Ako uskladniť kuchynské nože - stojan vs lišta

S dobrou organizáciou kuchynského priestoru súvisí okrem iného správne rozloženie všetkého vybavenia a príslušenstva. Jedným z nich sú kuchynské nože, ktoré je nutné chrániť pred poškodením, v prípade domácej kuchyne aj pred prístupom detí. Zároveň by malo byť zaistené, že ich možno používať pohodlným a bezpečným spôsobom. Preto sa v každej kuchyni, bez ohľadu na to, či sa jedná o profesionálnu alebo domácu kuchyňu, oplatí nainštalovať magnetickú lištu, alebo použiť špeciálny stojan. Aké riešenie zvoliť? Než sa rozhodneme, poďme sa bližšie pozrieť na tieto oba spôsoby uskladnenia nožov.

Stojan na nože

Stojan na kuchynské nože majú jednu nespochybniteľnú výhodu - je možné ich umiestniť kamkoľvek, čo zaisťuje nielen bezpečnosť, ale aj dostupnosť a pracovný komfort. Vyrábajú sa z rôznych materiálov ako je drevo, plast alebo nerez. Veľký výber rôznych farieb a tvarov uľahčuje ich zladenie s estetikou konkrétnej miestnosti. Niektoré z nich sú skutočné umelecké diela navrhnuté slávnymi priemyselnými dizajnérmi, vďaka čomu sú nielen funkčné, ale dokážu ozdobiť každú kuchyňu a dodať aj originálny vzhľad. Stojany vybavené protišmykovou, odnímateľnou základňou riešia problémy s čistením štrbín pre nože, ktoré môžu byť problematické v prípade najjednoduchších stojanov. Pri výbere stojana je potrebné dbať nielen na estetiku spracovania a množstvo medzier, ale aj na jeho stabilitu po vložení nožov. Preto je najlepšie, aby mal stojan protišmykovú, správne vyváženú základňu. Stojí za to pripomenúť, že pokiaľ používame keramické nože, nie je oceľový stojan na ich skladovanie vhodný, pretože môže poškodiť ich povrch.

Magnetická lišta

Magnetická lišta umožňujú veľmi ľahký prístup a vystavenie celého setu, alebo rôznych nožov a je možné ich namontovať v takej výške, aby na ne deti nedosiahli. V prípade domácej kuchyne ide o jednu z najdôležitejších výhod. Sú vhodné najmä do kuchýň s obmedzeným priestorom, kde je dôležité optimálne využitie každej pracovnej plochy. Uloženie nožov na magnetickej lište minimalizuje riziko poškodenia ich ostria - kontakt s povrchom prúžku je na krátku vzdialenosť. Niektoré z nich majú dodatočnú ochranu v podobe špeciálneho, vonkajšieho plastového krytu. Lišty sú vyrobené z nerezovej ocele, plastu alebo dreva a ich rozmanitá estetika umožňuje výber, ktorý je prispôsobený usporiadaniu prakticky akéhokoľvek kuchynského priestoru. Lišty z prírodného dreva sú vhodné do kuchyne zariadenej v rustikálnom štýle.

Magnetické lišty je možné využiť nielen na uskladnenie nožov. Niektoré modely sú vybavené háčikmi, ktoré sú vhodné na zavesenie rôznych kuchynských doplnkov. Pokiaľ lišta, ktorú máte vybranú, nemá háčiky, môžete ich zakúpiť samostatne a pripevniť magnetom priamo na lištu. V profesionálnych kuchyniach sa radšej vyberajú lišty s veľmi silným magnetom, ktoré sú schopné pojať nielen nože, ale aj ťažké sekáčiky. Magnetické lišty majú ešte jednu výhodu. Oproti stojanom na nože, alebo blokom na nože je jednoduchšie ich udržiavať v dokonalej čistote. Nemajú medzery ani rôzne zákutia, ich povrch je v prípade magnetov skrytých vo vnútri dokonale rovný. Stačí ich utrieť vlhkou handričkou, alebo hubkou a dôkladne osušiť.

Pri výbere magnetickej lišty by ste nemali dbať nielen na estetiku, ale predovšetkým na silu magnetu a jeho dĺžku. Pokiaľ máte v pláne rozšíriť zbierku nožov, alebo chcete lištu využiť na uloženie ďalšieho kuchynského príslušenstva, jeho plocha by mala byť dostatočne veľká. Po výbere optimálneho typu lišty, dbajte aj na správnu montáž magnetickej lišty na stenu, podľa priloženého návodu.

Stojan vs lišta - čo vybrať

Ťažko sa hľadá jednoznačná odpoveď. Obe riešenia majú svoje silné a slabé stránky. Suma sumárum: výber stojana alebo magnetickej lišty závisí od niekoľkých dôležitých prvkov - individuálnych estetických preferencií, povrchu, ktorý máme, typu kuchyne (profesionálnej alebo domácej), prítomnosti malých detí, pohodlia pri používaní a údržbe čistoty. Podľa nášho názoru je najdôležitejším kritériom estetika zlučiteľná s usporiadaním kuchynského priestoru a funkčnosť.

Kompromisným riešením, ktoré kombinuje oba spôsoby uloženia nožov, je voľba magnetického bloku. Estetika ide ruka v ruke s ľahkým používaním a rieši tak základnú dilemu. Inštalácia je jednoduchá, aj udržiavanie čistoty je veľmi jednoduché. Jedinou nevýhodou je fakt, že musíme nájsť vhodný priestor. Jedným z príkladov bloku, ktorý sa vyznačuje moderným, minimalistickým designom je blok magnetický Tamahagane.

Pridaj komentár

Údaje označené (*) sú povinné Vaše údaje budeme spracovávať v súlade s našimi Zásadami ochrany osobných údajov.