Cena bez DPH: 3,18€
Cena s DPH: 3,82€
Dostupnosť: 14 dní
Množstvo na sklade: 100 ks +
Náklady za dopravu: od 8,50€
V košíku

Ak máte otázku, kontaktujte nás!

+420 593 035 134 info@gastromania.sk Naša zákaznícka zóna je Vám k dispozícii od pondelka do piatku od 8:00 - 16:00
Informácie:
výška 150 mm
priemer: 50 mm
materiál: plast
váha: 0.056 kg
EAN kód: 5908277706944

Ručná vývrtka | BROWIN, 507013 - Popis:

Je ťažké posúdiť, ktorá fáza domácej výroby liehovín je príjemnejšia. Zátkovanie fliaš alebo ich otváranie. Už pohľad na krásny tvar fliaš, zdobený dôstojným korkom, je veľmi príjemný. Použili ste niekedy ručnú vývrtku? Má pomerne dosť výhod.

• Extrémne odolný - vyrobený z odolného plastu. Nemusíte sa báť, že sa pri práci poškodia.
• Jednoduché použitie - zátkovanie je jednoduché, založené na použití kónicky zúženého puzdra s piestom.
• Plná kontrola celého procesu - piest sa u tohto typu zátkovačky tlačí ručne alebo gumovým kladivom (preto sa táto skupina zátkovačiek často označuje ako zátkovačky s kladivom).
• Ľahký a praktický - prístroj váži iba 56,0 g.
• Veľmi univerzálny - navrhnuté na použitie s valcovými zátkami s maximálnym priemerom až 22 mm a kónickými zátkami s maximálnym horným priemerom fi 23.

Zátkovanie fliaš je veľmi dôležitou fázou výroby napríklad domáceho vína. Jeho buket a chuť závisí nielen od vykonaného procesu fermentácie, ale do značnej miery aj na kvalite zátok a spôsobu, akým sú fľaše zazátkované.

PRÍPRAVA ZÁTOK
Prírodné zátky (pevné, aglomerované, vrstvené) a syntetické zátky sa vyrábajú v rôznych tvaroch (valcové, kužeľové) a formách (napr. hubovité a ozdobné zátky). Syntetické zátky sú ihneď pripravené na použitie, zatiaľ čo prírodné zátky treba pred zátkovaním riadne pripraviť.

•PRÍRODNÉ KORKOVÉ ZÁTKY - Používajú sa na zátkovanie vín určených na rýchlu konzumáciu, ktoré nie sú určené na dlhodobé zrenie. Styčná plocha medzi týmto typom korku a hrdlom fľaše je príliš malá na to, aby zabezpečila dlhodobú ochranu vína. Použitie korkovacieho stroja nie je nutné - korok sa zatláča ručne.
• PRÍRODNÉ ZÁTKY (AGLOMEROVANÉ, LITE) - Tieto typy zátok stačí doma ponoriť do horúcej vody asi na 5 minút alebo ich umiestniť pod pokrievku nad vriacu vodu. Tým sa sterilizujú a stanú sa poddajnejšími, čo uľahčí zátkovanie fliaš. Dbajte na to, aby ste zátky "nenamáčali“ príliš dlho, pretože by mohlo dôjsť k ich poškodeniu.
• SYNTETICKÉ KORKY - Nevyžadujú žiadnu zvláštnu prípravu a je možné ich dezinfikovať sparením alebo opláchnutím pyrosiričitanom draselným. Sú vhodné predovšetkým pre mladé vína. Tento typ korku sa odporúča vymeniť raz za dva roky.

POSTUP KORKOVÉHO ZÁTKOVANIA

1 Príprava fľaše
Aby sa predišlo rôznym druhom nákazy, mali by sa fľaše pred zátkovaním dôkladne umyť kefou na fľaše a umývacím prostriedkom a potom dobre vypláchnuť. Ak si chcete byť stopercentne istí čistotou, môžete vykonať sterilizáciu varením vo vode s teplotou 80 °C počas približne 10 minút alebo opláchnutím roztokom pyrosiričitanu draselného.

2 Plnenie fliaš
Pri plnení fliaš je potrebné dbať na to, aby sa víno čo najmenej prevzdušnilo. To uľahčí hadice na vypúšťanie vína a lievik. Nezabudnite tiež ponechať prázdny priestor približne 4-5 cm pod okrajom hrdla fľaše.

Zátkovanie
Kužeľové zátky sa nasadia na hrdlo fľaše a potom sa zatlačia buď ručne, alebo pomocou zátkovačky (podľa vášho výberu).

Valcové zátky - do fľaše sa vkladajú po príslušnej príprave a je nutné použiť korkovací stroj. Pokiaľ nie je potrebné zazátkovať viac ako 30 fliaš, postačí použiť najjednoduchšiu ručnú zátkovačku v podobe rukávu. Pri väčšom počte fliaš sa najlepšie osvedčia 2-3 ramenné zátkovačky, ktoré vyžadujú menšiu silu, ale umožňujú rýchlejšie zátkovanie.
Po zazátkovaní by fľaše mali zostať jeden deň vo zvislej polohe. To umožní korku prispôsobiť sa vnútornej stene hrdla fľaše. Potom by mali byť fľaše umiestnené vo vodorovnej polohe, čo zabráni vysychaniu korku (víno korok "omýva“) a zaistí správnu výmenu plynov medzi vnútrom fľaše a okolím. Po dvoch až troch dňoch skontrolujte, či zátky nepretekajú. Pokiaľ sa objaví netesnosť, je nutné korok vymeniť za nový.

4. Zdobenie
Vyvrcholením procesu zátkovania fliaš je aplikácia zmršťovacích uzáverov. Existuje niekoľko spôsobov zmršťovania zátok na hrdlá fliaš. Existuje niekoľko spôsobov zmršťovania zátok okolo hrdla fľaše, a to buď pomocou špeciálneho stroja (profesionálna zmršťovačka), alebo doma:
ponorte hrdlo fľaše s uzáverom do hrnca s horúcou vodou (pozor - použitie vriacej vody môže poškodiť uzáver!);
umiestnite hrdlo fľaše s uzáverom nad prúd pary, napr. z rýchlovarnej kanvice;
zahrievajte stojacu fľašu s nasadeným uzáverom zo všetkých strán pomocou fénu, kým uzáver nezapadne do hrdla fľaše.

Použitie farebného uzáveru zlepšuje vzhľad fľaše a chráni korok, čo umožňuje dlhšie zrenie vína. Je tiež dobré použiť samolepiace etikety na fľaše, na ktoré sa zaznamená druh, ročník a ďalšie podobné užitočné informácie.

SKLADOVANIE / ZRENIE VÍNA
• Fľaše s vínom, pevne zazátkované a opatrené informačnou etiketou, by mali byť skladované v suchej miestnosti s obmedzeným prístupom svetla a pri teplote 10-15 °C.
• V ideálnom prípade by fľaše mali ležať na vyhradených policiach.
• Každý druh vína vyžaduje správne podmienky. Červené vína najlepšie zrejú pri teplote 15-18 °C, biele vína pri 10-15 °C a ružové vína pri 9-10 °C. Šumivé vína vyžadujú najnižšiu teplotu: 6-9°C. Vo vínnej pivnici by mala byť optimálna vlhkosť vzduchu 65-80%. Pokiaľ je príliš nízka, zátky vo fľašiach sa zmršťujú a do fliaš vniká vzduch. Tým sa mení chuť vína a môže dôjsť aj k jeho znehodnoteniu. Príliš vysoká vlhkosť naopak môže viesť napríklad k vzniku plesní.
• Spôsob uloženia fliaš môže pomôcť udržať optimálnu teplotu vína, preto sa odporúča, aby biele a ružové vína boli uložené najnižšie, pretože teplota je nižšia pri podlahe ako pri strope. Fľaše by mali byť položené tak, aby víno zvlhčovalo zátky - tým dôjde k ich napučaniu, a tak sa fľaše uzavrú. Počas skladovania dochádza k ďalším premenám, ktoré tvoria proces zrenia vína.

S našou ručnou vývrtkou je špuntovanie čistá radosť! Vyskúšajte ju ešte dnes!

Vezmite prosím na vedomie, že tento typ vývrtky nie je vhodný na zátkovanie fliaš s otočeným hrdlom.
Ručná vývrtka | BROWIN, 507013 - Recenzie:
Len zákazníci, ktorí si daný tovar zakúpili môžu pridať recenziu.
Ručná vývrtka | BROWIN, 507013 - Vrátenie a reklamácia:

V prípade, že zakúpený tovar vám z akéhokoľvek dôvodu nebude vyhovovať, ako spotrebiteľ ho môžete vrátiť do 14 dní odo dňa zakúpenia. Vrátenie tovaru sa riadi článkom 5. našich obchodných podmienok. Doporučujeme vyplniť formulár, ktorý je možné stiahnuť na nižšie uvedenom odkaze a zaslať ho spolu s tovarom na našu prevádzkovú adresu. Výmena tovaru za iný je rovnako možná. Doporučujeme sa pred odstúpením alebo výmenou dohodnúť s našim obchodným oddelením. V prípade reklamácie tovaru vyplňte reklamačný formulár, ktorý je pod odkazem nižšie.

Reklamačný formulár

Formulář pro odstoupení od smlouvy