Zariadenia a príslušenstvo na výrobu čokolády

Pravej čokoláde je ťažké odolať - jedna kocka obvykle nestačí. Pravidelne po ňom siahajú deti aj dospelí. Je možné ju však jesť voľne? Odkiaľ pochádza a ako sa vyrába? Aké stroje a príslušenstvo sa používajú na jej výrobu? Odpovede nájdete v nasledujúcom článku. Najprv trochu čokoládovej histórie.

Theobroma Cacao alebo potrava bohov

Začnime pri kakaovníku bez ktorého by čokoláda nemohla existovať. Aj keď ten večne zelený strom pochádza z vlhkých tropických pralesov Južnej a Strednej Ameriky, najväčšie pestovateľské plochy sa už roky nachádzajú v Afrike. Viac ako polovica kakaových bôbov pochádza z dvoch štátov - Pobrežia Slonoviny a Ghany. Ďalšími významnými vývozcami sú Nigéria, Kamerun, Brazília, Ekvádor, Dominikánska republika, Kolumbia, Mexiko, Indonézia, Papua-Nová Guinea a Malajzia.

Kakao vďačí za svoje meno, respektíve za svoj prvý člen - Theobroma - Karlovi Linnéovi, ktorý spojil dve grécke slová - theos (boh) a bróma (jedlo). Možno naznačoval, že Mexičania považovali kakaové bôby za dar boha múdrosti Quetzalcoatla? Hoci to nie je isté, vie sa, že pred vznikom čokolády sa z kakaových bôbov pripravoval horký nápoj zmiešaný s korením alebo kukuričným pyré. Verilo sa, že je afrodiziakom a dodáva väčšiu silu.

Kakaové bôby sa do Európy dostali až na začiatku 16. storočia. Španieli ich najprv pripravovali vo forme horkého nápoja ako liek na bolesti žalúdka. Keď sa doň pridal cukor, obľuba nápoja z kakaových bôbov začala rýchlo rásť. Prvú tabuľku čokolády, ktorá vznikla spojením kakaa, cukru a rozpusteného kakaového tuku, však vyrobil Francis Fry až v roku 1847. V roku 1879 vyvinul Rudolf Lindt dodnes používanú technológiu konšovania čokolády, ktorá spočíva v dlhom a intenzívnom váľaní a miešaní. hmota. Na začiatku to bol ručný proces. Až neskoršie zdokonalenie a automatizácia konšovania a vynález Coenraada Van Houtena, ako extrahovať kakaový tuk, urobili výrobu čokolády bežnú. Celý proces sa skladá z niekoľkých fáz, ale než sa zozbierané kakaové bôby dostanú k výrobcovi, musia prejsť procesom fermentácie a sušenia, po ktorom nasleduje triedenie a čistenie. Výroba sa skladá z niekoľkých po sebe idúcich fáz - praženie, drvenie, konšovanie, temperovanie a lisovanie. Na výrobu čokolády sa najčastejšie používajú tri druhy kakaových bôbov: Forastero, Trinitario a Criollo. Posledná z týchto odrôd je najušľachtilejšia a najdrahšia a tvorí iba 5 % svetovej produkcie.

Prečo sa vypláca jesť čokoládu

Čokoláda je dobrota sama o sebe, ak sa konzumuje s mierou. Má mnoho cenných zdraviu prospešných vlastností, najmä ak obsahuje správne množstvo kvalitného kakaa. Predpokladá sa, že minimálna hranica je 60 %, a čím vyšší je obsah kakaových bôbov, tým väčšie sú výhody. Medzi najdôležitejšie vlastnosti čokolády patria:

  • antioxidačné účinky,
  • schopnosť znižovať krvný tlak,
  • antidepresívne účinky,
  • minimalizácia rizika Alzheimerovej choroby,
  • protizápalové účinky,
  • zlepšenie lipidového profilu,
  • spomalenie procesu starnutia organizmu.

Okrem toho je čokoláda dobrým zdrojom horčíka a obsahuje vitamíny A, E a B. Má to nejaké nevýhody? Áno, pri nadmernej konzumácii, tj nad odporúčanú dennú dávku 20 gramov (približne pätina tabuľky), môže čokoláda prispievať k obezite, pretože je veľmi kalorická. 100 gramov čokolády (v závislosti od obsahu kakaa) poskytuje 500 až 590 kcal. Na spálenie tohto množstva by bolo treba bežať asi hodinu alebo jazdiť na bicykli takmer hodinu a pol. Je dobré mať to na pamäti a držať sa bezpečnej dávky, aj keď je známe, že to nie je vôbec ľahké - čokoláda je nielen veľmi chutná, ale aj návyková - má vo svojom zložení teobromín, čo je aminokyselina s psychoaktívnymi účinkami. Ďalšími vedľajšími účinkami príliš častej a nadmernej konzumácie čokolády sú vznik zubného kazu a sklon k tvorbe čiernych bodiek.

Kľúčové vybavenie a príslušenstvo na výrobu čokolády

Výroba čokolády je zložitý proces, pre ktorý je potrebné správne vybavenie a príslušenstvo. Používajú ich ako veľké podniky, tak cukrárne špecializujúce sa na výrobu praliniek. Aké stroje na výrobu čokolády by mali byť podniky vybavené, aby ju dokázali vyrobiť? Najdôležitejšie z nich sú:

  • kornútku, aby sa dosiahla rovnomerná hmotnosť,
  • temperovacie stroje, tj. Zariadenie na temperovanie čokolády,
  • poťahovacie stroje na poťahovanie a rovnomerné rozdelovanie tekutej čokolády,
  • automatické a ručné krájače,
  • mlynčeky na obilie.

Medzi ďalšie zariadenia a príslušenstvo na výrobu čokolády, ktoré sú užitočné najmä pre kaviarne, cukrárne, reštaurácie a podniky verejného stravovania, patria ohrievače na rozpúšťanie čokolády a výrobu praliniek a čokoládových cukríkov, valčeky na cukrovú a marcipánovú hmotu, fontány na čokoládové fondue, rôzne druhy foriem (napr. na pralinky a hľuzovky, na čokoládové tyčinky a tabuľky, na zdobenie, na výrobu čokoládových lízaniek) a prenosné fólie na zdobenie čokoládových výrobkov.

Krájače možno úspešne použiť na porciovanie cesta a ohrievača na zdobenie zmrzliny.

Pridaj komentár

Údaje označené (*) sú povinné Vaše údaje budeme spracovávať v súlade s našimi Zásadami ochrany osobných údajov.