-
Plynový šporák s 5 horákmi a s konvekčnou rúrou | HENDI, 225707
bez DPH: s DPH: -
Indukčný varič, 3,5 kW | HENDI, 3500 D XL
bez DPH: s DPH: -
Indukčná doska 2000W Black Line | HENDI, 239391
bez DPH: s DPH: -
Indukčný varič 3500 | HENDI, Profi Line
bez DPH: s DPH: -
Indukčný varič, Model 1800 | HENDI, 239209
bez DPH: s DPH: -
Indukčná doska 3500W Black Line | HENDI, 239421
bez DPH: s DPH: -
Indukčná doska Black Line | HENDI, 239384
bez DPH: s DPH: -
Indukčná doska, bufetová 1 kW | FINE DINE, 239551
bez DPH: s DPH: -
Indukčný wok 3500 | HENDI, Profi Line
bez DPH: s DPH: -
Indukčná doska 2000W + 1500W Black Line | HENDI, 239414
bez DPH: s DPH: -
Indukčný varič 3500 | HENDI, Kitchen Line
bez DPH: s DPH:
Sporáky a variče
(957)Všetky kategórie v sekcii Sporáky a variče
Použitie a zásady práce s profesionálným gastronomickým šporákom
V našej ponuke nájdete rôzne druhy profesionálnych šporákov, ktoré sú nevyhnutné ako základná súčasť vybavenia profesionálnej kuchyne, reštaurácie, baru, kaviarne, pizzérie a rôznych iných gastronomických zariadení a tiež ako dodatočné zariadenia v cukrárňach, pekárňach a tiež v priemyslových zariadeniach a potravinárskych prevádzkach. Pomôžeme Vám vybrať a dodáme odpovedajúce Vašim potrebám veľkokuchynské šporáky s trúbou, varidlá a variče s pre Vás najviac vyhovujúcim druhom napájania energie (elektrické, plynové, keramické a indukčné). V predaji máme profi šporáky najlepších svetových výrobcom: Lotus, Rm Gastro, Bertos, Kromet, Lozamet, Egaz, Fagor a veľa ďalších ale tiež zariadenia nižšej kvality, s ohľadom na predajnú cenu.
Väčšina technologických procesov v gastronómii spočíva v tepelnom spracovaní produktov. K takým procesom behom práce v profesionálnej kuchyni patria: blanžírovanie, sušenie, pečenie a vyprážanie. Tieto procesy nastanú behom tepelnej výmeny – teda sú úzko viazané s energetickou výmenou. Pohyb tepla je možný iba vtedy, keď existuje teplotný rozdiel medzi zdrojom tepla (napr. nahriata elektrická platňa) a príjemcom (napr. nerezový hrniec). Poznáme tri druhy tepelnej výmeny:
- prechádzanie (medzi pevnými časťami, plynmi a kvapalinami),
- konvekcia (medzi kvapalinami a plynmi),
- žiarenie (v plynoch a vákuu),
Najviac populárnymi strojmi pre tepelné spracovanie potravín je profesionálny gastro šporák, veľkokuchynské varidlo, variče, a šporáky s trúbou.
Rozdelenie gastro šporákov podľa zdroja tepla
Plynové šporády, varidlá a variče
Vybavené sú horákmi, skladajúcimi sa z trysiek, ventilu s gombíkom, zmiešovača plynu so vzduchom a horáku (liatinová násada s otvormi na plameň). Veľmi často sa stáva, že horáky majú dvojkorunový alebo trojkorunový plameň. V moderných šporákoch sa používa veľa bezpečnostných opatrení pred výbuchom plynu napr.: bimetalické alebo elektromagnetické, ktoré uzatvárajú prívod plynu v prípade, že plameň zhasne. Profesionálne plynové šporáky a varidlá sú najčastejšie vybavené 4 plynovými horákmi s výkonom od 1 do 9 kW, ale existujú zariadenia s 2, 6, 8 alebo tiež s 12 horákmi. Varič definujeme ako stolné zariadenie s jedným horákom.
Elektrické šporáky, varidlá a variče
Vybavené sú varnou doskou, väčšinou vyrobené z liatiny, ktoré nazývame „elektrické platničky“. Tieto platne sa skladajú štandardne z vykurovacej špirály s liatinovým krytom, do ktorého sa prenáša teplo. V závislosti od výkonu špirály delíme dosky na štandardné a rýchlo ohrevné. Tie posledné sú najčastejšie označené červenou bodkou v strede. Podľa tvaru elektrickej platne ich delíme na guľaté, obdĺžnikové a štvorcové. Profesionálne elektrické platne sú často vybavené termovypínačom – po nahriatí na danú teplotu nastáva odpojenie z napájania a po vychladnutí platničky jeho opätovné zapojenie. Takéto riešenie výrazne znižuje spotrebu energie. Existujú tiež platne vybavené čidlom reagujúcim na prítomnosť nádob. Výkon jednotlivých elektrických platničiek sa pohybuje v závislosti od modelu od 1 do 6 kW a je štandardne dodatočne regulovaný pomocou termostatu. Elektrické platne vyžadujú zvláštnu starostlivosť obsluhy – nemôžeme ich rýchlo schladiť – napr. poliať studenou vodou (môžu prasknúť z dôvodu veľkej rozdielnej teploty), je nutné ich pravidelne čistiť a natierať špeciálnym konzervačným prípravkom.
Sklokeramické profi šporáky a gastro variče
Sklokeramické šporáky sú vybavené hladkou keramickou doskou, ktorá odolá veľkému zaťaženiu – žiarovzdorného skla s hrúbkou okolo 4 mm. Na doske sú vyznačené ohrevné zóny, pod ktorými sa nachádzajú vykurovacie špirály vyžarujúce teplo. Šporáky so sklokeramickou doskou majú veľa moderných riešení:
*dvojité ohrevné pole – pre veľké hrnce, panvice alebo rajnice *HiLight – super rýchle varenie *ohrevné zóny označené písmenom P s výkonom minimálne 3 kW, umožňujúce okamžité dosiahnutie vrenia a následne ochladnutia späť do pôvodne nastavenej teploty.
Indukčné šporáky a indukčné variče
Využíva sa tu špeciálny druh keramickej dosky, ktorá na pohľad vypadá úplne rovnako ako sklokeramická doska. Rozdiel medzi nimi je však celkom zásadný pokiaľ ide o zdroj tepla – zdrojom tepla nie je vykurovacia špirála ale samotné dno hrnca alebo inej nádoby na indukciu. V tomto prípade elektrický prúd prúdiaci v cievke nachádzajúcej sa pod keramickou doskou vyvoláva striedavé, špirálové magnetické pole, ktoré vyvoláva vibrácie v elektricky vodivom dne nádoby, ktoré sa vďaka elektrickému odporu nádoby mení na teplo. Podmienkou používania indukčného ohrevu je použitie nádob, hrncov, panvíc alebo rajníc so špeciálnym, hrubým dnom, v ktorom je feromagnetický materiál a vďaka elektrickému odporu sa hrniec zahrieva. Výhodou indukčného zariadenia je obzvlášť energia. V porovnaní so sklokeramickými doskami sa úspora pohybuje okolo 25 %, a časovo ušetríte pri varení okolo 30 %. Indukčné dosky môžu byť však nebezpečné pre osoby s kardiostimulátorom – magnetické pole vytvárané indukčnou doskou môže narúšať prácu stimulátora srdca.
Rozdelenie gastro šporákov podľa konštrukcie
Profesionálne gastronomické prístroje sú v zásade vždy vyrobené z veľmi kvalitnej nerezovej ocele, ktorá spĺňa normy pre styk s potravinami. Gastro šporáky majú opláštenie z nerezovej ocele a tiež zosilnenú konštrukciu pre veľké zaťaženie. Profesionálne šporáky môžeme navyše rozdeliť na:
- stolné gastro variče – pre osadenie na stole alebo na podstavci. Vyrábajú sa štandardne vo verzii s jedným alebo s dvomi horákmi
- šporáky a profi varidlá pre varné bloky alebo varný ostrov (rada 600, 700 alebo rada 900) – určené pre osadenie do varnej linky s inými profesionálnymi prístrojmi. Také stroje však často môžu pracovať samostatne ako voľne stojace. Štandardne vystupujú ako 2, 4 alebo 6 horákové s hĺbkou 600, 700 alebo 900 a výške 850 alebo 900 (v závislosti od výrobcu). Všetky prístroje určené pre zostavenie do varnej modulárnej linky alebo varného ostrovu, majú vzadu tzv. komínik, ktorý pomáha pri odvetrávaní a odvode spalín v prípade plynových zariadení.
- profesionálne šporáky – voľne stojace – stroje, ktoré nie sú určené pre montáž do profesionálnej varnej linky. Existujú vo verziách 4, 6, 8 a tiež 12 horákových a výške 850 alebo 900 (v závislosti od výrobcu). Voľne stojaca verzia nemá vzadu komínik.
Dodatočne môžete rozdeliť všetky šporáky tiež podľa dodatočných funkcií:
- šporáky s elektrickou alebo plynovou trúbou,
- šporáky na podstavci s policou alebo bez police,
- šporáky na podstavci alebo so skrinkou,
- šporáky so zabudovaným vykurovacím prvkom inej funkcii napr. grilovacia doska,
Ak sa Vám v našej ponuke nedarí nájsť pre Vás zaujímavý prístroj – zavolajte, spoločne nájdeme prístroj, ktorý bude spĺňať všetko, čo od neho očakávate.