Ako ošetrovať liatinový riad v kuchyni

Jedným z materiálov, z ktorého sa vyrába kuchynský riad, je liatina. Predurčuje mimoriadnu životnosť a odolnosť voči intenzívnemu používaniu hrnce, pekáče a panvice vyrobené z liatiny, nájdu uplatnenie v profesionálnej aj domácej kuchyni po mnoho rokov. Navyše sú univerzálne - je možné ich používať na všetkých typoch sporákov vrátane indukčných varných dosiek a sporákov - liatina má feromagnetické vlastnosti. Sú vhodné ako na dlhé varenie, teda pomalé varenie a dusenie na miernom ohni, tak aj na vyprážanie, pečenie a grilovanie. Zahrievajú sa pomaly, ale dokonale akumulujú a udržujú teplo, takže sú funkčné a ekonomické. Napriek mnohým nepochybným výhodám, riady z liatiny sú pomerne náročné na ošetrovanie, čistenie a údržbu. Pokiaľ ich teda chceme používať dlhodobo bez rizika poškodenia, stojí za to naučiť sa pár dôležitých pravidiel.

Ošetrenie, alebo ako pripraviť liatinový riad pred použitím

Než začneme používať liatinové riady a budeme si môcť vyskúšať ich funkčnosť, treba pred prvým použitím každý riad riadne pripraviť, teda vykonať proces tzv. ošetrenia. Začneme dôkladným umytím pod tečúcou horúcou vodou. Je dobré si uvedomiť, že riad zo železa nesmiete umyť v umývačke. Po umytí treba riad dôkladne vysušiť mäkkou utierkou alebo papierovým uterákom. Ďalším krokom je namazanie vnútornej časti rastlinným olejom - najlepšie takým, ktorý je vhodný na použitie vo vysokých teplotách (napr. rafinovaný repkový, alebo sójový olej). Nerafinované oleje a živočíšne tuky sa na tento úkon neodporúčajú. Po zaistení vnútrajška treba riad zahriať na vhodnú teplotu. Teplota však nesmie byť príliš vysoká (optimálne je rozmedzie 170 až 200 ° C) - vnútorné namáhanie môže spôsobiť deformácie alebo spôsobiť praskliny, ktoré vyradia riad z ďalšieho používania. Neskôr nesmiete zabudnúť, aby priemer horáka nebol väčší ako priemer dna hrnca alebo panvice. Fáza vypálenia trvá približne hodinu a teplota by sa mala postupne zvyšovať od nuly. Po vychladnutí zvnútra nádoby vytrite papierovým uterákom zvyšok oleja

Každodenná údržba a umývanie

Nesmieme zabúdať, že tradičný liatinový riad bez ochranného náteru je náchylný na koróziu. S tým súvisia aj určité obmedzenia a pravidlá každodenného použitia. Pred každým použitím skontrolujte, či je vnútro nádoby namastené. Na varenie nesmiete používať kovové príslušenstvo, preto musíte mať vo výbave pomôcky vyrobené z dreva, alebo silikónu. Pokiaľ po príprave jedla neskonzumujeme všetko, majte na pamäti, že by nemalo zostať v riade. Inak ich vystavíme korózii a jedlo môže mať kovovú chuť. Než sa však pustíme do umývania, musíme počkať, až riad úplne vychladne. Umývame pod tečúcou horúcou vodou s tým, že riad nesmieme vopred namazávať. Pri väčších nečistotách môžete pridať sódu, ktorá by si s nečistotami mala poradiť. Po umytí riad dôkladne vytrieme do sucha handrou, alebo papierovou utierkou a potrite znovu olejom.

Uchovávanie liatinového riadu

Nemenej dôležitou záležitosťou ako ošetrenie a používanie je skladovanie liatinového riadu. Uschovať ich môžete, až keď sú dokonale suché a ošetrené olejom. Vzhľadom na vysokú hmotnosť a vlastnosti liatiny (náchylnosť ku korózii) musí byť miesto uskladnenia vzdušné a vybavené pevnými policami, ktoré unesú váhu liatinového riadu. Celková hmotnosť celej zostavy môže byť skutočne značná.

Stojí za pripomenutie, že liatinový riad je menej odolný nielen voči teplotným šokom, ale aj proti mechanickému poškodeniu. Nesmiete ich preto pokladať na rozpálený horák, ale jeho výkon zvyšovať postupne. Dávajte pozor, aby vám liatinový hrniec alebo iná nádoba nevykĺzla z rúk. Mohlo by dôjsť k prasknutiu kachličiek na podlahe, alebo trvalému poškodeniu.

Aké príslušenstvo sa vyrobí z liatiny

Z liatiny sú vyrábané prakticky všetky druhy kuchynského náčinia - hrnce, panvice, pekáče, špeciálne cateringové panvice, liatinové grilovacie tácky, zapekacie misky a varné kanvice. Sú najobľúbenejšie hrnce liatinové vyrobené tradičným spôsobom, rovnako ako riad pokrytý farebným smaltom, ktorý má nepriľnavé vlastnosti. Vďaka rôznym farbám a objemom smaltovaných hrncov je možné ich ľahko zladiť s iným riadom. Pred prvým použitím nevyžadujú ošetrenie a je možné ich umyť jemným umývacím prostriedkom. Rovnako obľúbené sú tie nemenné liatinové panvice s univerzálnym, alebo špeciálnym použitím (napr. panvice grilovacie, vyprážanie vajec, alebo palaciniek).

Pridaj komentár

Údaje označené (*) sú povinné Vaše údaje budeme spracovávať v súlade s našimi Zásadami ochrany osobných údajov.