Mraziace skrine sú mraziace zariadenia na profesionálne použitie, ktoré možno nájsť v mnohých stravovacích zariadeniach, napr. v rybárňach, jedálňach, ale aj v bežných reštauráciách, školách, obchodoch s potravinami, cateringových spoločnostiach alebo aj v baroch. Sú určené na bezpečné skladovanie mrazených potravín a vyznačujú sa výrazne vyššou kapacitou a účinnosťou v porovnaní so spotrebičmi, ako sú truhlicové mrazničky alebo domáce chladničky s mrazničkou. 

Mraziace skrine sú kľúčovou a nevyhnutnou súčasťou vybavenia každého profesionálneho gastronomického zariadenia. Bez vhodne zvolených mraziacich skríň, ktoré umožňujú skladovanie veľkého množstva mrazených výrobkov, si možno len ťažko predstaviť efektívnu prevádzku vyššie uvedených prevádzok.

V našom internetovom obchode ponúkame široký sortiment vysoko kvalitných mraziacich skríň, ktoré sú k dispozícii v rôznych variantoch a spĺňajú požiadavky aj tých najnáročnejších zákazníkov. Cieľom tohto článku je zoznámiť vás so základnými informáciami ako sú princípy fungovania a spôsoby výberu tej správnej profesionálnej mraziacej skrine pre gastronómiu. Ďalej vám predstavíme rozmanitosť riešení, ktoré sú na trhu k dispozícii, aby ste sa mohli správne rozhodnúť pri výbere zariadení, ako je mraziaca skriňa pre gastronómiu.

Čítať viac >

Prečo mraziaca skriňa pre catering?

Komerčné mraziace skrine sa rovnako ako domáce mraziace jednotky používajú na skladovanie potravín pri teplote okolo -20 °C. Mrazenie predlžuje trvanlivosť potravín, uľahčuje ich prepravu a má zásadný význam pre čerstvosť a bezpečnosť potravín v gastronómii.

Ako sa líšia profesionálne mraziace skrine od domácich mrazničiek? Profesionálne mraziace skrine pre gastronómiu majú väčšiu kapacitu, vyšší výkon a pokročilé funkcie vhodné na intenzívne používanie v reštauráciách a hoteloch. Domáce spotrebiče tieto požiadavky nespĺňajú. Tu je niekoľko kľúčových rozdielov, ktoré odporúčajú skladovanie mrazených produktov v profesionálnych mraziacich skriniach:

  • Väčšia efektivita zmrazovania. Komerčné mraziace skrine sa vyznačujú oveľa vyšším výkonom chladiaceho systému. Na rozdiel od domácich mrazničiek, ktoré sa otvárajú niekoľkokrát denne, je možné dvere komerčnej mraziacej skrine otvoriť niekoľkokrát za hodinu. Každé otvorenie má za následok stratu chladného vzduchu. Pre udržanie správnej teploty sú tieto spotrebiče vybavené účinnejšími chladiacimi systémami, ktoré rýchlo obnovia naprogramovanú teplotu. Profesionálne mraziace skrine sú navyše najčastejšie vybavené automatickým odmrazovaním.
  • Vyšší štandard prevedenia. Mraziace skrine sa vyznačujú vyšším štandardom spracovania, pričom sa používajú triedy nerezovej ocele určené na gastronómiu, čo zaisťuje odolnosť v náročných podmienkach. Všetky komponenty, od robustnej konštrukcie mraziaceho systému až po odolné závesy, police, vsuvy a madlá, sú navrhnuté na intenzívne používanie v profesionálnych kuchyniach a predajniach potravín. Mraziace skrine majú tiež vylepšený dizajn, ktorý maximalizuje kapacitu a uľahčuje hygienické čistenie.
  • Vyššia účinnosť. Silnejšie chladiace komponenty a vyšší štandard spracovania sa premietajú do vyššej účinnosti. Mraziace skrine sú navrhnuté s ohľadom na efektívnu prevádzku a sú vybavené energeticky úspornými prvkami ako je LED osvetlenie, ktoré udržuje vysoký výkon pri nízkej spotrebe energie. Vďaka týmto riešeniam je možné mraziť a to pri nižších nákladoch. Príkladom inovácie v tomto odbore je firma Liebherr.
  • Zvýšená presnosť a kontrola. Bezpečnosť, čerstvosť a trvanlivosť potravín by mali byť vždy prioritou. Aj malé výkyvy teploty iba o niekoľko stupňov môžu znamenať rozdiel medzi tým, či je výrobok bezpečný na jedenie, alebo je naopak určený na vyhodenie. V stravovacom podniku, kde je rozhodujúci zisk, si nemôžete dovoliť zbytočne plytvať potravinami. Aby bola zaistená čerstvosť polotovarov, musí ich skladovanie prebiehať pri prísne kontrolovanej optimálnej teplote. Mraziaca skriňa tu ponúka oveľa vyššiu úroveň presnosti, prispôsobenú ich vysokému výkonu. Umožňuje ľahké riadenie teploty a voľbu špecifických prevádzkových programov, ktoré pomáhajú udržiavať ideálne podmienky skladovania potravín a minimalizujú riziko strát…

Mraziace skrine pre gastronómiu - kľúčové parametere

V prípade, že vyberáte mraziacu skriňu pre gastronómiu, stojí za to venovať pozornosť niekoľkým dôležitým parametrom, ktoré môžu významne ovplyvniť jej účinnosť a funkčnosť. Nižšie sú uvedené niektoré z kľúčových aspektov, ktoré treba pri nákupe takejto jednotky zvážiť:

Mraznička pre gastronómiu - aký objem?

Pri nákupe profesionálnej mraziacej skrine pre kuchynské zázemie je dôležité prispôsobiť kapacitu jednotky potrebám prevádzky. Príliš malá mraziaca skriňa môže viesť k plytvaniu potravinami, zatiaľ čo príliš veľká mraziaca skriňa zaberá zbytočne veľa miesta a zvyšuje prevádzkové náklady.

Všimnite si, že výrobcovia obvykle uvádzajú celkovú kapacitu spotrebiča. Dôležitejšia je však čistá kapacita, tj skutočný využiteľný priestor vo vnútri komory. Najbežnejšie kapacity sú:

  • Mraziaca skriňa s policovými regálmi GN2/1: obvykle ponúka kapacitu 700 až 1 400 litrov, čo predstavuje približne 600 až 1 300 litrov čistého objemu. Používa sa vo väčšine stravovacích zariadení (reštaurácií) a poskytuje ľahký prístup k mrazeným produktom.
  • Mraziace skrine s výsuvnými policami GN1/1 alebo policami na mieru : Obvykle sa dodávajú s hrubým objemom do 400 litrov.
  • Malé mraziace skrine alebo takzvané mrazničky podpultové pre gastronómiu sú obvykle k dispozícii s hrubým objemom do 130 l. Tieto výrobky, rovnako ako chladničky podpultové sú ideálne ako praktické, pomocné zariadenie umiestnené priamo v kuchyni - miesto mraziaceho stola, alebo napríklad v kaviarňach, baroch na skladovanie ako mrazeného alkoholu, tak ľadu a ďalších produktov.

Chladiace a mraziace skrine sa predávajú o rôznych kapacitách, ktoré vyhovujú rôznym potrebám. Od menších modelov s objemom 200 až 600 litrov až po väčšie dvojdverové jednotky s objemom 900 až 1 600 litrov. Výber správneho modelu závisí od preferencií zákazníka a od riešení použitých daným výrobcom, čo umožňuje prispôsobiť každé stravovacie zariadenie jeho individuálnym požiadavkám.

Mraziaca skriňa. Rozmery - na čo sa zamerať?

Zaobstarávate si mraziacu skriňu? Okrem jej vnútornej kapacity treba zohľadniť aj jej vonkajšiu veľkosť. Ide o nevyhnutný prvok kuchynského zázemia, preto je nevyhnutné sa pred nákupom uistiť, že sa jednotka zmestí do zamýšľaného priestoru. Dôležité je nielen cieľové umiestnenie, ale aj všetky aspekty súvisiace s funkčnosťou a využitím priestoru.

Skontrolujte, či mraziaca skriňa rozmerovo umožní jej prenesenie do reštaurácie alebo obchodu a presun cez uličky, dvere, schody a úzke chodby. Problémy môžu nastať pri dodávke, keď sa jednotka nezmestí do vstupných dverí, čo znemožní jej prepravu na miesto určenia. Tu sú uvedené niektoré základné vonkajšie rozmery, v ktorých sa tieto spotrebiče najčastejšie vyskytujú:

  • malé mraziace skrine podpultové s objemom až 130 l majú rozmery približne 600x600x850 mm.
  • voľne stojace, jednoduché malé mraziace skrine s kapacitou 200 až 600 l a vonkajšími rozmermi cca 600x600x1800 mm a pri spotrebičoch s kapacitou cca 600 l sú vonkajšie rozmery cca 700x700x1800 mm.
  • voľne stojace, jednoduché veľké mraziace skrine s kapacitou cca 700 l a rozmermi cca 700x800x2050 mm.
  • veľké dvojité mraziace skrines objemom cca 1400 l a minimálnymi vonkajšími rozmermi cca 1400x800x2050 mm.

Mraziaca skriňa a teplotné triedy

Klimatická trieda určuje najvyššiu okolitú teplotu, pri ktorej môže mraziaca skriňa efektívne pracovať. Udržiavanie správnej vonkajšej teploty je rozhodujúce pre stabilnú prevádzku spotrebiča, čo následne zaisťuje správne skladovanie výrobkov vo vnútri mraziaceho boxu. V Českej republike, rovnako ako vo väčšine krajín Európskej únie, musia mraziace spotrebiče spĺňať určité klimatické triedy v súlade s európskymi normami. Tu sú uvedené hlavné klimatické triedy používané v SR:

  • trieda N (normálna): Určené pre okolité teploty od +16 °C do +32 °C.
  • trieda SN (rozšírená normálna): Určené pre okolité teploty od +10 °C do +32 °C.
  • trieda ST (subtropická): Určené pre okolité teploty od +18 °C do +38 °C.
  • trieda T (tropická): Určené pre okolité teploty od +18 °C do +43 °C.

Mraziaca skriňa - kvalita spracovania

Chladiace a mraziace zariadenia dostupné v našom internetovom obchode sú vyrobené z najkvalitnejších materiálov. Na trhu je k dispozícii materiál, ktorý najlepšie vyhovuje vašim individuálnym potrebám. V našej ponuke nájdete modely mraziacich skríň s krytmi z nerezovej ocele, práškovo lakovaného plechu, pozinkovanej ocele a plastu.

Tieto materiály sú k dispozícii v rôznych farbách a povrchových úpravách, ako je nerezová oceľ (inox), pozinkovaná oceľ (strieborná) a práškovo lakovaná oceľ (biela alebo čierna). Niektorí výrobcovia, ako napríklad RAPA, ponúkajú možnosť zvoliť si ľubovoľnú farbu z palety RAL, čo umožňuje dokonalé zladenie jednotky s dizajnom interiéru. Takéto riešenie nielenže poskytuje moderný a premyslený dizajn, najmä pre vitríny s mrazničkami, ale taktiež uľahčuje udržiavanie čistoty, čo je v gastronomickom prostredí zásadné.

Materiály používané pri výrobe mraziacich boxov

Niektorí výrobcovia lacnejších spotrebičov deklarujú, že mraziace skrine sú vyrobené z vysoko kvalitných materiálov, napr. z nerezovej ocele, ale pri výrobe menej viditeľných častí často používajú horšie materiály, napr. zadná stena spotrebiča je vyrobená z pozinkovanej ocele. Toto riešenie síce nie je zlé, ale v náročných podmienkach kuchynského zázemia nemusí byť dostatočné:

  • vysoká vlhkosť: trvalý kontakt s vlhkým vzduchom (nad 60% relatívnej vlhkosti) urýchľuje koróziu. Vlhkosť pôsobí ako elektrolyt a uľahčuje tok prúdu medzi katódou a anódou na povrchu kovu.
  • agresívne chemické látky: napríklad soli, kyseliny môžu urýchliť degradáciu materiálu.
  • vysoké znečistenie: nečistoty ako je prach, mastnota, dym (napr. múka), sa usadzujú na povrchu kovu, zachytávajú vlhkosť a urýchľujú koróziu.
  • V profesionálnych mraziacich skriniach sa najlepšie osvedčujú interiéry vyrobené z nerezovej ocele, ABS a iných potravinárskych plastov a hliníkových zliatin. Tieto materiály sú odolnejšie voči korózii a ľahšie sa udržujú v čistote, čo je v náročnom gastronomickom prostredí zásadné.

Mraziace skrine - typy a modely dostupné na trhu

Ponúkame širokú škálu mraziacich skríň pre rôzne využitia. Líšia sa kapacitou, veľkosťou, materiálom konštrukcie a určením na skladovanie špecifických skupín potravín. Okrem toho ponúkame spotrebiče, ktoré slúžia nielen na skladovanie potravín pri správnej teplote, ale vďaka možnosti presnej regulácie teploty aj na vystavovanie výrobkov, ako je mäso alebo zmrzlina:

Presklená mraziaca skriňa

Jedným z obľúbených typov je presklená mraziaca skriňa, ktorá sa používa v stravovacích zariadeniach, obchodoch a hypermarketoch. Táto gastronomická mraziaca skriňa umožňuje skladovať a zároveň vystavovať výrobky pre zákazníkov a poskytuje lepší prehľad o obsahu pre personál. Vďaka preskleným predným dverám je táto mraziaca skriňa často označovaná ako vitrína. Je ideálny do priestorov, kde je dôležitá prezentácia výrobkov.

Dvojkomorová mraziaca skriňa

Dvojkomorová mraziaca skriňa, známa tiež ako dvojteplotná skriňa, je jednotka s dvoma oddelenými komorami, ktoré môžu byť buď mraziacou alebo chladiacou. Napriek tomu, že má dvoje dvere, kľúčovým prvkom je prítomnosť dvoch nezávislých chladiacich jednotiek a ovládacích panelov. To umožňuje nastaviť v každej komore inú teplotu.

  • Chladiaca a mraziaca dvojkomorová skriňa: šírka cca 1400 mm, s komorami s objemom cca 700+700 litrov.
  • Jednoduchá chladiaca/mraziaca skriňa: Šírka približne 700 mm, s komorami s objemom približne 350+350 litrov.
  • Ďalšie konfigurácie: Môžu obsahovať dve mraziace komory, dve chladiace komory alebo jednu chladiacu a jednu mraziacu komoru.

Špecializované mraziace skrine

Ponúkame moderné chladiace zariadenia, ako sú mraziace skrine na zmrzlinu a cukrovinky, ktoré sa vyznačujú vysokou kvalitou spracovania, vynikajúcou izoláciou a minimálnou toleranciou k výkyvom teplôt. Náš sortiment zahŕňa aj zariadenia prispôsobené špecifickým potrebám gastronómie, vrátane:

  • mraziaca skriňa na ryby: navrhnutá pre optimálne skladovanie rýb a morských plodov.
  • pekárska mraziaca skriňa: vhodná pre pekárske plechy a nádoby s rozmermi 600x400 mm.
  • šoková mraznička: ideálny pre rýchle zmrazenie výrobkov, zachovanie ich čerstvosti a kvality,
  • chladiace a mraziace skrine: ideálny na vystavenie výrobkov v obchodoch a supermarketoch.
  • Tieto špecializované výrobky poskytujú optimálne podmienky na skladovanie rôznych potravinárskych výrobkov a spĺňajú najvyššie štandardy kvality a účinnosti.

Mraziace skrine pre gastronómiu v ponuke spoločnosti Gastromania!

Od svojho založenia kladie spoločnosť Gastromania veľký dôraz na kvalitu ponúkaných produktov. Vďaka dlhoročným skúsenostiam a získaným znalostiam spolupracujeme s poprednými výrobcami na trhu, ktorí používajú najmodernejšie technológie a najlepšie suroviny. V našej ponuke nájdete široký výber mraziacich skríň a príslušenstva renomovaných značiek, ako sú Liebherr, Rilling, Dora Metal, Asber - Edesa, Bolarus, Stalgast, Hendi, Redfox, RM Gastro, Arktic, Bartscher, Resto Quality, Sagi, Nordline, Vestfrost a Tefcold.

Gatronomická mraziaca skriňa Hendi, mraziaca skriňa Rilling, mraziaca skriňa Liebherr, mraziaca skriňa Asber, mraziaca skriňa Bolarus patrí k najobľúbenejším spotrebičom tohto typu na našom trhu pri zachovaní zodpovedajúceho pomeru ceny a kvality.

Pozývame Vás, aby ste sa zoznámili s naším sortimentom. Ak máte akékoľvek otázky k našim výrobkom, náš tím je Vám k dispozícii a rád Vám poskytne všetky potrebné informácie!