Stojí za to mať v príslušenstve keramický riad

Aj keď keramický riad má tendenciu mať rustikálny dizajn a je spojený skôr s minulosťou, aj napriek tomu existuje dostatok dôvodov, prečo ich používať v aj v dnešnej dobe, a to ako v domácich, tak aj profesionálnych kuchyniach. Okrem toho, že sú veľmi štýlové, majú aj mnoho výhod, ktoré sa premietajú nielen do funkčnosti a pohodlia každodenného používania. Čo presne je keramika a prečo stojí za to mať sadu riadu z tohto tradičného materiálu?

Stručná história keramického riadu

Keramika bola už hojne vyžívaná v staroveku. Na území Česka sa prvé keramické výrobky objavili na konci stredoveku. V modernej dobe, okolo polovice šestnásteho storočia, sa vďaka bohatým ložiskám prírodných ílov, ktoré boli nájdených začali vyrábať v keramických dielňach. Keramika je stále spájaná s výrobkami najvyššej kvality a dnes sa vyrába dvoma rôznymi spôsobmi: odlievaním, alebo tvarovaním z plastickej hmoty pomocou ručného, alebo mechanického ťaženia. Miestne sa najčastejšie nazýva buclák, čo je spojené s nemeckým názvom mesta - Bunzlau. Organizovaný obchod s keramickými výrobkami sa datuje od polovice osemnásteho storočia. Konal sa predovšetkým v prosperujúcich mestských centrách a predmetom predaja boli výrobky ako z miestnych, tak aj vzdialených dielní.

Keramika a výrobná fáza

Keramický riad patrí do skupiny keramických výrobkov. Keramika sa vyrába z kombinácie hliny s prídavkom šamotu, alebo kremenného piesku. Všetky zložky sú dôkladne miešané v špeciálnom zariadení. Rukoväte alebo iné prídavné prvky sú nalepené na surové výrobky, ktoré sú potom ďalej tvarované a očistené od zbytočných fragmentov z výrobkov . V ďalšej fáze sa riad suší a pokryje kuchynskou soľou, alebo inými minerálmi v prášku, vďaka čomu sa pri vypaľovaní pri teplote 1200-1300°C vytvorí na povrchu hladká, sklenená glazúra s charakteristickou farbou. Hotové výrobky sa vyznačujú nielen špecifickým leskom, ale aj nulovou vstrebateľnosťou a vysokou odolnosťou voči vysokým teplotám, mechanickému poškodeniu a kyselinám, vďaka čomu môžu slúžiť v kuchyni mnoho rokov.

Najdôležitejšie výhody keramického riadu

Okrem trvanlivosti a odolnosti má keramický riad niekoľko ďalších cenných funkčných a estetických výhod. Sú veľmi praktické a všestranné. Silné steny pomáhajú udržiavať teplo, takže pokrmy a nápoje servírované v keramickom riade sa pomaly ochladzujú. Ďalej potom hladký a klzký povrch znižuje riziko pripálenia surovín a uľahčuje tak aj jeho čistenie. Prírodné materiály a technológie výroby keramického riadu ho robia bezpečnými pri každodennom používaní. Neobsahujú škodlivé prísady a sú vhodné aj pre alergikov. Nevstrebávajú farby použitých surovín a neabsorbujú žiadne pachy, takže sú vhodné nielen na prípravu a servírovanie rôznych pokrmov v pevnej, alebo tekutej konzistencií, ale sú tiež vhodné na dlhodobé skladovanie potravín.

Využití keramických nádob

Už dlho je známe, že keramický riad je vhodný aj na nakladanie zeleniny, ako je napríklad kapusta, alebo uhorky. Uhorky, alebo kapusta naloženia v keramike sa vyznačujú lahodnou chuťou a môžu byť skladované po dlhú dobu bez rizika pokazenia. Na druhej strane, hlboké panvice a pekáče s vekom z glazúrovanej keramiky sú ideálne na servírovanie cestovín, mäsa, alebo zeleninových pokrmov a dusených pokrmov priamo z rúry, a preto sú dôležitým príslušenstvom v gastronomickom zariadení, ktorí ponúkajú pripravované pokrmy zákazníkom vo svojej ponuke.

Veľmi štýlové a zároveň univerzálne pokrmy sú medzi misami. Sú vyrobené ako hlboké panvice z glazúrovanej keramiky a používajú sa na servírovanie rôznych pokrmov priamo na stôl. Sú to hlavne pokrmy, ktoré sa buď len zapekajú, alebo priamo v nich priamo pečú. V zariadeniach, kde sa servírujú pokrmy z gréckej, alebo francúzskej kuchyne, sa najčastejšie používajú na podávanie pokrmov z fazule, alebo na servírovanie cibuľovej polievky, takže by nemali chýbať v žiadnej reštaurácii špecializujúcej sa na kuchyni z oboch regiónov Európy. Súprava keramických misiek Mezze bude tiež užitočná v každej domácej kuchyni.

Keramický riad nájde svoje uplatnenie v kuchyniach a interiéroch špecializujúcich sa na rustikálny alebo vidiecky štýl. Vďaka svojim vlastnostiam, jedinečnému dizajnu a prijateľnej cene, najmä v porovnaní s výrobkami z porcelánu, sú veľmi obľúbené medzi užívateľmi, ktorí chcú doplniť kuchynské vybavenie trvanlivým, a napriek tomu funkčným riadom, ktorý sa vyznačuje vysokými estetickými hodnotami. Preto sú vyberané ako pre zariadenia špecializujúce sa na tradičné pokrmy, tak pre vynikajúce reštaurácie av neposlednom rade aj domáce kuchyne. Bez ohľadu na povahu interiéru prináša keramický riad trochu tepla, prirodzenosti a rozmanité tvary a farby uľahčujú zladenie s ostatnými použitými prvkami vybavenia. Dobre fungujú ako komplexný riad, ale aj štýlové doplnky - takže môžu plniť nielen praktickú funkciu, ale aj dekoratívne.

Ako sa starať o keramický riad

Odolnosť proti akémukoľvek mechanickému poškodeniu - potlačenie, mikrotrhliny a škrabance znamenajú, že keramický riad nevyžaduje zvláštnu starostlivosť, ale mali by ste vedieť, ako sa o ne starať, aby slúžili pokiaľ možno čo najdlhšie. Riad z keramiky je možné umývať v umývačke riadu, ale mnoho užívateľov poukazuje na to, že časté mechanické umývanie môže z dlhodobého hľadiska negatívne ovplyvniť vlastnosti keramiky a tým znížiť funkčnú a estetickú hodnotu riadu.

Pridaj komentár

Údaje označené (*) sú povinné Vaše údaje budeme spracovávať v súlade s našimi Zásadami ochrany osobných údajov.