Chladiace a mraziace skrine

Chladiace skrine a mraziace skrine sú jednými z najobľúbenejších prístrojov, ktoré sa používajú v kuchynských podnikoch, jedálňach, reštauráciách, pizzériách, cukrárňach a iných stravovacích podnikoch. Profesionálne mraziace a chladiace skrine patria do skupiny skladovacích zariadení. Môžeme ich rozdeliť podľa teplotných rozsahov, v ktorých pracujú, kapacít, konštrukcie komôr, typu chladiva, materiálu, z ktorého sú vyrobené, a ich využitie. Rozsah teploty je určený podľa typu potravín, ktoré sú v nich skladované. Podľa týchto parametrov sú skrine delené na: univerzálne skrine pre všeobecné využitie, chladiace a mraziace skrine pre pekárstvo, chladiace skrine určené na skladovanie rýb, mraziace skrine pre zmrzlinársky priemysel a dvojteplotné chladiace a mraziace skrine, ktoré sa skladajú s najmenej dvoch komôr rozsahy (napr. chladiaca komora a mraziaca komora). Rozdelenie môže byť vykonané aj s prihliadnutím na ďalšie parametre, akým je potrebná kapacita.

Čítať viac >

Mraziace a chladiace skrine – rozdelenie podľa kapacity

Chladiace a mraziace skrine s možnosťou zabudovania pod kuchynskú linku sú k dispozícii s kapacitou až 150 l. Majú tvar bežných podlinkových chladničiek. Líšia sa nútenú cirkuláciu vzduchu a sú určené na profesionálne použitie. Sú k dispozícii v kryte z nerezovej ocele spolu so sklenenou výkladom, a v kryte z lakovanej ocele. Nejedná sa o chladiace alebo mraziace stoly.

Chladiace a mraziace skrine s objemom 300 až 1400 l. Voľne stojace zariadenia s výškou nad 1500 mm. Chladiaca komora zodpovedá gastronomickému alebo pekárskemu štandardu, ale je bazálne vybavená policami, ktorých usporiadanie je možné veľmi ľahko meniť. Tieto chladiace skrine, rovnako ako mraziace skrine, sú k dispozícii s 1 alebo 2 dvierkami. Ponúkame aj verzie s 3 alebo 4 dvierkami. Väčšina výrobcov dáva zákazníkovi na výber (vo fáze objednávky), medzi spôsobmi otvárania dvierok. Tieto zariadenia je možné zakúpiť v kryte z nerezovej, lakovanej (bielej chladiacej skrine) alebo pozinkovanej ocele, spolu s presklenými alebo plnými dvierkami.

Vlastnosti a parametre – profesionálne chladiace a mraziace skrine

Chladiace a mraziace skrine pre gastronómiu sa ovládajú pomocou elektronických regulátorov. Teplota sa zobrazuje na displeji. Moderné skrine majú dodatočné funkcie, sú vybavené automatickým odmrazovacím systémom a dotykovým panelom z tekutých kryštálov. Vďaka tomuto riešeniu sú vhodné na prevádzku za nepriaznivých podmienok, napr. pri teplote do 45 C. Všetky tieto vlastnosti sú dosiahnuté použitím vysoko kvalitných izolačných materiálov chladiacich komôr, praktického dizajnu výparníkov alebo moderných kompresorov.

Väčšina chladiacich zariadení je vybavená nútenou cirkuláciou vzduchu (ventilátor alebo prívod vzduchu v komore skrine), čo umožňuje rýchlejšie chladenie výrobkov, rovnako ako častejšie otváranie skrine (na rozdiel od štandardných chladničiek, ktoré spravidla túto funkciu nemajú). Treba však mať na pamäti, že existujú aj modely bez ventilátora, jeho prítomnosť totiž ovplyvňuje sušenie chladených výrobkov. Chladiace skrine s ventilátorom sa neodporúčajú na chladenie produktov s vysokým obsahom vody (krémové koláče, dezerty zo želé alebo iné potraviny, ktoré sú chladené bez obalu).

Mraziace a chladiace skrine – teplotné rozsahy

Profesionálne chladiace skrine sú navrhnuté pre prácu v teplotnom rozsahu od +2 do 8 C. Existujú aj modely, ktoré pracujú aj od -2 C. Jedná sa o chladiace skrine určené na skladovanie rýb. Gastronomické mraziace skrine sa vyrábajú s teplotným rozsahom od -18 do – 22 C, ale nájdete aj skrine, ktoré pracujú od -10 C.

Chladiace a mraziace skrine – rozmery

Pri nákupe skríň pre kuchynské zariadenia je potrebné mať na pamäti, že sa jedná o jedno z najväčších kuchynských zariadení. Najobľúbenejším typom gastronomickej skrine je jednokomorová skriňa s objemom 700 litrov a rozmermi 700×800×2000 mm. Ďalším typom je dvojkomorový model s objemom 1400 litrov a rozmermi 1400×800×2000 mm. Častým problémom po zakúpení produktu je jeho zložité, či prakticky nemožné, umiestnenie v danej miestnosti. Príčinou tejto situácie bola veľkosť dverí miestnosti alebo príliš úzke chodby na manévrovanie pri preprave skrine. Odporúčame, aby ste pred nákupom starostlivo skontrolovali rozmery všetkých dverí a chodieb vedúcich do danej miestnosti. V prípade zložitejšej prepravy produktu Vám naši špecialisti navrhnú optimálne riešenie.

Štandardné a extra vybavenie – mraziace a chladiace skrine

Vo väčšine prípadov sa chladiace a mraziace skrine vyrábajú vo Východnej Ázii, napr. v Číne. Ich popularita spočíva predovšetkým v nízkej cene, ktorá má vplyv na kvalitu. Takéto zariadenia sú vyrábané v nerezovej či lakovanej oceli – štandardné vybavenie obvykle obsahuje niekoľko políc. Na trhu sú k dispozícii aj zariadenia z vyššej cenovej kategórie (európski a americkí výrobcovia), ako sú SAGI, ASBER, EDESA, RILLING, LIEBHERR, DORA METAL, RAPA, FAGOR a mnoho ďalších, ktorí navrhujú riešenie všetkého druhu. Ponúkajú moderné funkcie, ako je zaoblená komora z nerezovej ocele, vďaka ktorej je ľahšie udržiavať čistotu, možnosť výroby komory z nerezovej ocele alebo hliníka, možnosť vybavenia komory osvetlením, lisované vodiče v stenách komory, ohrievače namontované v tesneniach, na zabránenie zamrznutiu dverí v mraze skriniach, atď.

Podľa výrobcu môžete zakúpiť skrine s agregátom umiestneným nad alebo pod chladiacou komorou a vybaviť zariadenie brzdou alebo otváraním dverí pomocou stlačenia pedálu.

Chladiace skrine na zákazku

Často dostávame otázky od našich zákazníkov, či je možnosť vytvorenia skrine v neštandardných rozmeroch. Pokiaľ sa jedná o vonkajší rozmer, niektorí výrobcovia, s ktorými spolupracujeme, sú schopní vyrobiť kryt tak, aby celkový rozmer skrine spĺňal Vaše očakávania. Bohužiaľ nie je možné, aby interiér skrine bol neštandardný. Je to spôsobené tým, že každý výrobca vyrába chladiace skrine vo veľkých množstvách, a kapacita chladiaceho systému je navrhnutá pre potreby konkrétnej komory. Výroba vlastného chladiaceho systému by ohromne navýšila náklady výroby. V prípade chladiacich zariadení “na mieru” sa najčastejšie vyrábajú chladiace a mraziace komory a miestnosti, ktoré môžu byť vyrobené v rôznych vonkajších a vnútorných rozmeroch výrobcami, akými sú: NORDLINE alebo VIESSMANN, a to za rozumnú cenu. V prípade väčších pracovných plôch je nákup a prevedenie profesionálnej komory výhodnejšie ako kúpa viacerých chladiacich skríň s rovnakou kapacitou.

Chladiace a mraziace skrine v sortimente Gastromiania.sk

Ponúkame vybrané chladiace a mraziace skrine, vyrobené najlepšími a svetoznámymi spoločnosťami, ktoré sa zaoberajú výrobou tohto typu zariadenia pomocou moderných technológií. Jedná sa o zariadenia určené pre profesionálnu gastronómiu, cukrárne, pekárne a mäsiarstvo, výrobcovia sú: Sagi, Liebherr, Asber, Stalgast, Hendi, Edesa, Rapa, Dora Metal, Arredoinox – MatureMeat a ďalšie. Mraziace a chladiace skrine sú vyberané podľa potrieb a rozpočtu našich zákazníkov. Ponúkame najoptimálnejšie riešenie z hľadiska kvality. Zoznámte sa s naším sortimentom, a v prípade otázok alebo pochybností, neváhajte a kontaktujte náš tím!