Príslušenstvo na pečenie a dekorovanie v profesionálnej a domácej kuchyni

V profesionálnej aj domácej kuchyni sa oplatí mať k dispozícii sadu cukrárskych doplnkov. Vhodne zvolená sada kuchynských potrieb zvyšuje komfort práce, uľahčuje a urýchľuje prípravu pečiva a dezertov. Aké doplnky by nemali chýbať vo vybavení kuchyne, aby torty, pečivo a ďalšie pečené pochúťky boli nielen chutné, ale mali aj originálny tvar a zaujímavé dekorácie? Hľadajme tie najlepšie odpovede a vyberajme potrebné, najfunkčnejšie vychytávky na pečenie a zdobenie.

Príslušenstvo na prípravu ciest

Cesto s ideálnou konzistenciou je najdôležitejšou fázou prípravy každého pečiva, nielen toho sladkého. Na správnu činnosť sú okrem mixéra alebo kuchynského robota potrebné vhodné príslušenstvo. Jedným z nich sú rôznorodé kuchynské odmerky, vďaka ktorým sa suroviny cesta presne odmerajú. Hotové cesto rozvaľkáte valčekom, ktorý môže byť z dreva, nerezovej ocele alebo plastu. Bez ohľadu na preferencie sa oplatí mať vo výbave valček, vďaka ktorému bude celý proces pohodlnejší. Dnešné valčeky na cesto majú veľa funkčných prevedení. Konštrukcia niektorých typov je postavená na ložiskách, alebo klzných puzdrách a povrch je pokrytý nepriľnavým materiálom. Existujú aj valčeky, ktoré cesto navyše nakrájajú alebo robia dierky, vďaka čomu môžeme ušetriť niekoľko cenných minút. Na miesenie cesta sa obvykle používa tradičná doska. Možno ju však nahradiť modernejším a univerzálnejším riešením. Je ním silikónová podložka cukrárska, ktorá sa používa nielen iba na miesenie cesta, ale aj váľanie a hlavne ako podložka na pečenie. Ak chceme docieliť určité značenie, použijeme na toto špeciálne podložky s tvarmi. Ďalej je potom možné použiť na chladenie, alebo prácu s čokoládou, alebo cukrovou hmotou.

Vykrajovátka, formičky, papierové košíčky a silikónové formy

Okrem tradičných formičiek a foriem je dobré mať vo výbave cukrárske obruče na dezerty, alebo svorky na obruče, a tiež vykrajovátka na cukroví, alebo papírové košíčky na muffiny. Formičky a vykrajovače a špeciálne obruče umožňujú získať presné, často veľmi fantastické tvary na rôzne príležitosti, napríklad sladké srdiečko na Valentínky alebo chrumkané čísla k narodeninám. Sú nenahraditeľné počas vianočného obdobia - pomáhajú pripraviť koláče a jedlé vianočné ozdoby.

Vďaka farebným papierovým košíčkom s rôznymi potlačami, sú hotové muffinky, bábovky a mini brownies nielen chutné, ale aj vizuálne atraktívne. Je to skvelá alternatíva ku kovovým formám na pečenie báboviek.

Namiesto jednorazových papierových košíčkov na pečenie báboviek, koláčov a výrobu dezertov môžeme použiť formy vyrobené z silikónu, odolného proti nízkej a vysokej teplote (od -60 do +230-240 ° C). Formy silikonové neabsorbujú vône, sú veľmi pružné a cesto sa k ich stranám nelepí, takže vyťahovanie výtvoru je oveľa jednoduchšie ako z papierového košíčka. Veľmi rýchlo sa zahrievajú a rovnako rýchlo chladnú, čo eliminuje riziko popálenín. Pestrosť tvarov - od klasických mušlí a muffiniek až po vymyslené futuristické formy z nich robí univerzálne príslušenstvo, ktoré využívajú ako profesionálni cukrári, tak milovníci domácich sladkostí.

Ďalšie užitočné pomôcky na pečenie

Aké ďalšie príslušenstvo by sme mali mať v kuchyni? Určite sa Vám bude hodiť šablony ke krájení dezertů, ktoré značne urýchlia presné porciovanie tort, a dezertov, mřížky k chlazení dezertů, kuchyňské štětce z prírodných, alebo umelých štetín, vhodné na potretie tukom, vajíčkom alebo polevou a univerzálnym papierom na pečenie. Najlepšie je voliť papier potiahnutý silikónom, ktorý Vám umožní pečenie bez nutnosti mazania a zabráni prichyteniu cesta k plechu, forme alebo inej nádobe. Fanúšikovia Creme brulée by mali investovať do horáka na flambovanie. Okrem karamelizovania sa s ním dá aj opekať syr a zelenina. Veľmi užitočnou vychytávkou sú aj keramické guličky na pečenie. Ich použitie zaisťuje rovné prepečenie základu pre cesto.

Príslušenstvo na zdobenie

Sladké pečivo musí nielen dokonale chutiť, ale aj lákavo a moderne vyzerať. Používajú sa na efektívne a precízne zdobenie pečiva sáčky, vrecká. Okrem toho sa oplatí mať rôzne šablóny na tvorbu dekorácií, sadu špeciálnych ozdobných lyžíc, mriežku na vychladenie tort, ktorá sa skvele hodí aj na zdobenie upečených výrobkov rôznymi druhmi poliev, krémov, plastových poliev či čokolády a dávkovače na čokoládu, polevy a krémy.

Pridaj komentár

Údaje označené (*) sú povinné Vaše údaje budeme spracovávať v súlade s našimi Zásadami ochrany osobných údajov.