Ako čistiť odsávače pár a digestory

Výpary z varenia obsahujú mikroskopické čiastočky tuku, ktoré sa usadzujú na všetkých možných povrchoch - vedľajší účinok varenia v každej kuchyni. Jedným zo spôsobov, ako znížiť jeho vplyv a rozsah, je inštalácia odsávača pár, ktorý pohlcuje a účinne odvádza pachy a výpary vznikajúce pri varení. Aby však odsávač pár plnil svoj účel, bol účinný, estetický a dokonale fungoval, treba ho pravidelne čistiť a udržiavať.

Kuchynský odsávač pár a odsávanie

Odsávače pár je možné rozdeliť podľa konštrukcie (centrálne alebo nástenné), materiálu, z ktorého sú vyrobené, a spôsobu prevádzky. Druhá klasifikácia rozlišuje dva typy kuchynských odsávačov pár: odťahový, tj. odsávač pripojený k ventilačnému systému, a recirkulačný, tj. spotrebič, ktorý pracuje v uzavretom režime. Odťahový odsávač odvádza vlhký vzduch, vodnú paru, pachy a ďalšie škodliviny von z budovy, zatiaľ čo recirkulačná pohlcuje výpary pomocou uhlíkového filtra a vyčistený vzduch sa vracia späť do priestoru kuchyne.

Centrálne odsávače pár sú ideálne pre kuchyne s ostrovčekovým usporiadaním varných zariadení alebo celých pracovných liniek. Nástenné odsávače pár sa odporúčajú ako pre domáce kuchyne, tak aj pre profesionálne vybavené priestory v gastronomických zariadeniach. Rozlišujeme digestory krabicové, šikmé a lichobežníkové, s indukčným, kompenzačným, kompenzačno-indukčným a ventilačným režimom prevádzky.

Čistenie tukov z kuchynských odsávačov pár

Na čistenie kuchynských odsávačov pár sa odporúčajú profesionálne odmasťovacie prostriedky. Často sa jedná o univerzálne výrobky vo forme koncentrátu, ktoré možno použiť na odstránenie mastnoty nielen z odsávača pár, ale aj zo stien, pracovných dosiek, podláh a všetkého ďalšieho kuchynského vybavenia. Okrem profesionálnych čistiacich prostriedkov môžeme v domácej kuchyni použiť aj iné osvedčené riešenia.

Pokiaľ sa jedná o odsávač pár so zabudovanými filtrami, mali by ste okrem pravidelného čistenia krytu a vnútorného priestoru pamätať aj na čistenie filtrov, pretože práve filter je zodpovedný za neutralizáciu pachov, zachytávanie mikroorganizmov a vodných pár obsahujúcich mikročastice tuku. Vo väčšine prípadov si s čistením filtra poradí umývačka riadu. V prípade silnejších alebo odolnejších nečistôt ponorte filter pred vložením do umývačky na niekoľko minút do roztoku s profesionálnym čistiacim prostriedkom alebo do horúcej vody s jedlou sódou alebo octom. Ďalším spôsobom, ako sa zbaviť mastnoty z filtra, je použitie prostriedku na umývanie riadu, ktorý treba rozpustiť v horúcej vode a do takto pripraveného roztoku vložiť filter na 15-20 minút. Po uplynutí tejto doby vyčistite filter od mastných usadenín kefou s tvrdými štetinami. V oboch prípadoch filter po umytí dôkladne opláchnite pod tečúcou horúcou vodou a nechajte ho úplne vyschnúť. Je potrebné mať na pamäti, že v umývačke riadu je možné umývať iba filtre vyrobené z nerezovej ocele, a to pri zvolení krátkeho programu s teplotou približne 50-60 stupňov Celzia.

V prípade odsávačov s uhlíkovým filtrom je jasné, že filter treba po určitej dobe vymeniť. Ako často by som mal tento typ filtra vymieňať? Záleží na modeli odsávača pár, ale obvykle sa odporúča vymeniť ho približne po šiestich mesiacoch intenzívneho používania. Drahšie uhlíkové filtre typu Long Life vydržia približne 3 roky. Mali by sa prať každých 3-6 mesiacov.

Ako často treba čistiť kovový filter odsávača pár?

Kovové filtre v odsávačoch pár by sa mali čistiť aspoň raz za mesiac, a pokiaľ je kuchynská linka používaná nepretržite niekoľko hodín denne, odporúča sa čistiť filter častejšie. Príliš veľa zachyteného tuku znižuje priepustnosť otvorov v sieťke, čo znamená, že sa cez digestor dostáva menej vzduchu. Zníži sa jeho účinnosť a spotrebič začne pracovať hlučnejšie. Pokiaľ zanedbáte pravidelné čistenie, budete musieť filter nakoniec vymeniť za nový.

Pridaj komentár

Údaje označené (*) sú povinné Vaše údaje budeme spracovávať v súlade s našimi Zásadami ochrany osobných údajov.