Hrniec na varenie mušlí je nádoba, ktorá zaistí výnimočnú chuť pripravovaných mušlí, slávok a ďalších morských plodov. Jeho objem sa pohybuje od 0,75 do 5 litrov, takže môžete ľahko prispôsobiť správny hrniec množstvu varených surovín. Každý taký hrniec je vybavený vekom, ktoré možno použiť aj ako nádobu na škrupiny, je to spôsob, akým môže hrniec na mušle slúžiť aj ako servírovacia misa.

Čítať viac >

Špecifické vlastnosti hrncov na mušle

Tieto špeciálne hrnce na varenie kôrovcov sa vyznačujú nasledujúcimi vlastnosťami:

  1. Špeciálne vyhotovenie - každý hrniec tohto typu má pokrievku, takže para z hrnca neuniká a to umožňuje rovnomerné varenie morských plodov v pare. Vhodne tvarované rukoväte (hrnce aj pokrievky) umožňujú veľmi pohodlné prenášanie zakrytého hrnca.
  2. Materiál - hrnce na mušle sú obvykle vyrobené z ocele potiahnutej čiernym smaltom. Existujú však aj hrnce na slávky a mušle z nerezovej ocele. Oba materiály sa vyznačujú odolnosťou, čo znamená, že riad z nich vyrobený vydrží v kuchyni mnoho rokov.
  3. Multifunkčnosť - hrnce na mušle  s pokrievkou možno použiť aj ako servírovacie nádoby na morské plody. Pokrievka bude zároveň dokonale fungovať ako nádoba na mušle. Okrem toho sa také gastro hrnce vyznačujú zaujímavým vzhľadom, takže dokonale zapadnú do interiéru reštaurácie.
  4. Rôzne objemy – špeciálne hrnce na varenie mušlí sa dodávajú v rôznych priemeroch aj objemoch, čo umožní prispôsobiť gastro hrnce množstvo surovín, z ktorých budeme variť. V popisoch jednotlivých produktov nájdete informácie o tom, pre koľko mušlí budú vhodné.
  5. Možnosť umývania v umývačke - smaltovaná  aj nerezová oceľ pri kontakte s umývacími prostriedkami nemení farbu ani nekorodujú, takže tento riad môžete bez problémov umývať v umývačke.

Jak vybrať hrniec na varení mušlí?

Pri výbere hrnca na slávky a mušle je potrebné zistiť, či hrniec pojme požadované množstvo ingrediencií. Napríklad v hrnci s objemom 4 litre uvaríte 2 kg mušlí, zatiaľ čo hrniec s objemom 2,3 litra bude vhodný na prípravu 1,2 kg morských plodov. Menšie modely sa uplatnia predovšetkým v prevádzkach, kde budú pokrmy servírované v tých istých hrniach, v ktorých boli pripravované. V tomto prípade sa tiež oplatí zvoliť gastro hrnce s povrchovou úpravou čiernym smaltom, pretože vyzerajú obzvlášť vkusne a dostatočne zvýrazňujú obsah hrnca.

Je dôležité mať na pamäti, že väčšina hrncov na mušle je vhodná iba pre plynové sporáky. Indukčné, sklokeramické alebo elektrické sporáky je možné používať iba s hrncami vyrobenými výhradne z nerezovej ocele, opatrenými viacvrstvovým dnom. Pokiaľ máte pri výbere hrnca akékoľvek pochybnosti, neváhajte nás kontaktovať, my sa s Vami radi podelíme o naše znalosti!