V ponuke nášho internetového obchodu sme pre vás pripravili profesionálne sady kuchynských hrncov na použitie okrem iného v reštauráciách, baroch alebo hoteloch, jedálňach a ďalších stravovacích zariadeniach. Všetky výrobky sú vyrobené z vysoko kvalitných materiálov, predovšetkým z nerezovej ocele, takže vydržia mnoho rokov, uľahčia prácu v kuchyni a podporia jej efektivitu. Sady hrncov je možné doladiť podľa vašich potrieb, každá z nich urýchli kompletizáciu potrebného vybavenia a môže tiež znížiť jeho cenu. Neváhajte sa na nás obrátiť - poradíme vám s výberom a podelíme sa o skúsenosti, ktoré sme získali počas rokov navrhovania a vybavovania profesionálnych kuchýň.

Čítať viac >

Základné sady riadu pre stravovacie zariadenia

Sady hrncov dostupné v našom internetovom obchode sú univerzálne, ale tiež sa v mnohých ohľadoch líšia a oplatí sa ich prispôsobiť potrebám a špecifikám vášho stravovacieho zariadenia.

Pre menšie stravovacie zariadenia a ako pomocné sady v plnohodnotnej reštaurácii odporúčame základné štvordielne sady – štyri gastro hrnce s rozmerným objemom 8 až 15 litrov a priemerom 24-30 centimetrov. Dobre sa uplatní ako univerzálny gastro hrce s veľkou kapacitou - na vývar, zemiaky, cestoviny, múčne výrobky, dokonca aj omáčky. Na uľahčenie práce v kuchyni je dobré pre začiatok zakúpiť aj jednu alebo viac vložiek do hrnca, napr. na varenie cestovín, ryže a zemiakov. Túto sadu je vhodné doplniť päťdielnou sadou s pokrievkami (deväť kusov), ktorá sa skladá z menších hrncov (objem 2-6 litrov) a panvice. Týmto spôsobom vybavíte vašej kuchyni všetkým základným riadom, ktorý Vám na začiatok rozhodne stačí.

Sady riadu pre profesionálne kuchyne - kritériá výberu

Správny počet, objem a priemer riadu je polovica úspechu - zostávajú ešte dôležité informácie týkajúce sa materiálov, povrchovej úpravy, funkčnosti a detailov. Čomu by ste mali pri výbere sady hrncov venovať pozornosť?

Sady riadu pre profesionálne kuchyne - materiál a povrchová úprava

Najuniverzálnejšie sú hrnce z nerezovej ocele 18/10 alebo z lacnejšej chrómovanej ocele. Tie prvé sa vyznačujú dlhou životnosťou a ľahkým čistením. Obsah 18% chrómu a 10% niklu dodáva oceli vysokú odolnosť voči korózii (jedná sa o nerezovú oceľ) a kyselinám - nemení chuť ani farbu potravín a sú považované za najbezpečnejšie pri styku s potravinami. Ostatné sú "iba" potiahnuté vrstvou chrómu, ktorá zvyšuje odolnosť proti korózii a zlepšuje vzhľad výrobku. Okrem toho majú hrnce rôzne povrchové úpravy. Tie drahšie sú leštené - hladké a lesklé (zrkadlový efekt), takže sa ľahko čistia a sú elegantné, ale častejšie sa na nich objavujú odtlačky prstov a škvrny (je potrebné ich pripraviť na prezentáciu potravín). Riad so saténovou povrchovou úpravou je matný a má mierne drsnú štruktúru, ktorá účinne "skryje" drobné stopy každodenného používania.

Profesionálny riad by malo byť vylisované iba z jedného oceľového plechu - je drahšie ako zvárané, ale vyhnete sa riziku úniku tekutiny.

Oceľový riad je pre začiatok skvelý, ale oplatí sa preskúmať aj výhody iných materiálov a časom kuchyňu dovybaviť. Hliníkové sady hrncov sú ľahké a praktické, rýchlo rozvádzajú teplo a rovnomerne sa zahrievajú. Liatinový riad sa skvele hodí na prípravu pokrmov z jedného hrnca, dlho udržuje teplo. Obvykle ho možno použiť aj v rúre. Medené zase najrýchlejšie reaguje na zmeny teploty, takže sa s nimi pohodlne pracuje.

Správna sada riadu pre daný typ kuchyne

Pri nákupe sady hrncov je tiež potrebné brať do úvahy možnosť ich použitia na rôznych typoch sporákov. Každá sada hrncov v našej ponuke väčšinou funguje na všetkých typoch sporákov - teda elektrických, indukčných - sada hrncov na indukciu, alebo plynových. Hliníkové alebo medené hrnce bez magnetického dna nie sú vhodné pre indukčné sporáky. Nie sú vhodné ani niektoré liatinové povrchy riadu. Pre zjednodušenie - na indukčnej varnej doske bude fungovať akýkoľvek riad s kapsulovým dnom, teda viacvrstvovým dnom kombinujúcim hliník na rozvod tepla a magnetické vlastnosti nerezovej ocele.

Väčšinu panvíc z nerezovej ocele je možné používať aj v rúre, aj keď je vhodné sa pozrieť, či to výrobca odporúča a či nestanovil teplotný limit. Sada hrncov gastro Vám pomôže s takouto panvicou na začiatku ušetriť.

Sada hrncov pre začiatok - stačí?

Všetko záleží na špecifikách vašej kuchyne. Či položky, ktoré sú v sade hrncov k dispozícii, majú správnu kapacitu a sú vhodné na prípravu všetkých jedál z jedálneho lístka. Sada hrncov profi zložená zo základných hrncov obvykle neobsahuje špeciálne hrnce, tým pádom je náročnejšia na prípravu špecifických pokrmov alebo surovín, napr. špargle, rýb a morských plodov. Pokiaľ to váš rozpočet dovoľuje, môžete sadu rozšíriť napr.. o:

  • Špeciálne hrnce uľahčujú prípravu špecifických surovín, ako sú ryby (podlhovastý tvar, perforovaná vložka), špargľa (dlhé, úzke as košíkom) alebo slávky (tu sa oplatí použiť smaltované hrnce). Hrnce s výpustným kohútom sú skvelým pomocníkom pri dávkovaní tekutín, alebo rýchlom cedení.
  • Hrnce na ohrievanie omáčok: s vodným plášťom. To sa dá samozrejme dobre urobiť aj v obyčajnom hrnci alebo kastróle, ale oplatí sa doň investovať, aby sa znížilo riziko prichytenia a pripálenia omáčok, a tým aj zmeny ich chuti a štruktúry. Takýto model je možné použiť aj na ohrev mliečnych výrobkov alebo prípravu zálievok, takže je pomerne univerzálny.
  • Vložky na varenie -  sú vhodné najmä pre zemiaky a cestoviny, pokiaľ denne varíte týchto surovín viac. Môžete tak využívať svoje základné hrnce a zároveň si uľahčiť prácu v kuchyni tým, že budete variť rôzne druhy cestovín naraz a jednoducho ich cediť alebo zabrániť tomu, aby sa zemiaky na dne prichytili alebo pripálili.

Profesionálne sady riadu na mieru

Základné hrnce sada predstavuje spôsob, ako si rýchlo, ľahko a lacno zariadiť kuchyňu a pripraviť profesionálnu kuchyňu. Na druhú stranu prispôsobenie vybavenie - výber rôznych typov, objemov, radov a modelov hrncov vám umožní dopasovať ich presne vašim potrebám a výzvam, čo sa v konečnom dôsledku môže ukázať ako oveľa lepšie investície. Možno nepotrebujete niekoľko veľkých hrncov a stačí vám jeden alebo dva - v prospech dobrého kotlíka, panvice wok alebo panvice na palacinky. To sú samozrejme len príklady, ale riešenie na mieru je v gastronómii žiaduce. Ide predsa o kombináciu dobrých výsledkov, rýchlosti a efektivity kuchyne, ktoré sa premietnu do zisku.

Radi Vám individuálne poradíme, či je pre Vás vhodnejšia základná sada hrncov profi, alebo či si chcete vytvoriť vlastnú sadu z jednotlivých produktov. Môžeme vám tiež pomôcť s jej zostavením. Navrhovaním a vybavovaním gastronomických zariadení sa zaoberáme už niekoľko rokov a radi Vás v tomto smere podporíme. Ste viac ako vítaní!