Druhy cukrárských foriem v profesionálnej aj domácej kuchyni

Formy cukrárske patria k nevyhnutným príslušenstvom ako v profesionálnej gastronómii, tak aj v domácej kuchyni. Rozmanité tvary, rozmery a materiály, z ktorých sú vyrobené, dávajú široké spektrum použitia a pomáhajú s finálnym dekorovaním prakticky na každú príležitosť. Aké formy stojí za to mať na výbave, aby sa naplnil osvedčený, alebo požadovaný nápad na malé aj veľké sladké dobroty? Pozveme Vás na krátku prehliadku.

Populárne železné formy

Formy železné, sú vyrobené najčastejšie z nerezovej ocele, oceľového plechu, alebo hliníka patria už roky k najobľúbenejším formám, ktoré používajú profesionálni cukrári a milovníci sladkých dezertov. Zahrievajú sa veľmi rýchlo a zaisťujú rovnomerné rozloženie tepla. Vyznačujú sa nielen trvalosťou, ale aj veľkou univerzálnosťou. Môžu to byť formy štvorcové, formy obdĺžnikové, formy okrúhle, alebo formy s netypickým tvarom. Pri formách z pocínovaného plechu je dobré mať na pamäti, že pred pečením sa odporúča chrániť ich povrch. Môžete to urobiť dvoma spôsobmi - vymazať tukom, alebo použiť papier na pečenie. Bohužiaľ ich nemôžete umývať v umývačke. Majú za to veľmi dostupné ceny a sú veľmi ľahké.

Dobrou alternatívou k formám z pocínovaného plechu sú modely vyrobené z ocele. Niektoré z nich sú pokryté nepriľnavým povrchom, takže sa riziko pripálenia eliminuje. Sú spravidla drahšie ako plechové formy, ale poskytujú lepšiu trvanlivosť a väčší komfort používania. Navyše ich ľahko udržíte v dokonalej čistote. Pozor však na to, aby sa v kontakte s ich povrchom nepoužívali žiadne drôtené umývacie pomôcky, agresívne prostriedky a kovové kuchynské príslušenstvo, ktoré by mohli nepriľnavý povrch poškriabať alebo poškodiť. Táto forma nie je prakticky vhodná na ďalšie použitie. Pri vyklápaní cesta z formy sa veľmi dobre osvedčia lopatky kuchynské z polyamidu. Môžu byť tiež použité lopatky drevené.

Formy zo skla a z plastu

Formy na dezerty sa taktiež vyrábajú zo skla odolného voči vysokým teplotám. Neabsorbujú arómu, vďaka čomu sú univerzálne - rovnaká forma môže slúžiť nielen na pečenie koláčov, ale aj k mäsitým pokrmom a rôznym typom pečiva. Ich priehľadný povrch uľahčuje kontrolu celého cyklu pečenia, čo je nepochybne ich veľkou výhodou. Majte však na pamäti, že interiér sklenenej formy treba pred pečením dôkladne premastiť tukom.

Formy z plastu, vyrobené napríklad z pevného a odolného na vysoké aj nízke teploty polykarbonátu, majú rozmanité, často veľmi vymyslené tvary a slúžia na výrobu praliniek, čokolád, sladkých dekorácií a mrazených dezertov.

Elastické formy silikónové

Veľmi obľúbeným variantom plastových foriem sú silikónové formy. Čím sa silikón vyznačuje a je pre naše zdravie bezpečný? Silikón sa vďaka svojim vlastnostiam používa v mnohých priemyselných odvetviach - stavebníctve, medicíne, kozmetike, textile av potravinárstve. Pred tým, než bol ale povolený na použitie v potravinárskom priemysle, bolo preukázané, že používanie silikónu pri styku s potravinami a pitnou vodou je bezpečné. Silikón má neutrálnu vôňu a vykazuje veľmi vysokú odolnosť voči rôznym chemickým zlúčeninám. Výrobky zo silikónu, teda aj formy používané v cukrárstve, sa čistia veľmi ľahko a môžu byť opakovane dezinfikované. Použitie silikónu v súvislosti s potravinami upravuje zákon o bezpečnosti potravín a výživy z augusta 2006. Používanie silikónových cukrárskych foriem je teda nielen bezpečné, ale predovšetkým veľmi pohodlné.

Formy silikónové sú veľmi ľahké, trvanlivé a majú rôznorodý účel. Vyznačujú sa vysokou odolnosťou proti nízkym aj vysokým teplotám (-60 až 260 °C). Rýchlo hanbnú, nevyžadujú mazanie tukom, ani použitie papiera na pečenie a ich pružnosť umožňujú hotový výrobok vytlačiť z formy bez najmenšej námahy - stačí ho vybrať. Čistenie silikónových foriem nie je žiadny problém - je možné ich umyť pod tečúcou vodou, alebo v umývačkách bez obáv z poškodenia či deformácie.

Veľmi veľkú obľubu majú nielen v profesionálnom cukrárskom odvetví formy silikónové na dezerty a torty, ale aj formy na pralinky a dezerty s rôznorodými, často veľmi prekvapivými tvarmi. Vyrobiť si z nich môžete nielen chutné pralinky s rôznymi príchuťami, ale aj mliečne, biele alebo horké čokoládové tabuľky. Skvele sa hodí na výrobu farebných, sladkých dekorácií na ozdobu tort, muffinkov a dezertov. Tvary niektorých formičiek umožňujú vyrábať sladkosti na špeciálne príležitosti, ako sú Vianoce alebo Valentínky.

Fantastické a vyhľadávané tvary majú tiež formy silikónové na monoporcie, vďaka tomu slúžia na výrobu originálnych sladkých dekorácií pre večierky, narodeniny, výročia a exkluzívne akcie. Niektoré tvary sú skutočné umelecké diela - našťastie ich môžete tiež zjesť. V ojedinelých tvaroch zo silikónu môžete upiecť aj... klasickú, taliansku focacciu, alebo tradičnú chalupu.

Formy na koláče, dezerty, pralinky a ďalšie dezerty nie sú jedinou možnosťou, ako využiť silikón v cukrárstve. Vďaka tomu, že je silikón odolný nielen proti vysokým, ale aj veľmi nízkym teplotám, vyrábajú sa z neho okrem iného aj formy do nanuky, alebo mrazené sorbety. Môžeme ich tiež použiť na zmrazenie surového cesta.

Silikónové formy ponúkajú nespočet možností. Aj napriek pomerne vysokej cene sa rozhodne oplatí mať ich na výbave. Majte však na pamäti, že na vyťahovanie akéhokoľvek výrobku z formy nepoužívate nôž ani žiadny ostrý nástroj - sú mäkké a pružné, takže ich ľahko poškodíte.

Pridaj komentár

Údaje označené (*) sú povinné Vaše údaje budeme spracovávať v súlade s našimi Zásadami ochrany osobných údajov.