Drevený riad a príslušenstvo v profesionálnej kuchyni a domácnosti

Drevený kuchynský riad a príslušenstvo lákajú prírodným, ristickým vzhľadom. Napriek tomu, že záujem o ne je čoraz väčší (hlavne u osôb ktoré zvolili ekologický spôsob života) mnoho potenciálnych užívateľov si nie je isté, či sa do nich oplatí investovať. Pochybnosti sa často týkajú pevností a udržania v čistote. Je sa naozaj čoho báť? Pozrime sa na drevený riad bližšie. Poďme sa zoznámiť s ich históriou, významom a využitím v modernej domácej i profesionálnej kuchyni.

Krátka história dreveného riadu a príslušenstva v Poľsku

Drevo bolo hlavnou surovinou na výrobu nádob vďaka svojej všeobecnej dostupnosti a ľahkému spracovaniu. Pôvodne to boli jednoduché duté nádoby, v poľských krajinách nazývané kopańki alebo kadłubki. Často používaným náradím bolo hnetacie koryto, veľká okrúhla nádoba obvykle vyrobená z drevených hranolov a obručí, ktorá slúžila na miesenie cesta na chleba. Veľmi obľúbená bola tiež vederka z drievok, ktorá sa v poľských krajinách používala od 3. storočia n. l. Medzi ďalšie drevené kuchynské náčinie, ktoré bolo v dávnych dobách nepostrádateľnou súčasťou vybavenia väčšiny domácností, patrí panvica (polkruhová misa vydlabaná z jedného kusa dreva), kvarta (nádoba na meranie objemu s objemom ¼ korbela), naberačka (nádoba s držadlom na naberanie tekutín), mlynček na múku, v dnešnej Poznani známy ako kvarta (druh miešadla), a warząchew alebo veľká drevená lyžica, ktorá sa vyskytuje dodnes. Niektoré nádoby boli zdobené ornamentmi charakteristickými pre určitý región. Väčšinou sa jednalo o ozdobné ryhy. Prvé drevené sústružené nádoby sa v poľských krajinách vyrábali ešte pred vznikom piastovského štátu. Ich výroba sa rozšírila v druhej polovici 10. storočia.

Vlastnosti, výhody a zamýšľané použitie

Drevený riad a príslušenstvo sa najčastejšie vyrába z orecha, cédra, olivovníka, akácie, buku a dubu. Každé náčinie a príslušenstvo, nech už je vyrobené z akéhokoľvek druhu dreva, musí byť dokonale hladké a bez akýchkoľvek vád alebo prasklín. To súvisí nielen s trvanlivosťou, ale aj s bezpečnosťou používania a ľahkým udržiavaním dokonalej hygieny. Špičkový drevený riad, ktorý bol vyrobený s dôrazom na umenie a detail, sa vyznačuje vysokou odolnosťou. Pri náhodnom páde nedôjde k prasknutiu alebo rozbitiu na kusy. Hlavnou výhodou tohto typu riadu je okrem jeho trvanlivosti aj prakticky nulová tepelná vodivosť, takže jedlo podávané v drevenom riade si dlho udrží optimálnu teplotu.

Drevený riad je možné použiť mnohými spôsobmi a jedlo v ňom podávané vyzerá veľmi chutne. Moderná estetika dreveného riadu v sebe spája tradíciu s modernosťou. Hodí sa tak do reštaurácií štylizovaných ako vidiecke hostince, rovnako ako do podnikov špecializovaných na orientálnu kuchyňu a pizzérií (napr. drevené dosky a lopárik na servírovanie pizze). Najobľúbenejším dreveným riadom bez ohľadu na obchodný profil a štýl interiéru sú rôzne typy drevených misiek a nádob. Misy sú ideálne nádoby na čerstvé ovocie a šaláty, zatiaľ čo nádoby sa obvykle používajú na servírovanie predjedál, občerstvenia a pečiva. Varianty s pohodlnou rukoväťou je možné použiť ako nádoby na príbory, ochutené oleje a korenie. Ak chcete, aby sada koreničiek ladila s celkom, je najlepšie zvoliť stolné mlynčeky z dreva. Veľké elegantné krabice môžu plniť dekoratívnu funkciu. Dobre sa hodí aj ako štýlové stojany na luxusné liehoviny a vína.

Drevený riad je vhodné doplniť kompatibilnými kuchynskými doplnkami, ako sú tácky, lopáriky, lyžice a špachtle. Drevené príslušenstvo na varenie a vyprážanie má jednu veľkú výhodu - je možné ich používať bez obáv z poškodenia nepriľnavého povrchu hrnca alebo panvice.

Údržba a čistenie dreveného riadu

Aby drevený riad a príslušenstvo mohlo vám slúžiť mnoho rokov, treba im poskytnúť správnu údržbu a čistenie. Nie je to komplikované, treba však pamätať na niekoľko dôležitých pravidiel. Pred prvým použitím je dobré ich naimpregnovať jedlým olejom a nechať úplne vyschnúť. Drevený riad a príslušenstvo sa nesmie umývať v umývačkách riadu, ale treba ich ručne umyť hneď po použití. Najlepšie je umývať pod teplou bežiacou vodou a používať pri tom mäkkú hubku bez umývacích prostriedkov. Ak špina alebo pach sa drží pevne, môžete na odstránenie použiť šťavu z citróna alebo soľ. Umytý a vyčistený riad je treba dôkladne vysušiť, aby nedošlo k jeho deformácii alebo vzniku plesní. Plesnivé riady môžete skúsiť vyčistiť pomocou vody s octom, ale často tento spôsob nepomáha - ocot nie je schopný úplne odstrániť výskyt plesní, ktorá je schopná preniknúť hlboko do štruktúry stromu a opätovne sa objaviť. Je potrebné pamätať, že niektoré druhy plesní sú patogénne, a preto je lepšie prestať používať plesnivé riady a vymeniť ich na nové.

Pridaj komentár

Údaje označené (*) sú povinné Vaše údaje budeme spracovávať v súlade s našimi Zásadami ochrany osobných údajov.