Chladiace skrine sú profesionálnym gastronomickým zariadením, s ktorým sa najčastejšie stretávame v reštauráciách, baroch a hoteloch, ale aj v obchodoch s potravinami a potravinárskych závodoch. Vyznačujú sa výrazne vyššou kapacitou a účinnosťou ako štandardné chladiace skrine, vďaka čomu sú kľúčovým, ale aj nepostrádateľným zariadením v každej profesionálnej gastronomickej prevádzke.

Náš internetový obchod ponúka široký sortiment kvalitných chladiacich skríňí dostupných v rôznych variantoch, ktoré splnia očakávania aj tých najnáročnejších používateľov. Cieľom nasledujúceho článku je oboznámiť vás so základnou terminológiou, spôsobom fungovania a metodikou výberu, ako aj s rozmanitosťou riešení na trhu, čo vám umožní čo najjednoduchšie si vybrať spotrebič, napr. gastro chladiaca skriňa.

Čítať viac >

Gastro chladiaca skriňa - čo to je?

Podobne ako domáce chladiace skrine s plnými dverami, ktoré sa objavujú v každej domácej kuchyni, aj komerčné gastro chladiace skrine umožňujú skladovať tovar a nápoje pri odporúčanej teplote, zvyčajne okolo 4 °C. Chladenie nielenže zachováva kvalitu výrobkov, ale zabezpečuje aj optimálnu bezpečnosť potravín. Čo teda môžete očakávať od profesionálnej chladiacej skrine, čo nemôžete získať s domácou alternatívou?

  • Účinnejší chladiaci systém. Na rozdiel od domácich modelov, ktoré sa zvyčajne otvárajú niekoľkokrát denne, gastro chladiaca skriňa sa bude používať takmer nepretržite a jej dvere sa môžu otvárať desiatky alebo dokonca stovkykrát denne. Pri každom otvorení dverí uniká studený vzduch. Aby sa zabránilo opakovanému úniku studeného vzduchu a zabezpečila sa stála a primeraná teplota, chladiace skrine sú vybavené oveľa účinnejšími chladiacimi systémami. To znamená, že komerčné spotrebiče sú lepšie vybavené na rýchle obnovenie nastavenej teploty.
  • Vyššia kvalita vyhotovenia. Gastro chladiace skrine sú vyrobené z kvalitnejších materiálov, ako je napríklad nehrdzavejúca oceľ, aby odolali náročným prevádzkovým podmienkam. Od základnej konštrukcie chladiaceho systému až po odolnejšie závesy, police, zásuvky a rukoväte sú navrhnuté tak, aby odolali náročným podmienkam profesionálnych kuchýň alebo ako profesionálne vybavenie predajní. Zvyčajne majú aj vylepšený celkový dizajn, ktorý maximalizuje kapacitu a umožňuje jednoduchšie a hygienickejšie čistenie.
  • vyššia účinnosť. Zvýšená odolnosť komponentov chladiaceho systému a kvalitnejšia konštrukcia sa prejavujú vo vyššej účinnosti. Chladiace skrine sú navrhnuté nielen pre tzv. prevádzkovú účinnosť, ale využívajú aj energeticky úsporné prvky, ako je LED osvetlenie, ktoré udržujú vysokú úroveň účinnosti a zabezpečujú relatívne nízku spotrebu energie. Takéto riešenia zase znamenajú, že je možné chladiť viac produktov pri nižších nákladoch.
  • Väčšia presnosť. Pri príprave výrobkov na spotrebu by mala byť bezpečnosť potravín vždy prioritou. Nežiaduce výkyvy teploty, aj o niekoľko stupňov, môžu znamenať rozdiel medzi výrobkom, ktorý je bezpečný na konzumáciu, a výrobkom vhodným na vyradenie. Ak je podnik založený na dosahovaní zisku, snažíme sa minimalizovať plytvanie. Aby sa zabezpečilo, že zásoby polotovarov budú vždy udržiavané pri optimálnej teplote, chladiarenské sklady ponúkajú vyššiu úroveň presnosti - úmernú ich výkonu.

Chladiace skrine - základné funkcie

Tu je niekoľko základných parametrov, na ktoré sa treba zamerať pri kúpe profesionálnej chladiacej skrine pre gastronomickú prevádzku:

Gastro chladiaca skriňa - kapacita

Snažte sa vybrať gastro chladiacu skriňu s dostatočnou kapacitou podľa toho, aby vyhovovala potrebám kuchynského zariadenia. Pri príliš malej chladiacej skrini hrozí riziko plytvania potravinami, zatiaľ čo príliš veľká chladiaca skriňa zaberá príliš veľa miesta a zvyšuje prevádzkové náklady. Všimnite si, že výrobcovia zvyčajne uvádzajú kapacitu spotrebiča ako celkovú kapacitu. Dôležitá je však čistá alebo využiteľná kapacita, ktorá predstavuje celkový využiteľný priestor v priestore chladiacej skrine. Najbežnejšie kapacity sú nasledovné:

  • Chladiaca skriňa pro rošty GN2/1 alebo 600x400 má najčastejšie jednodverovú kapacitu 700 a dvojdverovú kapacitu 1400 litrov, čo znamená približne 600 a 1300 litrov čistého obsahu.
  • Chladiaca skriňa pro rošty GN1/1 alebo prispôsobenými rozmermi políc sa najčastejšie vyskytuje v hrubom objeme do 400 litrov a je vždy jednodverová.
  • Malá chladiaca skriňa alebo hladiaca skriňa podstolova má zvyčajne hrubý objem do 130 litrov.

Na trhu je aj množstvo riešení s ďalšími objemami od 200 do 600 litrov, ako aj väčšie spotrebiče s objemom 900 až 1 600 litrov. 

V závislosti od individuálneho dizajnu, ktorý výrobca používa, sú chladiace skrine prevažně skladom. Vyrábajú sa s plnými dverami aj vo verzii so sklenenými dverami.

Profesionálne chladiace skrine pre stravovacie zariadenia - veľkosti

Okrem vnútorného objemu by sa každá cateringová chladiaca skriňa mala vyberať aj podľa vonkajších rozmerov. Keďže ide zvyčajne o veľký a dôležitý kus kuchynského vybavenia, je nevyhnutné sa pred kúpou uistiť, či sa chladiaca skriňa zmestí do priestoru. 

Dôležité nie je len zamýšľané umiestnenie spotrebiča. Treba zvážiť, či rozmery spotrebiča umožnia jeho vnesenie do reštaurácie alebo kaviarne a následné manévrovanie cez uličky, dvere, schody a úzke chodby.

Viete si predstaviť problém, ak si kúpite chladiacu skriňu a potom ju nemôžete prepraviť na miesto určenia, pretože chladiaca skriňa sa nezmestí cez vchodové dvere? Tu je niekoľko základných vonkajších rozmerov, v ktorých sa tieto spotrebiče najčastejšie nachádzajú:

  • malé chladiace skrine s objemom do 130 litrov sú k dispozícii s rozmermi približne 600x600x850 mm.
  • chladiace skrine s objemom do 400 litrov sú k dispozícii s rozmermi približne 600x600x1800 mm a spotrebiče s objemom približne 600 litrov s rozmermi približne 700x700x1800 mm
  • chladiace skrine s objemom približne 700 litrov majú rozmery približne 700x800x2050 mm. V prípade dvojdverových spotrebičov s objemom 1400 litrov sú minimálne rozmery dokonca 1400x800x2050 mm.

Chladiaca skriňa pre stravovacie zariadenia - klimatická trieda

Klimatická trieda označuje najvyššiu teplotu okolia, pri ktorej môže chladiaca skriňa efektívne pracovať. Udržiavanie správnej vonkajšej teploty, keď je zariadenie v prevádzke, je kľúčom k udržaniu konštantnej vnútornej teploty a správneho stavu skladovaných výrobkov. V Slovenskej republike, rovnako ako vo väčšine krajín Európskej únie, existujú klimatické triedy pre chladiace skrine podľa európskych noriem. Tu sú uvedené hlavné klimatické triedy:

  • SN (subnormálna): Teplota okolia sa pohybuje od +10 °C do +32 °C. Chladiaca skriňa tejto triedy je vhodná do chladnejšieho prostredia.
  • N (normálna): teplota okolia sa pohybuje od +16 °C do +32 °C. Chladiace skrine v tejto triede sú najbežnejšie a sú vhodné pre štandardné podmienky v obytných a obchodných priestoroch.
  • ST (subtropická): teploty okolia od +16 °C do +38 °C. Tieto chladiace skrine na použitie v stravovacích zariadeniach sú určené na prevádzku v teplejších klimatických podmienkach, kde teploty zriedkavo klesajú pod +16 °C.
  • T (tropické): rozsah okolitej teploty od +18 °C do +43 °C. Táto trieda je určená pre chladiace skrine, ktoré musia pracovať pri veľmi vysokých teplotách typických pre tropické podnebie. 

Rozdiel medzi chladením SN a T je obrovský.

Profesionálne chladiace skrine - dizajn

Chladiace skrine dostupné v našom online obchode sú vyrobené z najkvalitnejších materiálov. Riešenia dostupné na trhu však umožňujú vybrať si materiál produktu prispôsobený individuálnym potrebám používateľa. V našej ponuke nájdete modely chladiacich skríň s nerezovým, práškovým, pozinkovaným a plastovým obkladom, s plnými dverami alebo so sklenenými dverami s možnosťou vybavenia zámkom. Nerez oceľ má mnoho výhod, pretože nerez oceľ má mnoho výhod.

Tieto materiály môžu byť vo farbe inox (nerez oceľ), striebornej (pozinkovaná oceľ), bielej alebo čiernej a v prípade niektorých výrobcov (napr. výrobca chladiacich vitrín RAPA) v akejkoľvek farbe vybranej z palety RAL. Toto riešenie umožňuje zladiť zariadenie s akýmkoľvek interiérom a umožňuje (najmä v prípade otvorených chladiacich vitrín) vytvoriť sofistikovaný a moderný dizajn reštaurácie.

Niektorí výrobcovia lacnejších zariadení, hoci deklarujú, že sú vyrobené z daného materiálu, napr. z nehrdzavejúcej ocele, vyrábajú zadnú časť vitríny z nekvalitných materiálov, napr. zo zinku. Toto riešenie nie je chybou, ale v niektorých prípadoch nemusí byť výhodné - najmä pre zákazníkov, ktorí majú v kuchyni mimoriadne náročné podmienky:

  • vysoká vlhkosť. Stále vlhký vzduch, najmä nad 60 % relatívnej vlhkosti, môže urýchliť proces korózie. Vlhkosť je elektrolyt, ktorý uľahčuje tok prúdu medzi katódou a anódou na kovovom povrchu, čo urýchľuje koróziu,
  • Používanie agresívnych chemikálií (napr. solí, kyselín, zásad),
  • Nedostatočné pravidelné čistenie priestoru za prístrojmi a za nimi: v priestoroch znečistených napr. prachom, mastnotou, dymom alebo prachom (napr. múka) môžu kovy vrátane pozinkovanej ocele rýchlejšie korodovať. Častice v znečistenom vzduchu sa môžu usadzovať na povrchu kovu a vytvárať vrstvu, ktorá pomáha zadržiavať vlhkosť a urýchľuje koróziu.

Pokiaľ ide o materiál, z ktorého môže byť vyrobená profesionálna chladiaca komora, najčastejšie ponúkame interiéry komôr vyrobené z nehrdzavejúcej ocele, ABS a iných plastov určených na použitie v potravinárstve.

Chladiace skrine - dostupné typy a modely

V našej ponuke nájdete skrine určené na mnohé aplikácie, ktoré sa líšia kapacitou, veľkosťou, materiálom, ako aj konečným použitím na skladovanie konkrétnej skupiny potravín. Je napríklad vybavená zámkom. Existujú však aj vyhotovenia s možnosťami strojov, ktoré sa často používajú nielen na uchovávanie potravín pri vhodnej teplote, ale aj na vystavovanie produktov, ako sú mäso, nápoje, lieky alebo kvety, alebo také, ktoré majú oveľa širšie možnosti regulácie teploty. Nájdete ich všetky v kategórii chladiace a mraziace zariadenia:

  • Chladiace skrine so sklenenými dverami. Zahŕňajú veľmi širokú škálu výrobkov určených pre bary, obchody a hypermarkety, ale aj pre všetky stravovacie zariadenia, kde sa výrobky skladujú a vystavujú zákazníkom alebo pre lepší prehľad o obsahu pre personál. Preto sa v tomto prípade môže použiť pomenovanie: vitrína. Chladiace vitríny s presklenými dverami majú presklené predné dvere.
    Niektoré špecifické modely, ako napríklad chladiaca vitrína pre kvetinárstvo alebo chladiaca skriňa na zrenie mäsa, môžu mať aj presklené bočné steny alebo zadnú stenu. Jednou z najobľúbenejších podkategórií tohto typu výrobku sú chladiace vitríny na nápoje, ktoré sú určené na vystavenie fliaš v obchode alebo reštaurácii - nápoje sa zvyčajne podávajú cez predné dvere, ale existujú aj verzie s dverami vpredu a vzadu alebo len v zadnej časti vitríny, ktoré sú ideálne na skladovanie výrobkov na predaj, ktoré zákazníkom podáva personál obchodu.
  • Dvojkomorová chladiaca skriňa, známa aj ako dvojteplotná skriňa s plnými dverami. Tato novinka Na rozdiel od vzhľadu nejde o dvojdverový výrobok. Dvojkomorová chladiaca skriňa má dve chladiace komory, a teda dve nezávislé jednotky a ovládacie panely, ktoré možno pre každú komoru nastaviť na inú teplotu. Tieto výrobky môžu byť k dispozícii ako dvojdverové (s komorami s objemom cca 700+700 l), jednodverové (s komorami s objemom cca 350+350 l) alebo v iných konfiguráciách. Môžu obsahovať dve chladiace časti alebo jednu chladiacu a jednu mraziacu časť. U tohto produktu je najčastejšia vybava zámok a ich cena môže byť podstatne vyššia. 
  • Špecializované chladiace zariadenia. Existujú aj pokročilejšie výrobky, ako napríklad chladiaci box na pečivo alebo prepravky, ktorý umožňuje naprogramovať rozsah zmien podľa teploty v čase. Ponúkame aj zariadenia prispôsobené špecifickým skupinám výrobkov, ako sú ryby, prepravky a plechy na pečenie, torty iné cukrárenské výrobky, napríklad čokoláda, pralinky atď.

Chladiace skrine pre gastronómiu v ponuke e-shopu Gastromania!

Spoločnosť Gastromania od začiatku svojej existencie venuje veľkú pozornosť kvalite ponúkaných výrobkov. Dlhoročné skúsenosti a nadobudnuté vedomosti nám umožňujú spolupracovať s najlepšími výrobcami na trhu, ktorí pri výrobe používajú moderné technológie a najlepšie súčiastky. 

Našim zákazníkom ponúkame gastro chladiace skrine, chladiace a mraziace skrine od výrobcov ako Liebherr, Rilling, Dora Metal, Asber - Edesa, Bolarus, Stalgast, Hendi, Redfox, RM Gastro, Arktic, Bartscher, Resto Quality, Sagi, Nordline, Vestfrost a Tefcold. Mnohé skrinky máme na sklade.

Pozývame vás, aby ste si prezreli náš sortiment, a ak máte akékoľvek otázky týkajúce sa ponúkaných výrobkov, kontaktujte priamo náš tím!