenia po dobu 360 dní v roku (za predpokladu ceny 1 kWh elektrickej energie - 0,379 EUR bez DPH, ceny 1 kWh plynovej energie - 0,164 EUR bez DPH) a za predpokladu, že spotreba energie plynovej pece na pizzu môže byť približne o 30 % vyššia ako u elektrickej pece na pizzu s rovnakým menovitým výkonom.

Výkon zariadenia v kW Ročná spotreba energie v kWh Ročné náklady na napájanie elektrickou energiou v EUR bez DPH Ročné náklady na napájanie plynom v EUR bez DPH Ročná úspora v EUR bez DPH
5 18000 6822 3837,6 2984,4
7 25200 9550,8 5372,64 4178,16
9 32400 12279,6 6907,68 5371,92
11 39600 15008,4 8442,72 6565,68
13 46800 17737,2 9977,76 7759,44
15 54000 20466 11512,8 8953,2
17 61200 23194,8 13047,84 10146,96
19 68400 25923,6 14582,88 11340,72
21 75600 28652,4 16117,92 12534,48

Výhody plynových spotrebičov: nízke náklady na energiu!!!

Nevýhody plynových spotrebičov: Potreba platených kontrol špecializovaným servisom (najmenej dvakrát ročne) a každoročná výmena opotrebovaných súčastí súvisiacich s prívodom plynu. Za zmienku však stojí skutočnosť, že náklady na výmenu súčastí a servisnú starostlivosť nikdy neprekročia 40 % úspor plynúcich z používania plynového zdroja v praxi. Pravidelnú údržbu možno u plynových spotrebičov považovať aj za výhodu, pretože často zabraňuje závažným poruchám spôsobeným nedbalosťou personálu (nedostatočná starostlivosť o spotrebič a jeho obsluha) alebo inými faktormi, ktoré priamo nesúvisia s pravidelným opotrebovaním plynového zariadenia..

Domáce pece na pizzu?

Domáce pece na pizzu splnia svoj účel predovšetkým vtedy, pokiaľ ide o prístroje určené pre tento typ pečenia. Žiadna domáca pizza pec s maximálnou teplotou 200-250 ° C nedokáže upiecť skutočnú pizzu. Špeciálne kompaktné pece na pizzu radu CounterTop vyrábané spoločnosťou Pizza Master sú ideálnym riešením pre domáce záhradky alebo malé gastronomické prevádzky. Výhodou týchto zariadení je dosiahnutá teplota (pri 350 ° C a vo voliteľnom prevedení dokonca až 500 ° C), renomovaný výrobca špičkového zariadenia, pekný a moderný dizajn a jednoduchá obsluha. Výška komory v peciach PizzaMaster navyše umožňuje nielen pečenie pizze, ale aj tepelnú úpravu výrobkov s vyššou výškou (až 190 mm).

Neváhajte sa obrátiť na našich pracovníkov. Profesionálna pomoc našich odborníkov pri výbere zariadenia pre vašu pizzeriu, domácnosť alebo iné stravovacie zariadenie znamená, že každý podávaný pokrm alebo pečivo bude pripravené v tých najoptimálnejších podmienkach zariadenia. Zavolajte nám!!!