Jednopákové profi kávovary sú ideálnym riešením pre malé kaviarne, cukrárne, krčmy a hotelové bary s obmedzeným priestorom, ktoré sa zameriavajú skôr na kvalitu vyrobenej kávy, než na kvantitu. Je pravda, že jednopákový kávovar servíruje vždy len jednu porciu kávy, ale je taká dobrá, že uspokojí každého milovníka „malej čiernej“. Umožňuje tiež experimentovať s rôznymi štýlmi servírovania a rozšíriť ponuku kávy.

V našej ponuke nájdete jednopákové profesionálne kávovary uznávaných značiek ako sú Nuova Simonelli, Victoria Arduino a Hendi (Wega). Budete môcť nájsť ten správny stroj z hľadiska tlaku, výkonu a funkcií, ktorý podporí vašu každodennú prácu. V ponuke máme ako lacnejšie základné modely, tak drahšie, ale oveľa pokročilejšie. Naši špecialisti vám radi poradia a pomôžu vybrať to správne barové zariadenie .

Čítať viac >

Ako vybrat dobrý jednopákový kávovar?

V našej ponuke máme iba osvedčené profesionálne pákové kávovary známych značiek, predovšetkým talianskych – Nuova Simonelli, Victoria Arduino, Hendi (Wega), BFC, Cime alebo Carimali. Každý z nich si zaslúži označenie „dobrý kávovar“, ale jednotlivé modely sa od seba aj výrazne líšia. Aby ste mohli svojim zákazníkom poskytnúť kávu v kvalite, ktorú očakávajú a aby váš bar fungoval bez problémov, musíte venovať pozornosť mnohým otázkam. Dôležitý je najmä tlak, výkon, obsluha, funkcie a rozmery kávovaru. Záleží aj na dizajne a cene.

Jednopákové kávovary - dokonalé espresso vyžaduje správny tlak!

Dobrá káva si zachováva všetky vlastnosti mletých zŕn a táto kvalita je daná presne nastavenými parametrami. Iba správny tlak zvýrazní silu a hĺbku chuti – a vytvorí aromatické espresso, ktoré je základom pripravovanej kávy.

Minimálna hodnota na uvarenie dobrého nápoja je 9 barov. V kaviarenskom prostredí je však táto hodnota príliš nízka, preto odporúčame vysokotlakové pákové kávovary: 15-19 barov. Každý druh kávy tiež vyžaduje trochu iný tlak. Arabica je citlivejšia ako robusta a to isté platí pre svetlo pražené zrná - príliš vysoký tlak môže vyvolať nežiaducu (príliš) horkú alebo kyslú chuť. Je preto užitočné mať možnosť tento parameter nastaviť.

Výkon, obsluha a funkcie jednopákového kávovaru

Obsluha pákového kávovaru vyžaduje viac zručností a skúseností ako obsluha automatického kávovaru. Preto pri kompletizácii barového vybavenia myslite na školenia pre váš personál. Obsluha profesionálneho kávovaru nie je jednoduchá, najmä pri pokročilejších modeloch. A učenie metódou pokusov a omylov so sebou nesie riziko poškodenia stroja a premárnenia množstva cenných kávových zŕn.

Profi kávovary je možné tiež rozdeliť na ručné a automatické. Tie prvé fungujú dobre, ak ich obsluhujú profesionálni baristi, ktorí vedia, ako kontrolovať tlak a dobu varenia, aby dosiahli požadované výsledky. Pre menej skúsený personál a na urýchlenie práce v bare odporúčame automatické stroje - a najlepšie modely, ktoré majú zabudovaný mlynček a priame pripojenie vody (minimálna údržba).

Pri nákupe pákového kávovaru sa oplatí klásť pozornosť na vlastnosti a funkcie, ako sú:

  • volumetrické dávkovanie (nastavenie dávkovania, teploty a tlaku vody);
  • systém SIS (prípravuje: zmäkčuje mletú kávu tesne pred sparením);
  • technológia Pulse Jet (riadenie teploty),
  • dve trysky so systémom push-pull na napenenie (na mliečne kávy)
  • rotačné čerpadlá (tichšie ako vibračné čerpadlá, zaisťujú konštantný tlak vody);
  • servisný modul, ktorý informuje o poruchách,
  • dotykový displej,
  • led osvetlenie,
  • automatický čistiaci systém.

Venujte tiež pozornosť kapacite kávovaru: koľko šálok kávy pripravíte za hodinu a za celý deň – a či to zodpovedá vašej skutočnej alebo odhadovanej potrebe. Kávovar určený na intenzívne používanie je však spravidla väčší a drahší.

Kávovar jednopákový - cena a design

Základné jednopákové profi kávovary stojaod desiatich do niekoľko tisíc korún. Pokročilejšie a lepšie vybavené modely stoja až okolo 150 tisíc. Drahšie kávovary sa vyznačujú aj zaujímavejším dizajnom, rovnako v obľúbenom retro štýle. Na dizajn sa oplatí dbať aj preto, že barmanské zariadenie umiestnené v centrálnej časti baru môže byť jeho ozdobou a určovať charakter celého priestoru. Avšak vzhľad aj cena by mali byť až na druhom mieste. Jednopákové profesionálne kávovary je treba vyberať najmä s ohľadom na ich tlak a výkon, aby sa vďaka kvalite kávy a efektivite obsluhy nákup rýchlo vyplatil a bol ziskový.