
Začínajúci majitelia reštaurácií majú často skvelý podnikateľský nápad, ale nevedia, ako sa sami postarať o dizajn interiéru a vybavenia. Napriek tomu sa oplatí osvojiť si základné znalosti na to, aby ste mohli efektívne plánovať a vyberať vybavenie, prilákať zákazníkov a zvýšiť ich komfort. Záleží na každom kútiku prevádzky. V tomto článku sa zameriame na to, ako zariadiť bar v reštaurácii. Dobre navrhnutý a vybavený bar sa môže stať vizitkou vašej reštaurácie a zvýšiť kvalitu služieb. Preto si nezabudnite prečítať nižšie uvedené tipy!
Prečo je bar v reštaurácii tak dôležitý?
Vybavenie baru v reštaurácii zohráva významnú úlohu pri zvyšovaní kvality služieb a vytváraní atmosféry. Správne navrhnutý interiér poskytuje pohodlie a uľahčuje efektívnu prácu. Stojí za zváženie, pretože bar:
● Umocňuje charakter reštaurácie
Bar je často prvým miestom, s ktorým hostia prichádzajú do styku. Preto by mal ladiť s konceptom reštaurácie – reprezentovať celý podnik. Plne vybavený, atraktívny design baru a usmievavý barman sú prvým krokom k úspechu!
● Zvyšuje vaše tržby
Premyslené usporiadanie a štýl baru podporuje predaj nápojov, ktoré majú často vyššiu maržu ako jedlo. Čím lepšie je usporiadanie a lákavejšia výzdoba, tým väčšia je pravdepodobnosť, že si zákazníci objednajú ďalšie nápoje alebo koktaily.
● Buduje vzťah so zákazníkmi
Pokiaľ bar umožňuje priamy kontakt medzi hosťami a barmanmi, zvyšuje sa dôvera a zákazníci môžu očakávať rýchlejšiu a príjemnejšiu obsluhu..
Prvvé kroky: štýl a usporiadanie
Pri rozhodovaní o konkrétnom štýle je dôležité mať na pamäti, že bar musí byť neoddeliteľnou súčasťou celej reštaurácie. Zariadenie sa od nej nesmie príliš odchyľovať a dizajn musí byť spojený s maximálnou funkčnosťou a ergonómiou.
Vhodný design pivného baru
Bar by mal odrážať celý interiér alebo byť jeho „bodkou nad i“. V prvom prípade by mal kopírovať štýl av druhom prípade sa rozhodnite pre niečo mierne odlišné, ale súvisiace so zvyškom priestorov. Môžete využiť opakovanie farieb, surových materiálov a textúr.
Pokiaľ chcete, aby bar vynikal a hľadáte inšpiráciu - tu je nápoveda! V súčasnej dobe sú populárne doplnky v industriálnom štýle - investujte do tmavšieho dreva, tehál alebo kovových prvkov. Dizajn baru môže trochu pripomínať americkú elegantnú krčmu - doplnený pohodlnými stoličkami a dotykom zelene. Takéto usporiadanie určite prispeje k príjemnému posedeniu pri poháriku!
Pokiaľ plánujete moderný bar - stavte na minimalistické formy, sklo a kov. Nezabudnite však na funkčnosť baru – majte na pamäti odtlačky prstov na skle a bezpečnosť svojich hostí.
Zlaďte menu s charakterom miesta konania akcie
Vybavenie by malo zodpovedať tomu, čo podávate. Pokiaľ sa vaše miesto špecializuje na remeselné pivo - vneste doň jemné industriálne alebo rustikálne prvky. Ak sa vaše menu zameriava na koktaily, zvážte luxusnejší interiér. V takomto usporiadaní budú dobre fungovať napríklad osvetlené police na alkohol a dizajnové stoly.
Pohodlnosť usporiadanie
Barové zariadenie neznamená len postaviť pult a barové stoličky. Je potrebné zohľadniť pohodlie hostí a personálu. Veľmi dôležité je aj usporiadanie prevádzky. Barmani by si nemali navzájom prekážať a hostia by mali mať možnosť voľne pristupovať k baru, aby si objednali. Stoličky by mali byť v primeranej vzdialenosti od seba aj od dosky stola. Medzi stoličkou a pultom, pri ktorom je umiestnená, by mala byť vzdialenosť 25-30 cm. Medzi stoličkami - aspoň 20 cm.
Úloha svetla
Jasné a bodové osvetlenie pri barovom pulte umožňuje precíznu prácu. Zároveň je dobré v priestore pre hostí použiť teplejšie svetlo, aby sa cítili príjemne.. Hra so svetlom môže účinne zvýrazniť dekorácie a kľúčové dizajnové prvky a podčiarknuť jedinečnú atmosféru baru.
Vybavenie baru v reštaurácii: základné vybavenie a doplnky
Pri diskusii o tom, ako vybaviť bar v reštaurácii, nemožno zabudnúť na nákup profesionálneho vybavenia. Práve vybavenie rozhoduje o rýchlosti a kvalite obsluhy av konečnom dôsledku o spokojnosti zákazníkov.
● Barové pulty a nábytok
- Rozhodnite sa pre nábytok, ktorý je odolný voči intenzívnemu používaniu, ľahko sa čistí a je ergonomický, napríklad z nerezovej ocele.
- Správne navrhnutý barový pult by mal poskytovať dostatočný priestor na prípravu nápojov a ukladanie základných produktov a vybavenia..
● Kľúčové vybavenie pre prácu za barom
- Barové mixéry – pre prácu v bare sú nevyhnutné, umožnia vám pohodlne pripraviť akýkoľvek koktail, dokonca aj zo zmrazeného ovocia.
- Kávovar – pokiaľ sa vo vašej reštaurácii podávajú aj raňajky alebo je to súčasť ponuky kaviarne, bude kvalitný kávovar nevyhnutný.
- Výčapné zariadenie - nielen krčma, ale každá prevádzkareň predávajúci pivo vyžaduje nákup slušných výčapných zariadení.
- Blendery - užitočné na prípravu nápojov, koktailov alebo mliečnych koktailov.
- Ľadovače – poskytujú ľad v klasickom tvare kocky, ktorý je nevyhnutný pre každý bar.
- Výrobníky šupinového ľadu - vyrábajú ľad v tvare šupín.
● Neprehliadnuteľné barmanské príslušenstvo.
Nezabudnite, že okrem veľkých spotrebičov je rovnako dôležité aj malé barmanské vybavenie. Profesionálne vybavený bar by mal obsahovať:
- barmanské príslušenstvo (odmerky, barmanské lyžice, muddlery, sitká, lisy na citrusy).
- shakery na miešané nápoje rôznych veľkostí - nenahraditeľné na prípravu koktailov.
- Sady pre presné odmeriavanie ingrediencií - dávkovacie fľaše, lieviky.
● Poháre, pánakové poháre a ďalší riad.
Riad je vizitkou baru. Jeho vhodný výber by sa nemal odvíjať iba od druhu podávaných nápojov - ovplyvňuje ho aj samotný dizajn.
Usporiadanie pracovného priestoru a priestoru pre hostí
Usporiadanie baru znamená aj rozdelenie priestoru na jednotlivé zóny. Na jednej strane je pracovné miesto pre zamestnancov, kde je dôležitá ergonómia a uľahčenie každodenných povinností. Na strane druhej stoly a stoličky pre hostí.
1. Premyslený priestor za barom
- Umiestnite najdôležitejšie produkty a vybavenie tak, aby k nim barmani mali okamžitý prístup.
- Usporiadajte police na liehoviny, sirupy, príslušenstvo a sklo, aby ste predišli chaosu a zlepšili obsluhu zákazníkov.
2. Priestor pre návštevníkov
- Pohodlné barové stoličky alebo kreslá sú nutnosťou - dbajte na mäkkosť a oporu.
- Pre tých, ktorí nechcú sedieť pri bare, pripravte oddelený priestor so stolíkmi.
- Nezabudnite na kvetinové alebo grafické dekorácie, ktoré zútulnia a zateplia interiér.
3. Pozornosť venujte pohodliu zákazníkov
- Hudba a osvetlenie by nemali hostí obťažovať.
- Je dobré zaistiť dostatočné vetranie, najmä ak sa v mieste podávajú horúce nápoje alebo pokrmy.
ČASTO KLADENÉ OTÁZKY
1 - Aké sú kľúčové prvky vybavenia baru v reštaurácii?
Na bare sa bude hodiť profesionálne vybavenie – najmä pípa na nalievanie piva, mixéry, blendery a výrobníky ľadu. Ďalej potom barmanské príslušenstvo, (odmerky, šejkre, barmanské lyžice) vhodný nábytok a barové pulty, ktoré vám zaistia pohodlnú prácu.
2 - Prečo bar v reštaurácii zvyšuje tržby podniku?
Bar často generuje ďalšie objednávky nápojov s vysokou maržou. Vhodne usporiadaný priestor a príjemná obsluha povzbudzujú hostí, aby sa v reštaurácii zdržali dlhšie a objednali si viac nápojov, kávy alebo občerstvenia. To sa následne priamo premieta do vyšších tržieb.