Koľko elektrickej energie spotrebuje kávovar?

Kávovar je užitočný v každej kuchyni. Pomôže nám pripraviť desiatky alebo dokonca stovky šálok kávy denne, čo sa prejaví na špecifickej spotrebe energie. Koľko elektrickej energie spotrebuje kávovar v reštaurácii alebo kaviarni? Sú moderné modely energeticky účinnejšie? Pozrieme sa na spotrebu energie a spôsoby, ako ju znížiť a optimalizovať prevádzku kávovaru.

Kávovar a spotreba energie

Pri profesionálnych kávovaroch na espresso sú za spotrebu energie zodpovedné predovšetkým tieto komponenty:

  • Ohrievač - zodpovedá za ohrev vody na teplotu sparenia.
  • Tlakové čerpadlo - zaisťuje správnu extrakciu kávy.
  • Systém udržiavania tepla - udržuje kávovar pripravený na použitie.

Profesionálne kávovary sú tiež často vybavené elektronickými riadiacimi systémami na lepšie riadenie spotreby energie.

Doba prevádzky kávovaru je kľúčovým faktorom ovplyvňujúcim vaše účty. Profesionálne kávovary pre gastronómiu sú zapnuté väčšinu dňa, čo generuje vysokú spotrebu elektrickej energie. Niektoré modely sú vybavené funkciami riadenia spotreby energie, ktoré umožňujú automatický prechod kávovaru do režimu spánku.

Kávovary - koľko elektriny spotrebujú?

Kávovar koľko spotrebuje elektrickej energie? Priemerná spotreba energie samozrejme závisí od typu kávovaru.

Pákové kávovary – príkon sa pohybuje medzi 2000 a 6000 wattmi. Čím vyšší počet staníc, tým vyššia spotreba. Tá môže byť až 5-10 kWh za deň.

Automatické kávovary spotrebujú menej energie (1000-2500 W), pretože počas varenia kávy iba ohrievajú vodu. Pri silnej prevádzke môže spotreba byť 3-5 kWh za deň.

Prekvapkávač kávy spotrebuje menej energie (800-1500 W), ale udržuje vodu dlhšie teplú. Denná spotreba činí v priemere 2-3 kWh.

➔ Gastronomické kávovary so vstavaným bojlerom majú spotrebu energie 5000-10000 W, ale vo veľkých prevádzkach sú nenahraditeľné.

Na čom závisí spotreba energie kávovaru?

Na výkone a početnosti používania,

Spotrebu energie kávovarov pre gastronómiu ovplyvňuje predovšetkým výkon kávovaru. Čím vyšší je príkon, tým vyšša je spotreba energie, čo môže vo vyťažených prevádzkach generovať značné prevádzkové náklady. Ďalším dôležitým faktorom je denná spotreba energie, ktorá závisí od počtu pripravených káv a počtu hodín, po ktoré je kávovar v prevádzke. V reštauráciách alebo kaviarňach sú kávovary v prevádzke mnoho hodín bez prestávky, čo zvyšuje celkovú mesačnú spotrebu elektrickej energie.

Technológie

Ďalším kľúčovým aspektom je energetická účinnosť. Moderné modely kávovarov sú navrhnuté tak, aby znižovali zbytočnú spotrebu elektrickej energie. Automatické systémy úspory energie, ktoré po určitej dobe nečinnosti kávovar vypnú alebo obmedzia jeho prevádzku, môžu výrazne znížiť účty za elektrinu. Existuje aj rozdiel v spotrebe energie medzi lacnejšími a drahšími modelmi - tie druhé sa často ukazujú ako dlhodobo energeticky úspornejšie a to aj napriek vyššej obstarávacej cene.

Konštrukia

Záleží aj na konštrukcii kávovaru - kompozitné materiály účinnejšie zabraňujú úniku tepla z bojlera alebo vodovodného potrubia. Okrem toho môže konštrukcia priestoru medzi nádržou a stenami kávovaru viesť k stabilnejšej teplote. V praxi to znamená menšie kolísanie tepla pri intenzívnom používaní a tým aj nižšiu ročnú spotrebu energie. Pozornosť sa oplatí venovať aj tesneniu a všetkým detailom povrchovej úpravy, pretože netesné diely môžu rýchlo odvádzať teplo, čo núti zariadenie častejšie ohrievať vodu. Z dlhodobého hľadiska teda môže investícia do dobre navrhnutého kávovaru priniesť skutočné úspory.

Ako znížiť spotrebu elektrickej energie v gastronómii?

Úspora energie v stravovacích zariadeniach vyžaduje efektívnu správu zariadenia. Jedným z najjednoduchších spôsobov je vypnutie kávovaru, keď sú priestory zatvorené. Pokiaľ sa kávovar niekoľko hodín nepoužíva, jeho ponechanie v pohotovostnom režime vytvára zbytočnú spotrebu energie. Preto je mnoho moderných kávovarov vybavených funkciou automatického vypnutia po určitej dobe nečinnosti.

Pravidelné čistenie kávovaru naopak spotrebu energie zníži. Nečistoty usadené na vykurovacích telesách môžu znížiť účinnosť spotrebiča, čo vedie k vyššej spotrebe energie na dosiahnutie požadovanej teploty vody. Odvápňovanie a odstraňovanie zvyškov kávy nielenže zlepšuje energetickú účinnosť kávovaru, ale ovplyvňuje aj chuť nápoja.

Ďalšie spôsoby zníženia spotreby

Niektoré kávovary umožňujú optimalizovať nastavenia, čo vám tiež umožní trochu ušetriť. Nastavenie nižšej teploty ohrevu vody môže znížiť spotrebu energie, pokiaľ nie je nutné zachovať vysokú kvalitu kávy. Oplatí sa tiež zvážiť nákup kávovaru s funkciou úspory energie, ktorá dynamicky upravuje spotrebu energie podľa aktuálnej potreby.

K zníženiu prevádzkových nákladov môže prispieť aj modernizácia existujúceho zariadenia energeticky úspornými komponentmi, napríklad modernými ohrievačmi s vyššou účinnosťou. Na zníženie tepelných strát a tým aj spotreby elektrickej energie, sa tiež oplatí skladovať kávovar vo vhodných podmienkach, vyhnúť sa prievanu a studeným povrchom.

Inteligentné systémy sledovania spotreby energie

Na trhu sa pomaly objavujú riešenia, ktoré dokážu v reálnom čase analyzovať, koľko elektriny kávovar spotrebuje a optimalizovať spotrebu energie v reálnom čase. Monitorovacie systémy sú pripojené cez Wi-Fi alebo GSM a zhromažďujú údaje o teplote bojlera, frekvencii varenia kávy a spotrebe energie. Majitelia gastronomických zariadení tak môžu na diaľku kontrolovať nastavenie kávovaru, skrátiť dobu pohotovostného režimu alebo obmedziť funkcie údržby tepla. Ak napríklad analýza zistí dlhšiu prestávku v prevádzke, systém automaticky prepne kávovar do úsporného režimu, bez toho, aby to malo vplyv na kvalitu výslednej kávy. Pokročilé algoritmy sa tiež učia vzorce používania kávovaru a umožňujú presný odhad ročnej spotreby energie. Vďaka tomu je možné naplánovať prestávky v údržbe v dobe najmenšej objednávky a zodpovedajúcim spôsobom upraviť úroveň tlaku a teploty v bojleri.

NAJČASTEJŠIE DOTAZY

1. Koľko elektriny spotrebuje profesionálny kávovar pre gastronómiu?

Vzhľadom na to, že kávovary pre catering pracujú po väčšinu dňa, môže sa denná spotreba energie pohybovať medzi 3 a 10 kWh - v závislosti od modelu.

2. Ktoré kávovary sú energeticky najúspornejšie?

Modely s funkciou úspory energie, ako sú automatické kávovary, ktoré ohrievajú vodu iba na požiadanie.

3. Ako znížiť náklady na prevádzku kávovaru?

Vypínajte ho po použití, pravidelne ho čistite, upravte nastavenia a vyberajte energeticky úsporné modely.

Pridaj komentár

Údaje označené (*) sú povinné Vaše údaje budeme spracovávať v súlade s našimi Zásadami ochrany osobných údajov.