Drevený riad a príslušenstvo do profesionálnej i domácej kuchyne

Drevený kuchynský riad a príslušenstvo uchváti svojim prírodným, rustikálnym vzhľadom. Napriek tomu, že sú stále obľúbenejšie, najmä medzi vyznávačmi ekologického životného štýlu, mnoho potenciálnych užívateľov si kladie otázku, či sa oplatí do nich investovať. Pochybnosti sa obvykle týkajú ich odolnosti a čistoty. Je tu naozaj dôvod na obavy? Pozrime sa bližšie na riad z prírodného dreva. Poďme sa dozvedieť viac o ich histórii, význame a použití v modernej domácej i profesionálnej kuchyni.

Stručná história drevených nádob a príslušenstva v Poľsku

Hlavnou surovinou na výrobu nádob bolo drevo, pretože bolo dostupné a ľahko sa spracovávalo. Pôvodne išlo o jednoduché duté nádoby, v Poľsku nazývané kopańki alebo kadłubki. Často používaným náradím bolo hnetacie koryto, veľká okrúhla nádoba vyrobená z drevených hranolov a obručou, ktorá slúžila na miesenie cesta na chleba. Veľmi obľúbená bola tiež vederka na drievka, ktorá sa v poľských krajinách používala od 3. storočia n. l. Medzi ďalšie drevené kuchynské náčinie, ktoré bolo v dávnych dobách nepostrádateľnou súčasťou vybavenia väčšiny domácností, patrí niecka (polkruhová misa vydlabaná z jedného kusa dreva), ćwierć ( nádoba na meranie objemu s objemom ¼ korbela), czerpak (nádoba s držadlom na naberanie tekutín), mlynček na múku (mątewka), v dnešnej Poznani známy ako kwirlejka (druh miešadla), a warząchew alebo veľká drevená lyžica, ktorá sa vy. Niektoré nádoby boli zdobené ornamentmi charakteristickými pre určitý región, obvykle išlo o ozdobné ryhy. Prvé drevené sústružené nádoby sa v poľských krajinách vyrábali ešte pred vznikom piastovského štátu. Ich výroba sa rozšírila v druhej polovici 10. storočia.

Vlastnosti, výhody a využitie

Drevený riad a doplnky sa najčastejšie vyrábajú z orecha, cédra, olivovníka, akácie, buku a dubu. Každé náčinie a príslušenstvo, bez ohľadu na to z akého druhu dreva je vyrobené, musí byť dokonale hladké a bez akýchkoľvek vád alebo prasklín. To súvisí nielen s jeho odolnosťou, ale aj s bezpečnosťou používania a ľahkým udržiavaním čistoty. Špičkový drevený riad vyrobený s umeleckým citom pre detail sa vyznačuje veľkou pevnosťou. Pri náhodnom páde nedôjde k prasknutiu alebo rozbitiu nádoby. Hlavnou výhodou tohto riadu je tiež prakticky nulová tepelná vodivosť, takže jedlo podávané v drevenom riade si dlho udrží optimálnu teplotu.

Drevený riad je možné použiť mnohými spôsobmi a jedlo v ňom podávané vyzerá neodolateľne. Estetika dreveného riadu v sebe spája tradíciu s moderným dizajnom. Hodí sa do reštaurácií štylizovaných ako vidiecke hostince, rovnako ako do podnikov špecializovaných na orientálnu kuchyňu alebo pizzérií (napr. drevené taniere a dosky na servírovanie pizze). Najobľúbenejším dreveným riadom sú rôzne typy drevených misiek a nádob. Misky sú ideálne nádoby na čerstvé ovocie a šaláty, zatiaľ čo nádoby sa najčastejšie používajú na servírovanie predjedál a pečiva. Varianty s pohodlnou rukoväťou je možné použiť ako nádoby na príbory, ochutené oleje a korenie. Ak chcete, aby sada koreničiek ladila s celkom, je najlepšie zvoliť stolové mlynčeky z dreva. Veľké elegantné debničky môžu plniť dekoratívnu funkciu. Hodí sa aj ako štýlové stojany na luxusné liehoviny a vína.

Drevený riad je vhodné doplniť kompatibilnými kuchynskými doplnkami, akými sú tácky, dosky, lyžice a špachtle. Drevené príslušenstvo na varenie a vyprážanie má jednu veľkú výhodu - je možné ho používať bez obáv z poškodenia povrchu hrnca alebo panvice.

Údržba a čistenie dreveného riadu

Aby Vám drevený riad a kuchynské doplnky vydržali čo najdlhšie, je potrebné dbať na správnu údržbu a čistenie. Nie je to zložité, ale treba si zapamätať niekoľko dôležitých pravidiel. Pred prvým použitím je vhodné ich napustiť jedlým olejom a nechať úplne vyschnúť. Drevený riad a príslušenstvo by sa nemal vkladať do umývačky riadu a mal by sa po použití ihneď umyť. Najlepšie pod prúdom horúcej vody s použitím mäkkej hubky bez umývacieho prostriedku. Pokiaľ sú nečistoty alebo zápach silnejšie, možno ich odstrániť citrónovou šťavou alebo soľou. Umytý a vyčistený riad by sa mal dôkladne vysušiť, aby nedošlo k jeho deformácii alebo vzniku plesní. Plesnivý riad sa dá čistiť roztokom vody a octu, ale často to nemá požadovaný účinok - ocot nedokáže úplne odstrániť pleseň, ktorá môže preniknúť hlboko do štruktúry dreva. Nemali by sme zabúdať, že niektoré druhy plesní sú patogénne huby, preto je nutné prestať používať plesnivé riady a nahradiť ho novým.

Pridaj komentár

Údaje označené (*) sú povinné Vaše údaje budeme spracovávať v súlade s našimi Zásadami ochrany osobných údajov.