Hrnce z nerezovej ocele - prečo je dobré ich mať vo svojej kuchyni

Hrnce sú základom vybavenia každej kuchyne - profesionálne aj domáce. Pri zostavovaní novej sady riadu je dobré sa zamyslieť nad výberom hrncov z nerezovej ocele. Prečo? Dôvodov je dosť. Na čo si teda dať pozor a aké sú hlavné výhody oceľových hrncov? Na to sa pokúsime odpovedať v dnešnom článku.

Vlastnosti nerezovej ocele

Nerezová oceľ je jedným z najlepších materiálov na výrobu trvanlivého a estetického kuchynského riadu. Vyznačuje sa veľmi dobrou odolnosťou proti akémukoľvek mechanickému poškodeniu, pôsobeniu korózie a vysokej teploty. Existujú štyri základné typy nerezovej ocele: Austenitická, feritová, martenzitická a feritová. Najobľúbenejšia je austenitická oceľ, označená symbolom 18/10 (18% chrómu, 10% niklu). Najkvalitnejšie hrnce sa vyrábajú práve z takej ocele. Je však dobré si uvedomiť, že oceľ 18/10 nie je vhodná na indukciu, preto sú oceľové kuchynské riady vybavené špeciálnym feromagnetickým dnom, ktorý sa skladá najčastejšie z troch vrstiev. Spodná vrstva je obvykle vyrobená z magnetickej ocele so symbolom 18/0.

Vysoká odolnosť proti korózii ocele je spôsobená obsahom chrómu (minimálne 11%), ktorý pri reakcii s kyslíkom vytvára neviditeľnú ochrannú vrstvu, ktorá môže byť v prípade poškodenia samozrejmosťou obnovená. Vďaka tomu je odolnosť ocele proti korózii prakticky nemenná. Prídavok molybdénu zvyšuje odolnosť proti korózii ešte viac a obsah niklu uľahčuje jej spracovanie. Nerezová oceľ nevstupuje do reakcií s kyselinami a nevstrebáva pachy. Hrnce vyrobené z nerezovej ocele majú dokonale hladký povrch bez pórov, takže ich ľahko udržíte v dokonalej čistote. A aj keď sa zahrievajú pomalšie, veľmi dobre vedú teplo, ktoré sa rovnomerne rozvádza.

Druhy nerezových hrncov

Hrnce je možné rozdeliť do dvoch kategórií - pre účel a veľkosť. Takéto rozdelenie uľahčuje výber hrncov pre konkrétne potreby a preto výrobky, či jedlá pripravované v optimálnych podmienkach, získajú požadovanú chuti. Najobľúbenejšie hrnce špeciálne ako je napríklad hrniec na prípravu mlieka. Niektoré druhy sú vybavené špeciálnym vodným plášťom. Slúži nielen na ohrev mlieka, ale aj najrôznejších omáčok, alebo na rozpustenie čokolády potrebnej na finálne dekorovanie koláčov, či dezertov. Ďalší typ špecializovaných hrncov je hrnce na prípravu mušlí, lastúrnikov, morských plodov a rybích polievok. Obvykle sú vyrobené z najkvalitnejšej ocele 18/10, alebo majú povrch potiahnutý smaltom. Majú pohodlné, ergonomické úchyty a sú vybavené dokonale ladenou pokrievkou. Zaujímavým typom oceľových hrncov sú hrnce na prípravu špargle. Sú vybavené špeciálnym vkladom na varenie v pare, vďaka čomu sa využívajú aj na varenie cestovín, zeleniny a rýb. Ďalšie obľúbené hrnce na špeciálne účely sú hrnce na omáčky, hrnce na prípravu rýb ktoré sú dlhšie, s perforovaným vkladom, alebo roštom, hrnce na prípravu kuskusu, hrnce na dusenie surovín vždy vyrobené z leštenej, alebo saténovej ocele, ďalej potom hrnce s kohútikom, ktoré sa najčastejšie používajú na varenie veľkého množstva zeleniny. Majú pohodlný kohútik, ktorý uľahčuje rýchle a presné odsávanie uvarených výrobkov. Medzi hrnce sa zaraďujú aj tlakové hrnce, teda veľké hrnce vybavené utesnenou pokrievkou so špeciálnou poistkou, vďaka ktorej so zvyšujúcou sa teplotou dochádza vo vnútri zariadenia k zvýšeniu tlaku, čo sa premieta do výrazne kratšej doby varenia - oproti bežným hrncom až o 70 %. Ďalším typom hrncov sú tiež rajnice gastronomické s rôznymi veľkosťami a objemom. Čím sa líšia hrnce od rajnice? Rozdiel je vlastne malý a zvádza sa k ich konštrukcii - hrniec je vybavený dvoma úchytmi, naopak rajnica má len jednu rukoväť.

S ohľadom na veľkosti, je možné rozdeliť hrnce na: hrnce veľké (do 55 cm), hrnce stredné (do 45 cm) a tiež hrnce malé (do 35 cm).

Najväčšie výhody hrncov vyrobených z nerezovej ocele

Hrnce vyrobené z nerezovej ocele majú mnoho výhod. Medzi najväčšie a najvyhľadávanejšie patria:

  • vysoká odolnosť voči mechanickému poškodeniu a korózii,
  • odolnosť voči vysokým a nízkym teplotám, veľmi dobré vedenie tepla,
  • nevstrebávanie arómu,
  • odolnosť voči čistiacim saponátom,
  • jednoduchá údržba (možnosť umývania v umývačke),
  • odolnosť voči intenzívnemu používaniu,
  • univerzálne použitie,
  • možnosť použitia na rôznych typoch sporákov,
  • vysoká odolnosť - dlhodobé použitie,
  • možnosť použitia železných pomôcok slúžiacich na umývanie,
  • nevyžaduje špeciálnu údržbu,
  • pomer cena a kvalita,
  • moderný vzhľad.

Je však dobré si uvedomiť, že hrnce z nerezovej ocele môžu byť vzhľadom na obsah niklu pre osoby, ktoré sú na tento prvok alergické, nevhodné. U niektorých alergikov môžu nežiaduce reakcie spôsobiť aj veľmi malé množstvá niklu, ktoré môžu byť v strave. Našťastie sa alergia na nikel uvoľnený pri varení z kuchynského riadu prejavuje pomerne zriedka. Najčastejšie sa týka šperkov, predmetov každodennej potreby, detergentov a kozmetiky.

Čistenie hrncov z nerezovej ocele

Pokiaľ nepozornosťou dôjde k pripáleniu jedla v hrnci z nerezovej ocele, na čistenie môžete použiť pestré prostriedky, ktoré nájdete najčastejšie v každej kuchyni. Sú to sóda, ocot, kyselina citrónová, alebo kypriaci prášok do pečiva. Veľmi dobre sa obvykle osvedčuje vodný roztok s kuchynskou soľou alebo s octom. Na účinné čistenie je možné použiť aj odplynenú kolu, ktorú treba variť v znečistenom hrnci niekoľko desiatok minút. Najlepšie je však použiť špeciálne prípravky určené na čistenie nerezovej ocele a používať mäkkú kefku, alebo húbku.

Pridaj komentár

Údaje označené (*) sú povinné Vaše údaje budeme spracovávať v súlade s našimi Zásadami ochrany osobných údajov.