Dokonale naleštené sklo a príbory bez šmúh, skvelá chuť kávy, iskrivo priehľadný ľad... Reverzná osmóza je najlacnejší spôsob, ako to všetko dosiahnuť. V našom internetovom obchode Gastomania.sk si môžete zakúpiť osvedčený filtračný systém. Ponúkame jednotky s rôznymi výkonmi (v priemere od 2 000 do 9 000 litrov za deň), vhodné pre širokú škálu spotrebičov (napr. umývačky riadu, kávovary, výrobníky ľadu). U nás si tiež objednáte akumulačné nádrže (tlakové aj beztlakové), čerpadlá pre prívod vody a predfiltre.

Všetky systémy reverznej osmózy dostupné v našom obchode sú vhodné na použitie v gastronómii, vrátane intenzívneho použitia. Spolupracujeme s uznávanými značkami (napr. MIJAR, Hendi) a vybavujeme malé, stredné aj veľké gastronomické prevádzky. Radi vám poradíme a pomôžeme s návrhom vášho systému.

Čítať viac >

Systémy reverznej osmózy - čo potrebujete a ako správne vybrať?

Základom systému reverznej osmózy je zariadenie, v ktorom proces prebieha. Jeho dve najdôležitejšie súčasti sú predfilter a osmotická membrána. Či a ktoré ďalšie súčasti sú potrebné, už závisí od konečného zariadenia, do ktorého sa prefiltrovaná voda dostáva, od podmienok a potrieb daného objektu. Najčastejšie sa systém navyše skladá z:

  • zmäkčovače vody (odporúča sa inštalovať pred systémom, chráni pred vodným kameňom - ​​osmotická membrána vydrží dlhšie);
  • tlakové alebo beztlakové skladovacie nádrže;
  • čerpadlo pre prívod vody;
  • remineralizačný modul (na úpravu pitnej vody, okrem výroby ľadu).

Vybavenie: filter s reverznou osmózou

Každý filter s reverznou osmózou funguje na rovnakom princípe, ale líši sa iba svojimi parametrami a funkciami. Najdôležitejšou otázkou je výkon. Kompaktný systém reverznej osmózy vyčistí približne 170 litrov za hodinu alebo 2 000 litrov za deň, najväčšie zariadenie už takmer 9 000 litrov. Výkon musí zodpovedať požiadavkám umývačky riadu alebo iného koncového spotrebiča. Čím vyšší je tlak v prívode vody, tým účinnejšie filter reverznej osmózy pracuje a tým menej vody sa vylučuje do kanalizácie (pokiaľ je nižšia ako 2,8 baru, je potrebné ešte inštalovať čerpadlo na zvýšenie tlaku).

Pre väčšie pohodlie sa oplatí zvoliť reverzná osmóza filter s digitálnym displejom, aj keď nie je nevyhnutne nutný. Rozmery spotrebiča sa s výkonom zväčšujú, ale existujú rozdiely rádovo niekoľko centimetrov.

Okrem toho majú všetky dobré spotrebiče podobné parametre: prevádzkový tlak až 6 barov, príkon 0,3 kW alebo teplotu napájacej vody až 30 °C.

Reverzná osmóza: predfilter

Každá jednotka má aj predfilter, ktorý odstraňuje mechanické a organické nečistoty. Je súčasťou dodávky, ale je potrebné ho meniť po prefiltrovaní približne 18 000 litrov vody (alebo aspoň raz ročne). Odporúčame tiež zmäkčovacie filtre na vodu: inštalujte zmäkčovač pred prístroj, aby ste chránili membránu pred vodným kameňom. Neskôr, počas prevádzky, je potrebné pamätať na včasnú výmenu filtračných kaziet (kvalita vody, životnosť spotrebiča).

Zásobná nádrž a čerpadlo na prívod vody

U umývačiek s oplachovým čerpadlom a atmosférickým bojlerom nie je prídavná nádržka nutná. V ostatných prípadoch sa nádrž odporúča. Pri beztlakovej nádrži je potrebné inštalovať napájacie čerpadlo, aby ste získali potrebný tlak vody. Osmoticky čistá voda smeruje do umývačiek riadu, výrobcov ľadu a kávovarov, zatiaľ čo na dosiahnutie kvality pitnej vody sa obvykle odporúča vodu domineralizovať (použiť prídavný remineralizačný modul).

Reverzná osmóza - ideálna metóda pre gastronómiu

  • Reverzná osmóza je nákladovo najefektívnejšia metóda získavania čistej odsolenej vody. Spája v sebe účinnosť a hospodárnosť filtračného procesu. Investície do systému sa rýchlo vrátia, prevádzkové náklady (patróny a servis) sú nižšie. Znižujú sa aj výdavky na čistiace prostriedky alebo zariadenia na odstraňovanie vodného kameňa z umývačky riadu a zamestnanci ušetria veľa času na iné úlohy.
  • Reverzná osmóza eliminuje potrebu používať balenú vodu na prípravu kávových a čajových nápojov, alebo kociek ľadu. Pokiaľ predaj nápojov tvorí veľkú časť tržieb, sú úspory významné. Jeden systém reverznej osmózy je možné použiť na zásobovanie rôznych spotrebičov. S remineralizačným modulom navyše získate kvalitu zdravej pitnej vody pre svojich zamestnancov, ale aj pre svojich hostí (opúšťanie od fliaš je v súčasnej dobe silným trendom).
  • Reverzná osmóza zvyšuje kvalitu stravovacích služieb. Iskrivý riad bez usadenín a šmúh svedčí o kvalite podniku. Perfektná chuť kávy alebo čaju, bez kovových a chlórových podtónov, je to, kvôli čomu sa hostia vracajú. Tým zvyšujete zisky svojej kaviarne alebo príjmy svojej reštaurácie. To isté platí pre alkoholické nápoje. Stále aj nových zákazníkov si môžete získať kvalitou a tá začína pri základoch - napríklad pri dokonale čistej vode.

Ako funguje proces reverznej osmózy?

Predfilter odstraňuje mechanické, chemické a organické nečistoty zo siete. Potom sa voda privádza do osmotickej membrány, ktorá filtruje molekuly vody od zvyšných minerálnych solí a zlúčenín. Krištáľovo čistá, demineralizovaná voda ide do vašej umývačky riadu, výrobníka ľadu alebo kávovaru či iného koncového spotrebiča. Keď ju znovu mineralizujete, získate kvalitu najlepšej balenej vody.

Neváhajte nás kontaktovať!- Vysvetlíme, poradíme, pomôžeme. Pokiaľ práve dokončujete alebo rekonštruujete umyváreň či kuchyňu, odporúčame Vám, aby ste videli aj zvyšok našej ponuky (všetka umývacia technika, drezy, gastronádoby, drviče odpadu, profesionálne batérie a mnoho ďalšieho).