Vákuová balička je zariadenie, ktoré sa používa na hermetické balenie výrobkov, a to tak, že z obalu pred jeho uzavretím odstráni vzduch. Tento proces má mnoho výhod, vrátane predĺženia trvanlivosti potravinárskych výrobkov – zaručuje ich čerstvosť bez nepriaznivého vplyvu na nutričné ​​hodnoty, ochranu pred vlhkosťou a úsporu miesta, čo výrazne zlepšuje skladovanie potravín. Profesionálne vákuové baličky tiež v priemyselných odvetviach, ako je elektronika, kozmetika, farmácia a logistika.

V tomto článku sa bližšie pozrieme na rôzne vákuové baliace stroje, ich výhody a taktiež praktické tipy, ako vybrať ten správny stroj pre vaše potreby.

Čítať viac >

Vákuové baličky potravín pre reštaurácie a mäsiarstvo

V tejto kategórii nájdete široký výber vákuových baličiek potravín od popredných svetových výrobcov, vybraných na základe spätnej väzby od zákazníkov. Všimnite si technické špecifikácie jednotlivých vákuových baličiek potravín a vyberte si tú, ktorá najlepšie vyhovuje vašim potrebám. U niektorých výrobkov nájdete ukážkové videá, ktoré vám pomôžu vybrať ideálnu vákuovú baličku.

Kvalitná vákuová balička potravín sa vyznačuje dokonalosťou v mnohých detailoch. V prvom rade sú časti stroja vyrobené výhradne z vysoko kvalitnej nerezovej ocele, čo výrazne uľahčuje čistenie a hygienu. Zaoblené rohy vákuovacej komory a absencia štrbín, alebo ťažko prístupných záhybov, pevné, ale ľahko odnímateľné bezdrôtové zváracie lišty, to všetko sú vlastnosti, ktoré majú pozitívny vplyv na hygienu, ale aj na rýchlosť a jednoduchú údržbu.

Súčasťou dobrej vákuovej baličky je aj servisný režim na odparovanie vody z oleja vo vákuovej pumpe - ten sa odporúča spúšťať raz týždenne.

Vákuová balička. Ako funguje?

Každá profesionálna komorová vákuová balička sa skladá z komory, veka (obvykle priehľadného, ​​vyrobeného z veľmi pevného plastu), nevyhnutných súčastí pod baliacou komorou (vákuová pumpa, ovládacie prvky a ďalšie komponenty) a príslušné zváracie lišty.

Výrobok, ktorý má byť zabalený, sa vloží do vhodného vákuového vrecka a umiestni sa do baliacej komory tak, aby otvorená časť vrecka bola na tesniacej lište. Po nastavení príslušného programu/času sa spustí veko a zapne vákuová balička. Odsávaniu vzduchu z komory zabráni otvoreniu veka - väčšina baliacich strojov vytvára v komore (a teda aj v sáčku so zabaleným výrobkom) tlak približne 10 HPa (cca stokrát nižší ako atmosférický tlak). Po dosiahnutí nastavenej úrovne tlaku sa zdvihne zváracia lišta a uzavrie vrecko s výrobkom, pričom sa udržuje rovnaký tlak vo vnútri komory. Akonáhle je vrecko uzavreté, komora sa postupne naplní vzduchom, veko sa zdvihne a vrecko získa svoj charakteristický tvar (vonkajší atmosférický tlak vrecko stlačí). Výrobok je možné vybrať.

Baliace stroje s externým odsávaním vzduchu (bez baliacej komory) sú neprofesionálne alebo poloprofesionálne stroje a nie sú schopné dosiahnuť dostatočnú úroveň vákua v sáčku požadovanej na profesionálne použitie tak, ako vákuová balička. Vákuové baličky vyžadujú vo fáze výroby zvláštnu presnosť a preto okrem iného patria gastro vákuové baličky Henkelman k jedným z najlepších svojho druhu na trhu..

Vákuové baličky - veľkosť balených potravinárskych výrobkov

Pohodlné balenie potravín je možné vďaka širokej škále veľkostí baliacich sáčkov a prídavným polypropylénovým doskám, ktoré umožňujú zmenšiť veľkosť vákuovej komory. Prácu výrazne urýchľujú dvojkomorové vákuové baličky - v jednej komore sa výrobky vákuovo balia, zatiaľ čo v otvorenej komore sa vrecká pripravujú na zváraciu lištu. Voliteľná funkcia Easy Swing umožňuje ľahké a automatické premiestnenie veka z jednej vákuovej komory do druhej, čo pomáha proti únave rúk aj po niekoľkých hodinách prevádzky. Jednoduchá funkcia Cutoff Seal umožňuje vďaka dvojitým tesniacim drôtom a nastaveniu rôznych časov tesnenia ľahko odtrhnúť prebytočnú časť fólie za zváracou lištou, čo zaisťuje veľmi úhľadné balenie a prezentáciu vašich potravín. Ďalšou užitočnou funkciou je možnosť pripojiť k niektorým modelom zdroj inertného plynu a baliť výrobky v ochrannej atmosfére namiesto použitia vákua.

Stroj na vákuové balenie potravín - balenie do inertného plynu

Pri niektorých produktoch (napr. zelenina, bylinky, červené mäso) možno najlepší výsledok dosiahnuť odsatím vzduchu z vrecka a jeho nahradením inertným plynom. Spoločnosť Gastromania spolupracuje s konzultantmi, ktorí vám pomôžu vybrať správnu zmes plynov pre tieto balené produkty. Pri vákuovačkách Henkelman (okrem rady Jumbo) je možné inštalovať (vo fáze výroby) systém, ktorý umožňuje balenie v plyne. Balenie v plyne neobmedzuje kapacitu stroja, preto bude stále schopný vákuovo baliť všetky výrobky.

Vákuové baliace stroje - balenie sypkých a tekutých produktov

Pri vákuovom balení sypkých alebo tekutých výrobkov môže byť štandardná poloha komory (v ktorej musí byť výrobok umiestnený vodorovne) ťažko použiteľná. V takýchto prípadoch spoločnosť Henkelman ponúka svojim zákazníkom okrem iného voliteľný zásobník na balenie tekutých a sypkých výrobkov. Zásobník je vybavený magnetickým nastavením, ktoré umožňuje prispôsobiť jeho veľkosť veľkosti baleného výrobku a vrecka.

Vákuový baliaci stroj pre gastronómiu - vákuové balenie červeného mäsa

Je možné predĺžiť trvanlivosť červeného mäsa? Áno! Vyššie spomínaný holandský výrobca Henkelman je prvým výrobcom vákuových baličiek na trhu, ktorý vyvinul systém na ochranu baleného mäsa. Systém zabraňuje strate vlhkosti z mäsa.

Červené mäso obsahuje vysoký podiel vody. Voda spolu s bielkovinou zvanou myoglobín dodáva mäsu červenú farbu. Pokiaľ je mäso pri vákuovom balení vystavené nízkemu tlaku, voda z mäsa uniká, čo vedie k strate farby. Okrem toho vzduch v mäse pri vystavení nízkemu tlaku vytvára pod povrchom vrecka nevzhľadné bubliny. Tento jav môže mať negatívny vplyv na kvalitu výrobkov av konečnom dôsledku na ich čerstvosť. Henkelman ponúka program pre červené mäso, ktorý tento problém znižuje na minimum. Vákuovacia balička vybavená touto funkciou zaistí, že:

  • zabalené mäso "nestráca vodu",
  • v zabalenom sáčku sa neobjavia žiadne vzduchové bubliny,
  • výrobok bude oveľa lepšie zabalený,
  • vákuovo balené mäso bude vyzerať lepšie, takže dominantná farba bude stále červená.

Program pre červené mäso má štandardne k dispozícii každá gastro balička z radu Boxer. Najlepšie výsledky je možné dosiahnuť balením mäsa do vákuovacích vrecúšok v baliacich strojoch s programom pre červené mäso a následným zmršťovaním do vrecúšok Henkelman DT-60 alebo DT-100.

Vákuové balenie a bod varu

Vákuové balenie je rovnomerné zníženie tlaku vo vnútri uzavretého obalu. Pokiaľ balený výrobok obsahuje vodu, je užitočné vedieť, že znížený tlak drasticky znižuje bod varu kvapaliny. Napríklad voda vrie pri teplote 20 °C pri tlaku 23,4 hPa, čo predstavuje 76,6% vákua. Tento efekt má ďalekosiahle dôsledky, ktoré môžu viesť k poškodeniu výrobku obsahujúceho vodu (napr. zeleniny, mäsa, rýb, mliečnych výrobkov) počas procesu balenia. Mnoho spoločností zaviedlo voliteľnú inštaláciu špeciálneho snímača kvapaliny (H2O senzor), ktorý pri zistení nadmerného odparovania produktu okamžite zastaví proces vákuového balenia – obvykle pri 70-80% vákua. Fungovanie snímača H2O je ukázané na videu nižšie.

Je dôležité vedieť, že mnoho populárnych strojov, ako sú vákuové baličky Stalgast alebo vákuové baličky Hendi, nemajú ani voliteľnú možnosť senzora varu, čo znemožňuje ich použitie na balenie výrobkov, u ktorých môže nastať problém varu pri nízkych teplotách.

Vákuový baliaci stroj - typy zváracích líšt

Pre mnohých zákazníkov je dĺžka zváracej lišty zásadným parametrom pri výbere baliaceho stroja. Najbežnejšia dĺžka zváracej lišty je približne 30 cm - na trhu je však k dispozícii mnoho ďalších veľkostí a pri niektorých strojoch môže dĺžka tesniacej lišty presiahnuť aj 50 cm - jeden stroj môže mať aj niekoľko zváracích líšt.

Komorové vákuové baličky Henkelman sú štandardne vybavené tesniacou lištou na vrecká s rozmermi 2 × 3,5 mm (Double Seal), ktorá poskytuje veľmi spoľahlivú ochranu proti prípadnému rozlepeniu baleného výrobku. Okrem toho (ako voliteľné príslušenstvo) ponúka tento výrobca nasledujúce typy zvarov:

  • jeden zvar (Single Seal): Zaistenie výrobku iba jedným 3,5 mm širokým zvarom.
  • zváracia a odrezávacia lišta (trennseal): Uzavretie výrobku jednou plombou o šírke 3,5 mm a odrezanie vrecka pomocou rezacieho drôtu o šírke 1,1 mm (umiestneného v lište).
  • zváracia a odrezávacia lišta s dodatočným zvarom (1-2 Trenseal): Zaistenie výrobku pomocou 3,5 mm širokého zvaru, odrezanie a utesnenie vrecka pomocou 1,1 mm širokého tesniaceho a rezacieho drôtu.
  • široký zvar (wide seal): Uzavretie výrobku jednou 8 mm širokou plombou.
  • obojstranný zvar Bi-Active: tesniace drôty sú umiestnené na hornej a dolnej zváracej lište, čím sa vrecko utesní 5 mm širokým zvarom na oboch stranách. Zvar Bi-Active sa používa v prípade, že hrúbka fólie použitých sáčkov je väčšia ako štandardná, alebo pri metalizovaných vreckách (napr. hliníkových)).

Vákuový baliaci stroj - snímač hladiny vákua

Štandardnou funkciou mnohých vákuových baliacich strojov je kontrola hladiny vákua iba pomocou doby vypúšťania vzduchu z vákuovej pumpy a súčasného sledovania údajov z manometra na ovládacom paneli. Doplnkovou funkciou je snímač hladiny vákua, pomocou ktorého je možné presne určiť, aká hladina vákua (v percentách) je počas procesu balenia požadovaná. To môže byť užitočné pri ručnom zisťovaní bodu varu baleného výrobku (pri strojoch bez vstavaného snímača H2O). Informácie o hladine vákua tiež zaisťuje väčšiu bezpečnosť a kontrolu nad baleným výrobkom.

Vákuové baličky verzus varenie Sous-vide

Varenie Sous-vide je technika vyvinutá v roku 1974, ktorá si získala obľubu medzi kuchármi po celom svete. Medzi profesionálmi rastie trend variť potraviny bez prístupu vzduchu, veľmi pomaly a pri nízkych teplotách. Tento trend podporuje široká škála vodných kúpeľov, šokových mrazničiek, konvektomatov a vákuových baličiek, vďaka ktorým je technika sous-vide stále dostupnejšia, lacnejšia a použiteľná v stále viac gastronomických odvetviach.

Varením vákuovo balených výrobkov je možné zvýšiť efektivitu kuchyne a zlepšiť ergonómiu. Na varenie sous-vide sa používajú špeciálne navrhnuté zariadenia, ako je napríklad jednotka sous-vide HENDI 225448, ktorá dokáže udržať teplotu od 30 do 100 °C s toleranciou až 0,1 °C. Veľkou výhodou pokrmov pripravovaných metódou sous-vide je, že si zachovávajú oveľa dlhšiu trvanlivosť a ich kvalita je v porovnaní s tradičnými spôsobmi prípravy výrazne lepšia.

Techniku ​​sous-vide podporuje každá komorová balička, ktorú naša spoločnosť ponúka. Sú špeciálne prispôsobené pre gastronómiu a nepochybne pomôžu personálu kuchyne pri potravinách, ktoré chceme spracovávať technikou sous-vive.

Baliace stroje so systémom Soft-Air

Revolučný systém Soft-Air umožňuje programovateľné a nastaviteľné pomalé uvoľňovanie vzduchu do vákuovej komory na konci vákuového balenia. Pomalý návrat k normálnemu tlaku chráni balené výrobky pred mechanickým poškodením spôsobeným tlakovým šokom. Počas procesu vákuového balenia sa po uzavretí vrecka vyrovná tlak vzduchu s atmosférickým tlakom v baliacej komore. Obvykle tento proces netrvá dlhšie ako 3 sekundy. Pri chúlostivých výrobkoch môže takéto rýchle vyrovnanie tlaku spôsobiť deformáciu baleného výrobku alebo nevzhľadný tvar vrecka.

Spoločnosť Henkelman vyšla v ústrety svojim zákazníkom a predstavila systém Soft-Air, ktorý funguje na princípe postupného vyrovnávania tlaku v komore. Užívateľ si môže sám nastaviť dobu opätovného naplnenia komory vzduchom a prispôsobiť ju balenému výrobku..

Vákuové baliace stroje na Gastromanii

Naša spoločnosť ponúka vybrané zariadenia, ktoré vám pomôžu zabaliť akýkoľvek potravinársky výrobok a ďalšie. Ponúkame modely od výrobcov ako sú Henkelman, Cas, Sammic, RM Gastro, MyChef, Stalgast, Hendi, Yato a mnoho ďalších. Okrem toho máme široký sortiment fólií a sáčkov na vákuové balenie, ale aj ostatné kuchynské prístroje a vybavenie kuchyne.

V prípade ďalších otázok sa neváhajte obrátiť na našich zástupcov.