Termoizolačné tašky a nádoby na prepravovnie pokrmov

Termoizolačné tašky a nádoby na prepravu potravín sa tešia stále väčšej obľube. Pandémie koronaviru as ňou spojený takzvaný lockdown si vynútili v gastronomických priestoroch nový, silne obmedzený model fungovania. Po nejakú dobu si jedlo mohli objednať len s osobným vyzdvihnutím alebo s prívozom. Táto situácia spôsobila veľký vznik firiem, ktoré sprostredkovávajú doručovanie občerstvenia na uvedenú adresu. Každá z nich využíva termoizolačné nádoby a tašky. Často ich využívajú aj cateringové spoločnosti, reštaurácie a pizzérie, ktoré si dovážajú samy. Pozrime sa teda na termoizolačné tašky a nádoby trochu bližšie a spoznajme ich.

Konštrukcia tašiek termoizolačných

Tašky termoizolačné a batohy, hoci sa líšia tvarom a kapacitou, má spravidla podobnú konštrukciu a sú vyrobené najčastejšie z pevného polyesteru, alebo odolného nylonu. Termoizolačné jadro je obvykle vyrobené z polyuretánovej peny s rôznou hrúbkou a vnútorná krytina z vodeodolnej a perzistentnej tkaniny PVC (potiahnutá polyesterová tkanina), ktorá nepohlcuje pachy. Väčšina modelov má vo vnútri bezpečnostné úchyty prevážaného jedla. Tepelnoizolačné funkcie v nich umožňujú prepravu horúcich aj silne vychladených jedál.

Druhy tašiek termoizolačných

Niektoré modely termoizolačných tašiek sú určené na prepravu konkrétnych výrobkov (napr. pizze, alebo polievky), iné sú uspôsobené pre určitý druh dopravy - bicykel, skúter alebo auto.

Tašky a batohy na pizzu majú rôzny objem a sú veľkostne prispôsobené na dve až niekoľko desiatok kusov. Najčastejšie sú vyrobené z polyesteru a nylonu, interiér je vystužený obvykle spevňujúcim rámom, ktoré je možné v niektorých modeloch vybrať. Polyesterová izolácia maximálne udržuje teplotu, neprepúšťa vlhkosť a zápach. Zatvárajú sa na suchý zips, magnet alebo zámok. Pri taškách na pizzu sa pri každodennom používaní odporúča magnet - je nielen odolný, ale predovšetkým uľahčuje rýchle bezproblémové otvorenie. Tašky a batohy na pizzu majú obvykle ďalšie vrecká na chladiace nápoje a platobný terminál.

Pre cyklistickú alebo skútrovú dopravu sa používajú batohy. Vidíme ich prakticky každý deň u dodávateľov, ktorí realizujú dovoz jedla k zákazníkovi. Tie sú najčastejšie z vodeodolného polyesteru a uzatvárajú sa najčastejšie na zámok. Majú pohodlné popruhy, stabilizačný pás a držiak na prenášanie. Niektoré modely batohov sú vybavené reflexnými prvkami zaisťujúcimi dobrú viditeľnosť na ceste.

Dodávatelia áut najčastejšie využívajú rôzne druhy tepelnoizolačných tašiek - či už univerzálne, prispôsobené na prepravu jedla, alebo vyhradené jednému, konkrétnemu druhu obeda, napríklad polievku. Väčšina modelov, bez ohľadu na to, koľko lunch boxov do nich je možné vložiť, je vybavená doplnkovými vreckami, vnútornými úchytmi chrániacimi pred zničením obalu, nastaviteľnými vložkami a pohodlnými držadlami. Najfunkčnejšie modely termoizolačných tašiek sa zatvárajú na magnet, niektoré majú možnosť doladiť špeciálny vykurovací vklad.

Nádoby termoizolačné

Nádoby termoizolačné majú podobnú funkciu ako tašky, napriek tomu je ich konštrukcia trochu iná. Podľa spôsobu použitia sú vyrobené napríklad z polystyrénu, penového polypropylénu, polyetylénu alebo z veľmi pevného piocelanu, čo je inovatívny hybrid kombinujúci vlastnosti pre styrénu a polyolefín, vďaka čomu sa vyznačuje vysokou mierou tepelnej izolácie, ktorá sa pohybuje od -20 do + 110 °C.

Konštrukcia termoizolačných nádob umožňuje prepravu rôznorodých produktov. Niektoré modely sú uspôsobené na prepravu nádob, ktoré je možné (podľa rozmerov a objemu nádoby) stohovať a umiestniť do nich teplé či chladené jedlá, nápoje a dezerty (napríklad zmrzlinu). Niektoré modely je možné vybaviť chladiacou alebo vykurovacou vložkou. Väčšina nádob je vybavená pohodlnými ergonomickými držiakmi. Z termoizolačných nádob najčastejšie využívajú cateringové a dodávateľské firmy, ďalej milovníci piknikov na čerstvom vzduchu. Niektoré z nich je možné umyť v umývačke riadu.

Taška, batoh alebo box - čo vybrať?

Výber optimálneho tepelnoizolačného obalu na prepravu jedla závisí predovšetkým od profilu jedálenského priestoru, alebo typu prevádzkovanej činnosti. U pizzérií a firiem využívajúcich doručovateľa na bicykloch, či skútroch je voľba samozrejmosťou, tašku na pizzu si však vyberajte tak, aby ladila s priemerom ponúkaných pizz. Zamyslite sa tiež nad tým, či potrebujete vyhrievanú tašku so špeciálnym vyhrievaním, alebo tašky bez tejto funkcie. Vyplatí sa mať aj tašky, ktoré umožnia dopraviť viac pizz - výrazne to uľahčí obsluhu "domov". V prípade iných zariadení a firiem, ktoré rozvážajú jedlo, zvoľte tašku alebo box, ktorý zaistí optimálne podmienky na prepravu najčastejšie objednaných jedál.

Bez ohľadu na výber stojí za pozornosť aj materiál, z ktorého je taška, batoh, alebo nádoba vyrobená. Dôležitá je aj veľkosť a kapacita, diele potom typ zapínania. Farba, to už je otázka individuálneho gustu.

Pridaj komentár

Údaje označené (*) sú povinné Vaše údaje budeme spracovávať v súlade s našimi Zásadami ochrany osobných údajov.