To je otázka, ktorú si kladie mnoho ľudí, ktorí majú záujem o kúpu tlakového hrnca. To je spôsobené tým, že tlak vo vnútri zariadenia sa počas tepelného spracovania zvyšuje. A keďže tlak stúpa, nejedného potenciálneho používateľa napadne otázka, či nemôže dôjsť k nebezpečnej explózii. Než si na túto otázku odpovieme, poďme si krátko prebrať, čo tlakový hrniec vlastne je.
Rýchla a bezpečná príprava
Tlakový hrniec je veľký hrniec s tesnou pokrievkou, vďaka ktorej sa zvyšuje tlak so zvyšujúcou sa teplotou vo vnútri zariadenia, čo má za následok kratšiu dobu varenia. Keď tlak stúpne na 2 atmosféry, voda sa varí pri teplote asi 130 ° C. Tlakový hrniec vynašiel v roku 1679 Denis Papin a pôvodný názov - Papinov kotlík odkazoval na meno pôvodcu. Tlakový hrniec sa najčastejšie vyrába z hliníka alebo nerezovej ocele. Kryt zariadenia, vybavený blokádou, sa montuje pomocou špeciálneho ozubenia alebo pomocou svorky. Niektoré modely majú bezpečnostný uzamykací systém, ktorý rozpozná správne zatvorenie veka. Zvýšenie tlaku zvyšuje prítlačnú silu krytu a zaisťuje veľmi vysokú, ale nie úplnú tesnosť. Tesné utesnenie zariadenia by viedlo k výbuchu, preto má každý tlakový hrniec špeciálny ventil, ktorý reguluje úroveň pretlaku vypúšťaním prebytočnej pary von. V prípade poruchy regulátora sa aktivuje poistný ventil, vďaka ktorému je eliminované nebezpečenstvo výbuchu. Zámok na veku tlakového hrnca sa neuvoľní, kým tlak neklesne na bezpečnú úroveň - neskúšajte ho otvoriť násilím. Použité riešenia robia z tlakového hrnca bezpečné zariadenie, ale pred jeho použitím si starostlivo prečítajte návod a dodržujte jeho odporúčania. Pred spustením zariadenia sa uistite, že je vo vnútri dostatok vody a že je kryt správne pripevnený. Oplatí sa tiež skontrolovať upchatie prieduchu, ktorý býva umiestnený pod tlakovým regulačným ventilom.