Výhody a použitie woku

Wok, teda tradičné, čínske príslušenstvo v tvare misky s jednou alebo dvoma rukoväťami slúži predovšetkým na prípravu pestrých jedál ázijskej kuchyne. Tepelná úprava prebieha v pohybe a je to jeden z najcharakteristickejších spôsobov prípravy vyprážaných jedál vo východnej kulinárskej tradícii. V čom táto technika spočíva a prečo sa oplatí mať wok v profesionálnej aj domácej kuchyni?

Stir-fry, alebo vyprážanie vo woku

Zahrievanie surovín na silnom ohni a ich intenzívnom, neustálom miešaní a pretrepávaní. Z toho bol odvodený výraz "vyprážanie v pohybe". Majte na pamäti, že takýto postup vyžaduje vhodnú prípravu všetkých surovín. Mäso treba nakrájať na tenké plátky a zeleninu nakrájať na plátky alebo nastrúhané. Vďaka charakteristickému tvaru nádoby je teplo rovnomerne rozložené. Všetky ingrediencie sa pri intenzívnej tepelnej úprave hromadia uprostred, ale sú v neustálom pohybe, vďaka čomu po krátkom čase dosiahnu optimálny stupeň smaženia - nie sú ani príliš mäkké, ani príliš tvrdé.

Pri príprave jedla vo woku je veľmi dôležité dodržiavať správne poradie pridávania jednotlivých ingrediencií. Princíp je jednoduchý: Po rozohriatí riadu a vmiešaní oleja začneme smažením ingrediencií, ktoré sú najtvrdšie. Pokiaľ teda ide o mäsovo-zeleninové jedlo, na začiatok si na rozohriaty tuk dáme mäso. Po ňom postupne pridávame zeleninu a na konci čerstvej bylinky. Mleté korenie môžete vložiť do woku hneď po rozohriatí tuku, vďaka čomu suroviny absorbujú naplno arómu. Nezabudnite, že všetko musí byť v neustálom pohybe a teplota po celú dobu vyprážania by mala byť vyrovnaná. Dôležité je teda nielen čo smažíme, ale aj na čom. Olej musí byť vhodný na vyprážanie pri vysokých teplotách, preto je najlepšie zvoliť v orientálnej kuchyni obľúbený arašidový alebo ryžový olej. Ak ich nemáte po ruke, môžete ich nahradiť repkovým olejom. Na vyprážanie na čínskej panvici sa nehodí olivový olej. Po naliatí oleja do woku ho musíte dostať na čo najväčšej ploche woku.

Druhy a rozdiely wokov

Rozlišujeme tri základné druhy wokov. Tradičný kantonský wok má pologuľaté dno, dva držiaky a je vyrobený najčastejšie z uhlíkovej ocele. Tento typ nádoby sa pri tepelnom ošetrení netrepe. Jediné čo musíte dodržať, je dôkladné miešanie surovín. Mandarínsky a pekinský wok má namiesto dvoch držiakov jednu dlhú rukoväť, ktorá umožňuje podhadzovať všetky ingrediencie. Mandarínsky wok je o niečo hlbší, ale menší ako pekinská verzia.

Dnešné panvice wok obvykle sú vyrobené z nerezovej ocele, uhlíkovej ocele, hliníka a železa. Niektoré z nich sa vyznačujú ľahko zarovnaným dnom, a tak ich možno použiť na indukčných sporákoch. Najbližšie tradičné čínske woky sú panvice vyrobené zo železa. Vyznačujú sa veľkou pevnosťou a je možné ich používať aj dlhé roky. Na indukčných varičoch sa veľmi rýchlo ohrejú, dokonale akumulujú a udržujú teplo, vďaka čomu sú efektívne a ekonomické. Sú však veľmi ťažké, čo výrazne obmedzuje možnosť voľného prehadzovania prísad v technike stir-fry. Pri výbere wok z liatiny alebo o niečo ľahšej uhlíkovej ocele pamätajte, že nie sú vhodné do umývačky riadu. Pred prvým použitím ich treba ošetriť a po každom umytí ľahko namazať olejom vhodným na použitie pri vysokej teplote. Na to je najlepšie použiť rafinovaný repkový olej alebo sójový olej. Hliníkové wok s nepriľnavým povlakom sú lacnejšie, ľahšie a odolnejšie proti mechanickému poškodeniu ako wok z liatiny alebo uhlíkovej ocele, ale uvoľňujú teplo oveľa rýchlejšie ako ich ťažšie verzie.

Krátka, ale intenzívna tepelná úprava zaistí, že si všetky ingrediencie zachovajú svoju prirodzenú chuť, farbu a nutričnú hodnotu. Vyprážanie vyžaduje malé množstvo tuku, čo znamená, že pokrmy z wok nie sú ťažko stráviteľné. Technika stir-fry umožňuje rýchlo pripraviť veľkú porciu pokrmov z jedného hrnca nielen z orientálnej, ale aj z domácej kulinárskej tradície.

Možnosti využitia woka

Wok je možné použiť rôznymi spôsobmi. Okrem krátkeho intenzívneho vyprážania ho možno použiť na dusenie mäsových a zeleninových pokrmov pod pokrievkou a na varenie v pare - stačí dovnútra umiestniť špeciálny kôš alebo použiť bambusový naparovač, ktorý je dokonale schopný absorbovať prebytočnú vlhkosť. Wok dobre poslúži aj ako nádoba na varenie ryže, mäsa alebo rôznych polievok a na fritovanie. Vďaka svojej hĺbke a tvaru je metóda hlbokého vyprážania kratšia ako v rajnici alebo bežnej panvici, je ekonomickejšia a do značnej miery eliminuje rozstrekovanie horúceho tuku na sporák. Najneobvyklejší, ale prekvapivo účinný spôsob použitia čínskej panvy je údenie mäsa alebo morských plodov.

Pridaj komentár

Údaje označené (*) sú povinné Vaše údaje budeme spracovávať v súlade s našimi Zásadami ochrany osobných údajov.