Kebab je kultové turecké jedlo, ktoré sa do Česka dostalo už začiatkom 70. rokov 20. storočia. Dnes sú podniky špecializujúce sa na kebab neoddeliteľnou súčasťou českej krajiny. Treba však poznamenať, že prístup k príprave tohto pokrmu sa v priebehu času menil. Teraz sa reštaurácie zameriavajú na čo najlepšiu kvalitu a návrat k autentickej tureckej chuti. Okrem kvalitných surovín používajú aj najlepšie vybavenie, ku ktorému patrí najmä aký nôž na kebab a tiež aký stroj na kebab. Aký nôž na kebab na gastronómiu by ste si však mali vybrať? Na čo by ste si mali dať pozor? Predstavujeme rebríček nožov na kebab!
Najlepší nôž na kebab - prečo je taký dôležitý?
Spočiatku bol český kebab považovaný za rýchle občerstvenie. Bol relatívne lacný, sýty a rýchlo pripravený. Nároky spotrebiteľov však boli stále vyššie. V dôsledku toho sa objavil priestor na otvorenie prémiových kebabární. Dnes sa konkurencia medzi reštauráciami odvíja od kvality. Milovníci kebabu sú totiž ochotní zaplatiť viac, aby dostali mäso s takou chuťou, aká sa konzumuje v Turecku.
Kvalita však nezávisí iba na surovinách, ale aj na vybavení. Preto je veľmi dôležité, aký kebabový nôž si vyberiete. Presnosť rezania, výkon, ostrosť a prenosnosť sú len niektoré z vlastností, ktoré treba pri výbere krájača mäsa zohľadniť. Zároveň stojí za to zvážiť, aký stroj na gyros je vhodný pre vašu prevádzkareň, aby zaistil najlepšiu možnú kvalitu a efektivitu práce.
Ručný alebo elektrický nôž na kebab?
Ručné nože bývajú lacnejšie na nákup aj údržbu - osvedčujú sa najmä v menších stravovacích zariadeniach. Nevyžadujú napájanie, takže sú spoľahlivé a dajú sa používať kdekoľvek bez toho, aby ste sa museli starať o prístup k elektrine. Ich jednoduchšia konštrukcia tiež znamená menej údržby a menšie riziko poruchy. Pokiaľ sa rozhodujete, aký ručný nôž na kebab zvoliť, je dôležité zvážiť kapacitu vašej prevádzky a typ servírovaného mäsa.
Nevýhodou ručných nožov však je, že vyžadujú viac fyzickej sily a zručnosti, aby ste sa zdokonalili v rovnomernom krájaní mäsa (hrúbka rezu je často zakaždým iná). Nie sú tiež tak účinné ako ich elektrické náprotivky, čo môže byť problematické v oblastiach s veľkou prevádzkou, kde je dôležitá rýchlosť a efektívna manipulácia. Tam sa ručný nôž pravdepodobne neuplatní.
Elektrické nože naopak šetria čas a námahu pracovníkov. Vysokorýchlostné jednosmerné motory a stále napájanie zaručujú výkonné a bezproblémové krájanie veľkého množstva mäsa, čo je dôležité pre vysokú dennú produkciu. Ergonomické rukoväte, často vybavené najmodernejšou technológiou, minimalizujú namáhanie zápästia a umožňujú dlhšiu a pohodlnejšiu prácu ako ručné nože. Elektronické napájacie zdroje s ochranou proti prehriatiu, prepätiu a skratu zvyšujú bezpečnosť používania. Pokiaľ sa rozhodujete, aký elektrický nôž na kebab by bol pre vás najlepší, zvážte ako požiadavky vašej prevádzky, tak aj svoje osobné preferencie.
Bohužiaľ ich cena býva vyššia ako u ich manuálnych náprotivkov. Vyžadujú tiež stály prístup k elektrickej energii, čo znamená horšiu mobilitu.
Potis - najlepšie elektrické nože na kebab?
Nože Potis sú vodotesné a vybavené bezpečnostnými prvkami odolnými proti zaliatiu, takže si zachovávajú kvalitný výkon aj v zahmlených a stiesnených kuchyniach. Väčšina nožov sa obvykle dodáva vrátane dvoch 80mm čepelí a ocieľky. Ponúkajú nastaviteľnú hrúbku rezu od 0 do 10 mm, takže sa používajú nielen v kebabárňach, ale aj v reštauračných kuchyniach, pizzériách a mnohých ďalších gastronomických prevádzkach. Dôležitým aspektom je tichý chod nožov a pozvoľný rozbeh, ktorý zvyšuje komfort a minimalizuje hluk v kuchyni. To je dôležité najmä v prípade, že prevádzkareň má otvorenú kuchyňu. Pokiaľ sa zaujímate, aký stroj na krájanie kebabu je pre vás najvhodnejší, modely Potis môžu byť skvelou voľbou.
Hendi - aký elektrický nôž na kebab zvoliť?
Elektrické nože Hendi Kitchen Line sú v obore tiež vysoko cenené. Sú nielen účinné a presné, ale aj bezpečné pri používaní. Sú ideálne pre všetky bary ponúkajúce kebab, gyros alebo tureckú kuchyňu.
U väčšiny modelov je puzdro noža vybavené pohodlnou rukoväťou z čierneho plastu, ktorá zaisťuje komfortné používanie aj pri dlhodobej práci. Čepele s priemerom 8 alebo 10 cm sú okrem iného vyrobené zo špičkovej nerezovej ocele AISI 304, ktorá sa vyznačuje vysokou odolnosťou proti poškriabaniu, pretlačeniu a inému mechanickému poškodeniu a tiež proti vysokým teplotám. Vďaka tomu sú nože mimoriadne odolné a môžu slúžiť po dlhú dobu bez nutnosti častej výmeny.
Ktorý stroj na gyros a kebab? Výhody UYAR
Nože UYAR sú vyrobené z extrémne odolných materiálov, ako je nerezová oceľ. To umožňuje efektívne a presné krájanie mäsa. Okrem toho sa použitý materiál vyznačuje aj dokonalou odolnosťou. Do profesionálneho vybavenia tak môžete investovať raz a potom sa tešiť z jeho funkčnosti veľmi dlho.
Základom radu sú elektrické nože. V ich prospech určite hovorí bezchybný výkon - s ich pomocou môžete pohodlne a efektívne krájať mäso. Medzi dostupnými návrhmi nechýba ani rozmanitosť. Máte možnosť zvoliť si veľkosť čepele a maximálnu dennú kapacitu.
Za zmienku stojí najmä model noža na kebab iCut-2 BasicLine. Má kalenú kruhovú čepeľ s priemerom 80 mm s teflónovým povrchom, ktorá sa vyznačuje vysokou odolnosťou a presnosťou rezu. Elektronický zdroj, najvýkonnejší na trhu, sa automaticky prispôsobuje vstupnému napätiu 110 V alebo 220 V a ponúka ochranu proti prehriatiu, prepätiu a je odolný proti skratu. Vďaka vysokorýchlostnému jednosmernému motoru a nepretržitému napájaniu poskytuje rezačka výkonné a bezproblémové rezanie. Je tiež 100% vodotesná. Pri tomto modeli však hovoríme o kapacite až 70 kg mäsa za deň, čo pri veľkej prevádzke v areáli nemusí byť dostačujúce. Elektrický nôž od tohto výrobcu sa vyznačuje aj vysokou cenou.
Resto Quality - správna príprava mäsa nestačí...
... počíta sa aj perfektný strih! Resto quality ponúka špeciálne nože na kebab - okrem iného so štandardnou 80mm čepeľou z nerezovej ocele. Nože sú často dodávané s napájacím akumulátorom, druhým zúbkovaným ostrím a brúskom, takže prístroj môžete používať aj na krájanie iných druhov mäsa a udržiavať čepele v perfektnom stave.
Jednou z hlavných výhod týchto nožov je možnosť nastavenia hrúbky rezu v rozmedzí 0 až 10 mm. To vám umožní doladiť plátky podľa vašich konkrétnych potrieb a kulinárskych preferencií. Nože značky Resto Quality dosahujú rýchlosť až 5 000 otáčok za minútu. Denný výkon je pri niektorých modeloch až 160 kg, čo je ideálne na obsluhu veľkého počtu zákazníkov. Na jeho efektívne používanie je však potrebný pevný úchop a veľká sila.
Neumarker - správny nôž na kebab pre začiatočníkov
Nôž na kebab Neumarker je nielen funkčný, ale aj bezpečný a ľahko použiteľný nástroj. Vďaka svojmu dizajnu a funkčnosti sa odporúča najmä začiatočníkom, ktorí v gastronómii ešte len začínajú. Tento nôž je vybavený transformátorom s výkonom 0,09 kW a ponúka stabilnú a spoľahlivú prevádzku potrebnú pre efektívne krájanie rôznych druhov pečeného mäsa. Jednou z najdôležitejších výhod tohto noža je možnosť nastavenia hrúbky rezu od 1 do 12 mm. Vďaka tejto funkcii môže používateľ presne nastaviť hrúbku plátkov mäsa podľa svojich potrieb. Je to teda ideálna voľba, pokiaľ premýšľate, aký nôž na kebab pre gastronómiu zvoliť.
ČASTO KLADENÉ OTÁZKY:
1. Aké sú výhody elektrického noža kebabu?
Elektrický nôž kebabu predovšetkým zaručuje rovnomernú hrúbku rezu a výrazne urýchľuje celý proces servírovania. Je efektívna a ľahko sa používa.
2. Aký nôž na kebab si vybrať?
Najobľúbenejšie sú nože značiek Uyar, Hendi, Potis, Resto Quality a Neumarker. Výrobcovia týchto elektrických nožov sa zameriavajú na pohodlné riešenia a ponúkajú spoľahlivosť a efektivitu rezania.