Je ťažké si predstaviť dobre fungujúcu kuchyňu bez kvalitných hrncov, ako doma, tak aj v reštaurácii. Keď však hľadáme nové riady alebo celú sadu hrncov, často čelíme dileme, čo si vybrať: hrnce s povlakom alebo bez povlaku? Odpoveď nie je zrejmá, takže je dobré orientovať sa v aktuálnej ponuke, a tiež v typoch povlakov a materiálov, z ktorého boli vyrobené.
Zisťovanie potrieb a dobrých informácií
Výrobcovia hrncov ponúkajú niekoľko druhov riadu: hrnce z nerezovej ocele či riadu s povlaky so špeciálnymi vlastnosťami. Ak vybavujeme kuchyňu v gastronomickom zariadení, oplatí sa investovať do hrncov pre profesionálov. Rôznorodá ponuka umožňuje optimálne prispôsobenie a komfort každodenného použitia, takže pred konečnou voľbou stojí za to definovať Vaše potreby a venovať pozornosť úžitkovým parametrom - kompatibilitu s aktuálne používaným sporákom a možnosť umývania v umývačke riadu.
Ak je naša kuchyňa vybavená indukčnou varnou doskou, skontrolujte, či má vybrané riadu špeciálnu feromagnetické dno. Riad tohto typu sú označené špeciálnym piktogramom pripomínajúcim cievku (niekoľko vlnoviek za sebou). Na obale by malo byť uvedené "induction".
Veľmi dôležitým prvkom je druh a kvalita materiálu, z ktorého boli hrnce vyrobené. Medzi hrnce bez povlaku patrí solidný nerezový hrnnie odolný voči korózii a deformácii, hrnce vyrobené zo spevneného eloxovaného hliníka, sklenené žiaruvzdorné hrnce a tradičné veľmi
odolné liatinové hrnce.
Pozrime sa dovnútra, tj klady a zápory rôznych povlakov
V prípade hrncov pre profesionálov je vhodné sa bližšie pozrieť na typ povlaku. Špeciálne vlastnosti eliminujú riziko pripálenia pokrmov a pomáhajú udržiavať ideálnu čistotu.
Dobre známy a stále populárny povlak, ktorý pokrýva vnútro hrncov, je smalt. Je relatívne málo odolný proti mechanickému poškodeniu a intenzívnemu používaniu, preto je cena
hrncov s týmto typom povlaku zvyčajne veľmi prijateľná.
Ak prevádzkujeme zdravú kuchyňu a záleží nám na maximálnej bezpečnosti a trvanlivosti hrncov, oplatí sa venovať pozornosť riadu s keramickým povlakom. Jedinou nevýhodou takéhoto povlaku je nízka odolnosť proti poškriabaniu, preto si zapamätajte, že je lepšie
používať varešky a lyžice z dreva alebo plastu.
Teflónom potiahnuté hrnce sú stále veľmi populárne - široko používaný vynález, ktorý zvyšuje trvanlivosť a eliminuje riziko korózie. Teflónové hrnce majú jednu hlavnú výhodu - na teflónovom povlaku sa nič nepripaľuje a nelepí. Bohužiaľ majú tiež jednu nevýhodu - ako keramický povlak sú náchylné na poškriabanie. Malo by sa pamätať na to, že by sa už nemal používať hrniec s poškodeným teflónovým povlakom z dôvodu rizika emisií látok
ohrozujúcich zdravie.
Ak hľadáte hrnce, ktoré sú charakteristické predovšetkým trvalosťou a odolnosťou, ideálnym riešením by mal byť výber hrncov s titánovým povlakom. Titan je veľmi odolný proti poškriabaniu a mechanickému poškodeniu. Perfektne znáša veľmi vysoké teploty, eliminuje riziko spaľovanie potravín a nereaguje s prísadami. Titanom potiahnuté hrnca možno
zvyčajne použiť na akýkoľvek typ sporáku.
Mramorom potiahnuté hrnce majú podobné vlastnosti. Drahý kameň zaručuje odolnosť proti poškodeniu a dlhovekosť. Jedinou nevýhodou tohto typu hrncov je relatívne vysoká hmotnosť, ktorá môže byť nepríjemná pri rýchlej práci v profesionálnej kuchyni.
Vhodným riešením, ale nie s ohľadom na váhu, ale na typ povlaku, sú hrnce s žulovým povlakom. Tento typ povlaku umožňuje varenie a dusenie pokrmov bez potreby pridania tuku. To predstavuje užitočné riešenie dôležité pre miesta prevádzkujúce zdravú, nízkokalorickú kuchyňu. Nepriľnavý povlak eliminuje možnosť pripaľovania pokrmov a použitím žuly zvyšuje odolnosť proti mechanickému poškodeniu. Malé škrabance nepriaznivo neovplyvňujú vlastnosti a výkonové parametre žulového riadu.
O výhodách a nevýhodách jednotlivých povlakov už vieme takmer všetko. Dúfame, že konečné rozhodnutie, čo si vybrať - hrnca s povlakom alebo bez neho, bude teraz ľahšie a pomôže Vám skompletizovať sadu kuchynských hrncov, ktoré najviac potrebujete. Je potrebné si uvedomiť, že typ prevádzkovanej kuchyne často určuje konečnú voľbu. Ak je väčšina pokrmov vyprážaná alebo dusená, najlepší výber budú hrnca s povlakom. Akým? To záleží na našich estetických preferenciách a rozpočte, ktorým disponujeme.