Sprievodca miešaním koktailov

Pri príprave koktailov by mal byť presne dodržovaný recept (presné pomery jednotlivých surovín), technika mixovania, dobré chladenie, veľkosť porcií a ak je to nutné, vhodné dekorácie, ale taktiež použitie vhodného skla (odpovedajúce danému drinku ako veľkostne, tak dizajnovo). Aj malá odchýlka od receptu môže úplne zmeniť charakter miešaného nápoja. V recepte miešaných nápojov sa obvykle podáva jedna dávka, pokiaľ sa nejedná o recept na viac porcií, tie sú však označené.

Čítať viac >

Technika mixovania

Mixológiu môžeme jednoducho označiť ako náuku o zmiešavaní nápojov. Mixológia je umenie alebo schopnosť prípravy miešaných nápojov. Nasledujúce techniky mixovania patria k najjednoduchším. Povšimnime si, že miešanie nie je len mechanickým miešaním, tj. fyzickou činnosťou, ale umenie správne kombinovať prísady podľa prísnych pravidiel a určitého spôsobu:

Druhy koktailu

Náuka o miešaných nápojoch, teda mixológia, rozdeľuje nápoje na studené a teplé, alkoholické a nealkoholické a do všetkých je možné použiť Frappé shaker, drink mixér. Ďalej ich delíme na nápoje malé, alebo shot drinks, ktorých porcia je 60 – 100 ml a nápoje veľké, alebo long drinks, ktorých porcia prekračuje 100 ml a môže dosiahnuť až 250 ml a viac.